Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Terra Çöküşünün Ardından Çin’de Stablecoinlere Yasak Mı Geliyor?

Çin hükümeti, Terra (LUNA) ve TerraUSD (UST) çöküşünün ardından kripto para birimleri ve stablecoinlere daha sıkı düzenlemeler getirebileceğinin sinyallerini veriyor.

Çin hükümetine ait medya kuruluşu Economic Daily, 31 Mayıs tarihinde yayınladığı makalede algoritmik stablecoinlerin işleyişini açıklayan UST ve LUNA çöküşünü detaylandırdı. Yaşanan çöküş makalede, olması ihtimal dışı görülen ancak ortaya çıktığında etkisi çok büyük olan beklenmedik olaylar için kullanılan “kara kuğu” ifadesi ile nitelendirildi.

Muhabir Li Hualin, makalede “Ülkem son yıllarda sanal para ticareti spekülasyonlarını ve çok sayıda ticaret platformunu çökertiyor. Bu, Çin’de riskin iletimini etkili bir şekilde engelledi ve yatırımcıların yatırım risklerinden mümkün olduğunca kaçınmasını sağladı.” ifadelerine yer verdi

Hualin, diğer birçok ülkenin Terra çöküşünün ardından stablecoinleri düzenlemeye çalıştığına değindi ve Çin Everbright Bank’ta araştırmacı olan Zhou Maohua‘dan bir alıntıya yer verdi.

Ülkemiz ayrıca gelecekte düzenleyici eksikliklerin tamamlanmasını hızlandıracak ve stablecoin riskine yönelik sanal para spekülasyonunu, yasa dışı finansal faaliyetleri, ilgili yasa dışı ve suç eylemlerini daha da azaltmak ve insanların güvenliğini daha iyi korumak için düzenleyici önlemler getirecek.

Çin odaklı kripto para muhabiri Colin Wu verdiği bir demeçte, Çin hükümetinin özellikle Tether (USDT) olmak üzere varlıkların sahipliğini, transferini, satın alınmasını ve satışını yasaklamak için daha sıkı kısıtlamalar ve hatta tam yasaklar getirmesinin “büyük bir olasılık” olduğunu söyledi.

Ancak makalede Wu‘nun aksine, Çin’in kendi sınırlarında durmayabileceğine ve diğer ülkelerdeki düzenleyicilerin sınır ötesi ödemeler üzerindeki incelemeyi sıkılaştırmak için “küresel genel kuralları formüle etmeye çalışması” gerektiğine yer veren devlet yayın organı, bunun “sanal para birimlerinin kara para aklama, dolandırıcılık ve yasadışı bağış toplama için bir araç haline gelmesini önleyeceği” sonucuna vardı.

2017 yılında kripto para borsalarını yasaklayan Çin hükümeti, 2021‘in ortasından bu yana kripto konusundaki tutumunu yeniden sertleştiriyor. Birden fazla kurum, kriptoya yatırım yapma riski konusunda uyarılarda bulunuyor ve ülke içindeki madencilik faaliyetleri konusunda büyük bir baskı uygulanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!