Şüpheler Doğrulandı: IOTA ile Microsoft Ortak Değil
Kripto para kullanıcı topluluğundan yükselen spekülasyon söylemlerine cevap veren IOTA, şaka gibi olsa da Kasım ayının başında yaptıkları duyurunun aksine Microsoft ile resmi bir ortaklığının olmadığını belirtti.
Bunun anlamı da ABD’nin Washington eyaletindeki Redmond şehrinde doğan dev şirket Microsoft’un IOTA’nın dijital yazılım platformuna herhangi bir katkıda bulunmadığı ve hatta hiçbir bağı olmadığı anlamına geliyor. IOTA ile ilişkisi sorulduğunda bir Microsoft sözcüsü The Next Web’e şu şekilde bir açıklamada bulunmuş:
“IOTA bir Microsoft Azure müşterisi ve geliştirdikleri yazılım satış platformlarını Azure üzerinde test edip yayınlayacaklar.”
Azure, Microsoft’un sunduğu bir bulut depolama ve işlem platformu. Müşteriler Azure servisi sayesinde geliştirdikleri projeleri bulut sunucular üzerinden test edebiliyor. Bu da IOTA’yı binlerce Azure müşterisinden sadece biri yapıyor.
Koin Bülteni’nin yaptığı haberdeki şüpheler doğru çıktı!
Bununla birlikte, şirketlerin IOTA’nın Tangle ağı kullanılarak geliştirilen bir teknoloji üzerinde çalıştıkları doğru gibi görünüyor, ancak resmi bir anlaşma henüz imzalanmamış bile. IOTA ortak kurucusu Dominik Schiener, mail üzerinden yaptığı bir açıklamayla bu kafa karışıklığını gidermeye çalıştı.
“Biz hiçbir zaman platformumuza katkıda bulunan şirketleri ‘ortağımız’ olarak lanse etmedik. […] Biz onları sadece ‘katılımcı’ olarak nitelendiriyoruz.”
Bu arada bu kuşkulu “ortaklık” açıklamasının ardından IOTA’nın piyasa değeri 4 katına çıkmıştı. Coinmarketcap’teki verilere göre açıklamadan önce 2.95 milyar $’lık bir piyasa değerine sahip olan IOTA sonrasında 13 milyar $’ın üzerine çıkarak 5. sıraya oturmuştu. Schiener açıklamasına Microsoft’la gerçekleştirdikleri görüşmeleri detaylandırarak devam etti. Görüşmelerin amacı Tangle ve yazılım platformunun kapasitelerini Microsoft’a göstermek gibi görünüyor.
“Microsoft’un birçok farklı ofisiyle (Chicago, Paris, Münih) iletişim halindeyiz. Hatta bugün Chicago’daki ofislerde iki buluşmamız var. Perşembe günüyse Paris’teki Microsoft ofisinde bir görüşme yapılacak.”
Hava Durumu Sensörleri Hakkındaki Çelişkili Açıklamalar
Microsoft’un ofislerinde gerçekleştirilecek olan görüşmelerde hava durumu sensörlerinin IOTA’nın dijital paylaşımlı kayıt (ledger) teknolojisi ile nasıl çalıştırılabileceği gösterilecek. Bu bilgilere bakılacak olursa Microsoft’un “katılımcı” statüsünde olduğu projede fikir yönetiminden başka pek bir görevi yok. Bu da gerçek bir “ortaklık” durumunun olmadığına işaret ediyor.
“Bu hafta [Microsoft’un Blockchain Uzmanı] Omar Naik ve onun ekibiyle bir araya gelerek sensörü kurmalarında yardımcı olacağız. (Chicago’da da Bosch ile aynısını yapmıştık.)”
Kuşku uyandırıcı bir şekilde, IOTA’nın birkaç hafta önce yaptığı basın açıklamasında Microsoft’un bunu halihazırda gerçekleştirdiği net bir dille belirtilmişti.
“Birçok çeşitli endüstri ve sektörden gelen şirketler projede yer alıyor. Deutsche Telekom, EWE, Microsoft, Bosch, TINE, PwC, Accenture, Fujitsu, Schneider Electric, Orange, DNV GL ve bunlardan çok daha fazlası, yazılım satış platformunda kurulumunu tamamladıkları hava durumu sensörlerinden gelen verileri satabilecek.”
Microsoft’a benzer bir buluşmayla IOTA diğer şirketlerde de “fikir yönetimi” sunumları ve testleri gerçekleştirecek. Schniener sonuçların yakında yayınlanacağını da söyledi:
“Listede bulunan çeşitli şirketlerle birlikte de bunun gibi aktiviteler gerçekleştirmeye başladık ve testlerin ilk sonucunu yakında paylaşacağız. Yazılım satış platformunun kullanıma sunulması daha sadece başlangıç. Çok aşamalı olan proje birkaç hafta daha devam edecek.”
IOTA En Başından Beri Daha Şeffaf Olmalıydı
Açığa çıkan bu bilgilerin IOTA’nın teknolojisinin gerçek olmadığını kanıtladığını söylesek haksızlık etmiş oluruz. Ama tabii milyarlarca dolarlık yatırım alan IOTA’nın bu tür detayları en başından neden açık bir şekilde belirtmediği gerçeği insanları endişe içinde bırakmakta. Hatta Reuters’ın Kasım ayının sonunda yayınladığı haberde önemli bir iddia da yer alıyor. IOTA, yaptıkları yazılım satış platformu ortaklığı açıklamasından sonra Microsoft’un adını kullanarak başka açıklamalar yapmak istediği için Microsoft’la aktif bir şekilde iletişim halindeymiş.
Bitcoin ve Ethereum gibi devasa köklü projelerin bile şu anda ilk adımlarını attıkları düşünülüyor. Üstelik bunlar IOTA’nın aksine birkaç yıldır piyasada lider konumunda olan kripto paralar. Tangle teknolojisi gerçekten iddia edildiği gibi faydalar sağlıyorsa gelecekte IOTA da bu koinlerin arasına adını yazdırabilir.
Bütün bu negatif haberleri göz önünde bulundurursak Microsoft’un veri paylaşım platformu projesinde aktif bir rol almamasının, hatta adının çıkmasını istememesinin sebebi oldukça bariz. Projede her şey söz verildiği gibi giderse bu tabii ki gelecekte değişebilir.
Ne olursa olsun, IOTA’nın bu konuda en başından beri daha şeffaf bir politika izleyerek bütün detayları ayrıntılı bir şekilde anlatması gerekirdi. Bu arada orijinal haber kaynağı The Next Web bu haberi yayınladığında IOTA’nın kurucuları websitesine ulaşarak şu şekilde bir açıklamada da bulunmuş.
“Biz hiçbir zaman Microsoft ile aramızda resmi bir ortaklık var şeklinde bir açıklamada bulunmadık. Onları her zaman yazılım platformunun ‘katılımcıları’ olarak belirttik. Medya kaynaklarının yaptığı ‘IOTA Microsoft’la birlikte yazılım platformu hazırlıyor’ haberleri gerçekten daha uzak olamazdı. Biz Dünya’nın en büyük şirketlerinden 30 farklı isimle birlikte çalışıyoruz, amacımız da platformun beraber geliştirilmesi. Microsoft’la olan ilişkimize ve görüşmelerimize gelirsek; basın açıklamamızdan önce onların ismini, yaptıkları açıklamaları ve logolarını kullanmak için Microsoft’tan resmi bir izin aldık. Bununla birlikte, onlardan aldığımız izindeki öğelerin dışındaki şeyleri de kapsayan hiçbir açıklamada bulunmadık.”
Önümüzdeki günlerde IOTA’nın açıklamaları kullanıcılardan büyük tepki çekerse olaylar daha da kızışabilir.
1 Comment
drejmuro
Arkadaş sen şu an coin lere çok para bağlamışsın ve sitede bir editör yazar ya da site sahibi olarak sözüm ona manuplasyon yapıp milleti IOTA dan soğutmaya çalışıyorsun.
Yemezler kardeşim.
Hiçbir Block Chain güvenilir de rasyonel değil.
Hatta Microsoft ya da birileri IOTA v.b. bir para birimi ile dünyadaki cihazlar arası ticareti başlatacaksa ki bence başlatacak,bu da bu ve benzeri para birimlerini daha ayağı yere basan ve ve gerçekten bir amaca hizmet eden bir meta haline ve güvenilir hale getirecektir.
Şüphen olmasın.
Bu tip bir para birimi asla Block Chain teknoljisine sahip olan para olmayacaktır.
Kullanıcısı arrtıkça yavaşlayan bu sistemin kullanılırabilitesi yok.