Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Standard Chartered CEO’su: Dijital Para Kaçınılmazdır

Standard Chartered Bankası’ndan Bill Winters, dijital para birimlerinin oluşturulmasının ve benimsenmesinin kaçınılmaz bir olgu olduğunu ileri sürdü. CEO yaptığı açıklamalarda bu dijital paraların hem özel hem de devlet destekli kuruluşlar tarafından çıkarılabileceğini söyledi. Winters Standard Chartered Bankası’nın da yakın zamanda bu yönde bir müjde verebileceğini doğruladı.

Singapur FinTech Festivali’nde konuşmacı olarak yer alan Standard Chartered CEO’su Bill Winters, uluslararası ödeme sistemleri geliştikçe dijital para birimlerinin yaygınlaşacağını öne sürdü. Winters, uluslararası alanda ödemeleri kolaylaştıracak dijital para çözümünün “kaçınılmaz” olduğunu söyledi.

Bill Winters, söz konusu alanda yalnızca devlet destekli dijital paraların değil özel sektör tarafından geliştirilen kripto paraların da önemli olduğuna değindi. Bu açıklamaların ardından CEO, Standard Chartered’ın da öneümüzdeki günlerde dijital para ile ilgili bir adım atabileceğinin sinyallerini de verdi.

“Bu alanda dijital merkez bankası paralarının yanı sıra herhangi bir merkez bankası tarafından desteklenmeyen dijital para birimleri için de bir yer olduğunu düşünüyorum”

Belli alanlar için özelleştirilmiş kripto paralar önemli

CEO Winters, yeni çıkarılacak dijital paralar için en önemli şeyin mevcut fiat para birimlerini taklit etmeden yeni ve özelleştirilmiş alanlarda geliştirilmesi olduğunu düşünüyor. Örneğin Winters’ın da önerdiği gibi gönüllü karbon piyasası gibi niş alanlar için dijital paralar oluşturulabilir.

Bill Winters, dijital para birimleri ile bu tür uygulamalar sayesinde yeni bir ekosistem oluşturulabileceğini savunuyor. Özel sektörün dijital paralarını göz ardı etmeyen Winters, oluşacak olası bir ekosistemde merkezde olacak birimlerin yine de merkez bankası çıkışlı kripto paralar olacağını da inkâr etmiyor.

Dijital para için hem merkez bankaları hem özel sektör yarışıyor

Dünya çapındaki birçok ülke milli kripto para projesini hayata geçirmek için düğmeye basmışken bazı ülkeler ellerini çabuk tuttu. İlk dijital merkez bankası parası olması beklenen dijital yuan pratik anlamda kullanım alanlarını geliştirmek için denemelerini hızlandırdı. Rusya, Güney Kore ve Japonya gibi daha birçok ülke de kendi dijital para araştırma ve geliştirme çalışmalarına yön veriyor. Bunun yanı sıra hali hazırdaki sabitcoinlerden farklı olarak Facebook ve Gemini borsası da kendi dijital para projeleri için harekete geçti.

Her ne kadar Winter uluslararası finans sektöründe dijital merkez bankası paraları kadar özel girişimlerin önem arz ettiğini savunsa da, ülkeler öyle düşünmüyor. ABD’de sabticoinlere bir dizi katı regülasyon getirmeyi öneren STABLE tasarısını tartışırken, Rusya ise rubleye sabitlenen özel dijital paraların yasak olacağını; sadece merkez bankası tarafından çıkarılan dijital rublenin kullanılabileceğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!