Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sorunlar Ethereum’un Peşini Bırakmıyor

Parity ile başlayan yazılım hataları sona ermeyecek gibi görünüyor.

Bu sefer, Ethereum’un planlanan hardfork’una göre güncellenmiş Geth yazılımı, DoS saldırılarına açık olduğu gerekçesiyle geri çekilmiş durumda.

Ethereum’un en popüler istemcisi olan Geth, hatayı keşfettikten sonra yeni bir güncelleme yayınlamış. Ancak blok zinciri analiz sitesi Ether Nodes’taki verilere bakılacak olursa Geth’in sorumlu olduğu Ethereum ağının sadece %1.9’u güncellenmiş vaziyette.

Geth, bütün Ethereum ağının neredeyse %75’inden sorumlu. Bu da hardfork’tan sonra, ağın devasa bir kısmının DoS ataklarına karşı savunmasız olduğunun göstergesi niteliğinde.

Ethereum geliştiricisi Casey Detrio’nun Reddit forumlarında yaptığı açıklamaya göre, koddaki hata Byzantium’da planlanan yeni özelliklerden birinin gözden kaçmasıyla ortaya çıkmış. Risk ise oldukça büyük; kötü amaçlı bir yazılım, ağın büyük bir kısmının kapanmasına sebep olabilir ki Ethereum, bu tür saldırılardan dolayı oldukça karanlık günler yaşamıştı.

Dün yaptığımız haberde de yazdığımız üzere, en büyük ikinci ağ istemcisi Parity, yazılımdaki kritik hataları düzelten bir güncelleme yayınlamıştı. Hatanın varlığı, blok zincirinin beklenmedik bir şekilde ayrılmasına sebep olabilirdi. Güncelleme gelmiş gelmesine ancak Parity ağının sadece %20’si bu güncellemeyi yapmış durumda.

Hem Parity hem de Geth yazılımlarındaki hatalar, daha önce bahsettiğimiz “Fuzzing” adlı test yöntemiyle açığa çıkmış. Yöntemin kullanım amacı, herhangi bir kod parçacığındaki en ufak açıkları bile test etmek.

Hardfork’lar oldukça fazla ilgi istiyor

Testler tarafından açığa çıkarılan kötü sürprizler, beklenildiğinden çok daha riskli görünüyor. Bu tür son dakika sorunları, Ethereum geliştiricilerinin hardfork metodlarını baştan sona yeniden düşünmeye zorluyor.

Kapalı bir şekilde gerçekleştirilen ekip içi tartışmalarda ise Byzantium güncellemesinin ertelenmesi gündemde, ancak bu da oldukça büyük sorunlara yol açabilir. Güncellemenin ertelenmesi için, bütün ağın yeni seçilen blok sayısına göre adapte edilmesi gerek. Bu da sadece 1 gün kalmışken oldukça zor görünüyor.

Bu endişe uyandıran gelişmelerin ardından, Parity geliştiricileri hardfork’un ertelenmesini öneren bir tweet bile attı.

CoinDesk’e konuşan Detrio, “güncellemenin karmaşık bir ağ kullananlar için kolay olmadığını” belirtti. ‘Karmaşık bir ağ kullananlar‘ ise genelde borsalar ve maden havuzları. Detrio, bu tür ağların kullanıldığı bir sistemi başarıyla güncellemek için çok daha fazla zaman gerekli olduğunu da sözlerine ekledi..

Detrio şu sözlerle açıklamasını bitirdi:

“Sorun şu ki hardfork için belirlenen blok sayısına ulaştıktan sonra bile hatalar çıkabilir. Böyle bir şey olursa bütün ağın acilen güncellenmesi gerek ki hatalar düzeltilebilsin.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment