Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin, S&P 500 Ardından Düşüşe mi Geçiyor?

S&P 500 endeksi ile uyumlu bir şekilde hareket ettiği gözlemlenen Bitcoin’in, S&P 500 endeksinin gösterdiği gerileme doğrultusunda düşüş yaşayıp yaşamayacağı merak konusu oldu.

Ay başından beri büyük düşüş sergileyen Bitcoin, bugün 10 bin doların altına düştü. Bunun sebeplerinden biri olarak doların giderek güçlenen performansı gösteriliyordu. Koronavirüs sebebiyle ekonomik anlamda zarar gören halkı doğrulma çabası olarak yorumlanan yardım paketleri doların ciddi bir değer kaybı yaşamasına yol açmıştı. Bu da Bitcoin için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmiş, ağustos itibarıyla da S&P 500 endeksinin (SPX) de yüksek seyretmesine zemin hazırlamıştı. Fakat son açıklanan verilere göre, dolar eski gücünü toplamaya başlıyor.

Glassnode tarafından yayınlanan verilere göre doların geçen hafta değer kazanmaya başlamasıyla hem S&P 500 hem de Bitcoin grafikleri düşüşe geçti. Bu tablo karşısında kısa vadeli kârlarını güvence altına almak isteyen traderlar ise izledikleri al-sat politikalarıyla BTC düşüşünü iyice tetiklediler.

Bitcoin ve S&P 500 Dolaylı Olarak Korelasyon Gösteriyor

BTC değer grafiği ve S&P 500 endeksi hem artış hem de düşüş yönlerinde oldukça aynı şekilde hareket etme eğilimi gösteriyor. Uzmanlar ikisinin de dolara karşı gösterdiğini negatif yönlü korelasyon sebebiyle bu şekilde bir duyarlılık sergilediğini düşünüyorlar.

bitcoin-sp500-hisse-fiyat-piyasa
Bitcoin ve S&P500 Endeksi arasındaki korelasyon, Skew

Son dönemdeki verilere bakıldığında doların bu yükselişi ile S&P 500 aşağı doğru hareketlendiği sürece Bitcoin de daha fazla değer kaybedebilir. SPX değeri yalnızca 2 gün içinde %7 erirken, Bitcoin ise dolar bazında %20 değer kaybetti.

Bitcoin’in Coinbase borsasına göre fiyat grafiği. Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment