Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TBMM, Diğer Ülkelerin Kripto Paralara Olan Yaklaşımlarına Yer Verdiği Kapsamlı Bir “Kripto Para” Raporu Yayınladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kripto paralarla ilgili bir yasa talimatı vermesinin ardından ilk dikkate değer resmi gelişme yaşandı. TBMM, diğer ülkelerin kripto paralara yaklaşımlarının anlatıldığı bir rapor yayınladı.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı‘nın “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” başlıklı 68 sayfalık raporunda, 2016 yılında 14 milyar dolar olan kripto varlık piyasasının bugün 3 trilyon dolara ulaştığına ve turizmden, eğitime, dijital yayıncılıktan, sanat eseri alışverişine bir çok alanda kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanımının yaygınlaştığına yer verildi

Raporda kripto varlıkları hakkında henüz uluslararası bir standart olmadığına dikkat çekildi. Bazı ülkelerin kripto varlıkları “fırsat“, bazılarının da “tehdit” olarak görüp yasaklama yoluna gittiği kaydedilen raporda, dünyadaki kafa karışıklığına değinildi.

“Örneğin ABD, Almanya, Japonya, Kanada gibi bazı ülkeler kripto varlıklara olumlu yaklaşırken; Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkeler olumsuz yaklaşmaktadır. Buna ilave olarak ülkelerin tutumlarının zaman içinde değiştiği de bilinmektedir.

Diğer yandan Çin önceleri olumlu yaklaşmakta iken 2021 yılında kripto varlıklarla ilgili çoğu faaliyeti yasaklamıştır. ABD ise önceleri sorgulayıcı bir tutum takınırken, son yıllarda en olumlu bakan ülkelerden biri haline gelmiştir.

Bazı ülkelerin kripto varlıklar alanındaki yasal düzenlemeleri zamana bırakıp, bu alandaki lider ülkelerin düzenlemelerini takip etmeye devam ettikleri aktarılan raporda, “Düzenlemelere erken başlayan ülkeler, sonradan hataların farkına varıp değişikliklere gitmişlerdir.” denildi.

Kripto varlık konusu; fazlasıyla teknik bir konu olması, kamu kurumlarında bu alanda uzman sayılabilecek personel azlığı ve parlamentoların tecrübe sahibi olmadığı bir alan olması gibi nedenlerle, bu alandaki yasal düzenlemeler, çoğu ülke parlamentosu için bir öğrenme sürecini beraberinde getirmektedir. Parlamentoların, sağlıklı düzenlemeler yapabilmek için uzmanlardan bilgi edinme yoluna gittiği görülmektedir.

Ülkelerin yaptığı düzenlemelerin takibi noktasında ciddi bilgi kirliliği yaşandığı ifade edilen raporda, “Küresel ölçekte ana akım medyanın, gerek kripto piyasasının manipülasyona müsait olmasından dolayı bilinçli olarak, gerekse medyanın konuya yabancı olmasından dolayı bilinçsiz olarak, yasal düzenlemelerini yanlış duyurduğu görülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Raporda son olarak Rusya örneği verilerek, kripto varlıklar hakkında aynı ülkedeki kurumlar arasında bile farklı yaklaşımlar görülebildiği belirtildi.

Şubat 2022’de Rusya Merkez Bankası kripto varlıkların yasaklanması yönünde görüş bildirirken, Rusya Maliye Bakanlığı kripto varlıkların önemli bir yatırım havuzu olduğunu, kripto madenciliğinin serbest bırakılmasını öngören yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtmiştir. Tartışma Rusya Devlet Başkanlığı makamına intikal ettiğinde, kurumlar arasında uzlaşma sağlanması ve kripto teknolojisinden faydalanması gerektiği belirtilmiştir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!