Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Dijital Para Fizibilite Çalışmasını 2021’de Başlatacak

Japonya hükümet sözcüsü, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) gelecek yıl dijital para birimi üzerinde fizibilite çalışmalarına başlayacağını açıkladı.

Kripto para birimlerinin popülerliğinin giderek artmasıyla dünyanın birçok yerinde merkez bankaları tarafından olası bir dijital merkez bankası parasının (CBDC) yaratılabilmesi üzerine araştırmalar sürerken Japonya hükümet sözcüsü Katsunobu Kato, Japonya’nın dijital para planını açıkladı. Dijital para birimlerinin Japonya’da neden olabileceği sosyal aksamaları incelediklerini söyleyen Katsunobu Kato, dijital merkez bankası parası için fizibilite çalışmalarının Nisan 2021 tarihinde başlayacağını duyurdu.

Yaptığı açıklamada şu an için CBDC üretimi üzerine net çalışmalarının olmadığına değinen Kato, hızla dijitalleşen dünyada bu konuyu göz ardı edemeyeceklerini ve 2021 yılında denemelere başlayacaklarını da ekledi.

Çin’in Dijital Para Atılımları Baskı Oluşturuyor

Hükümet sözcüsü Katsunobu Kato, kavramsal araştırmalardan ziyade 2021 yılında pratik deneylerle dijital merkez bankası parasının değerlendirme sürecine başlayacaklarını duyurduğu açıklamada, dijital paranın Japonya’da yaratabileceği etkilerin maliye bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar tarafından inceleneceğini belirtti.

Çin’in dijital para birimi konusunda istikrarlı çalışmaları, Japonya’da bu konunun yeniden düşünülmesine neden oldu. Henüz geçen ay göreve başlayan Başbakan Yoshihide Suga liderliğindeki hükümet, dijitalleşme ve idari reformlar üzerine verdiği sözler ve yaptığı çalışmalara ulusal bir dijital para birimini eklemek konusunda kendini baskı altında hissetti. Bölgedeki dijitalleşme yarışının gerisinde kalınmasını istemeyen hükümet, 2021 yılında dijital merkez bankası parası konusunda somut adımlar atılacağını bildirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!