Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Hash Oranı Rekoru Bir Yükseliş Habercisi mi?

Bitcoin hash oranı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve bu rekorun bir yükseliş habercisi olup olmadığı merak edilmeye başlandı. Bitcoin ağının geleceği ve sağlıklı olup olmadığı konularında fikir verebileceği düşünülen hash oranı, Bitcoin için yükseliş sinyallerine mi işaret ediyor?

Bitcoin için önemli on-chain ölçümlerden olan hash oranı rekor seviyeye ulaştı. Bitcoin hash oranında bu şekilde bir artış görülmesi piyasa uzmanlarınca, BTC ağının gayet sağlıklı olduğu şeklinde yorumlanıyor. Yüksek hash oranı doğrudan fiyatlar ile ilişkilendirilmezken, oranın artması Bitcoin için iyi bir gelişme olarak görülür.

Hash oranı, işin kanıtı (PoW) algoritması ile çalışan Bitcoin için saniye başına bulunan hash miktarıdır ve her bir hash, bloğu çıkarmak için doğru şifreyi bulma yolunda yapılan bir denemeye verilen addır.

Hash Oranı, Halving’ten Bu Yana %40 Arttı

Glassnode tarafından paylaşılan bilgilere göre Bitcoin hash oranı 24 saatlik hareketli ortalamaya göre kendi rekoru olan 170 EH/s seviyesini gördü. Glassnode’a göre bu seviye Mayıs ayında yaşanan halving‘ten bu yana %40 artış gösterdi ve ağın güvenliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Piyasa takipçilerinde, yaşanan halving düzenlemesinden sonra madencilerin bırakabileceğine dair bir korku oluşmuştu. Fakat madenciler cephesinde beklenen gibi bir geri çekilme yaşanmadı ve Bitcoin hash oranı geçen yıl bu zamanlara göre %63 oranında arttı.

bitcoin-hash-yukselis
Glassnode’un paylaştığı, Bitcoin hash oranını gösteren grafik. Kaynak

Hash Oranının Artması Yükseliş Getirecek mi?

Çoğu uzman, Bitcoin fiyatı için çok yakında bir yükseliş trendi gözlemlenebileceğini söylüyor. Analistler, 10 bin – 11 bin dolar aralığına sıkışan ve oldukça stabil bir görünüm sergileyen Bitcoin için bu durağanlığı kırma vakti geldiğini 3 temel sebep ile açıklıyorlar. Bu yükseliş sinyalleri hash oranındaki artış gibi bazı pozitif on-chain göstergeler ile destekleniyor. Piyasa yorumcuları, bu on-chain temeller ile Bitcoin için kritik 11 dolar barajının aşılabileceğini öne sürüyorlar.

Diğer on-chain yükseliş sinyallerinden bazıları ise, BTC’nin son 1 ayda gösterdiği sağlam kalma becerisi ve hareketli ortalama oranlarındaki yüksek seviyeler. Bitcoin, geçtiğimiz ayda piyasa oynaklığını kayda değer ölçüde azalttı ve verilere göre, 65 gün süresince 10 bin doların üzerinde kalmayı başardı. BTC için 50 ve 200 haftalık hareketli ortalamalar ise tüm zamanların en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!