Tether’in Piyasadaki Rakipleri İle Tanışın
Tether gibi fiyatı sabit giden koinler, hiç de heyecanlı değil. Ne diğer koinler gibi fiyatlarında artış yaşanıp size bir anda 10 katı kazandırıyorlar, ne piyasanın gözde tabiriyle ”roketleniyorlar”. Ancak bunun yanında, zarar da getirmiyorlar. Ve tüm bunlara rağmen kripto para piyasasında iş yapan birçok kişiye, diğer koinlerden daha fazla para getiriyorlar. Genelde Amerikan doları ile sabitlenmiş bu koinlerin fiyat aralığı inanılmaz derecede dar. Ancak buna rağmen kripto para piyasalarında çok önemli bir görev üstleniyorlar. Başını Tether’in çektiği bu koin türü ile ilgili, gelin diğer detaylara birlikte bakalım…
Sabit Fiyatlar Dikkati Çekiyor
Piyasada en fazla bilinen ve en çok kullanılan sabit koin olan Tether, genelde Bitcoin’den sonra en fazla ticareti yapılan koin olarak karşımıza çıkıyor. Tether kullanan birçok yatırımcı; Bitcoin’in fiyatlarındaki dengesizliklerden, bu sayede kaçarak kendine adeta güvenli bir liman oluşturuyor. Piyasa bir haber, bir hack ya da bir açıklama sebebiyle düşüşe geçerse, birçok yatırımcı haftalar hatta aylar boyunca Tether’de kalabiliyor ve geri dönüş sinyalleri aldığında, Tether’den çıkış yapıyor.
Tether, Bitcoin’den sonra bu piyasada en fazla işlem gören ikinci koin olabilir ancak; Tether’in esas özelliği bu değil. Yapısı gereği fiyat sabitliği olan ve Amerikan doları destekli olan Tether’in belki de en büyük özelliği çok ciddi oranda tartışılıyor olması. Koinin gerçekten Amerikan doları destekli olup olmadığı başka bir yazının konusu ancak; günde ortalama neredeyse 4 milyar dolar işlem hacmi olan bir koinin bu denli manipül edilebilir oluşu gerçekten riskli bir olay. İşte tüm bu tartışmaların odağında Tether’e piyasadan yeni rakipler geliyor ve gelmeye de devam edecek gibi duruyor.
Son olarak geçtiğimiz hafta, Tether ile arasında organik bağ olduğu çok çok sıkı şekilde iddia edilen kripto para borsası Bitfinex’in kardeş şirketi Ethfinex, Tether’e alternatif olarak çıkarttığı ve merkezi olmayan Dai isimli koini duyurdu.
Gelin bakalım, tüm bu koinlerin nasıl bir işleyiş mekaniği var…
Sabit Koinlerin Detayları
Dai: Bir Ethereum tokeni olarak işlem gören ve Tether’den ayrılan yönüyle merkezi olmayan Dai de aynı Tether gibi dolar merkezli çalışıyor. Ethereum tabanı üzerinden satın alım işlemi yapan yatırımcı; dolar değerinde Dai alıyor. Dai, şu anda Bibox, Ethfinex, IDEX ve Bancor Network’de şu an için işleme açık ve yakın dönemde Omisego’nun DEX borsasına da giriş yapacak.
True USD: Bir başka sabit koin olan True USD, emanet hesaplarda tutuluyor. Tether’e göre çok daha şeffaf olması ile öne çıkan True USD, şu an için Upbit ve Bittrex borsalarında işlem görüyor ve Tether’e karşı da kullanılabiliyor.
Stably: Bir başka Amerikan doları destekli koin olan Stably, Ethereum ve Stellar gibi birden fazla Blockchain’de işlem görecek. Henüz işleme girmeyen Stably, şu ana kadar 500 bin dolar topladı.
Bitshares: Sadece ismini aldığı borsada, Bitshares’de, kullanıma açık olan bu koin de diğerleri gibi Amerikan doları destekli.
Havven: Bir ödeme ağı olan Havven’in kendi isminde bir de sabit koini bulunuyor. Bunlardan birincisi ve belki de en önemlisi, Ethereum’a karşı da kullanılabilen e USD. Ancak gelen haberler, yakın dönemde e USD’nin n USD adında yeni bir koine yerine bırakacağına işaret ediyor.
Diğerleri de Yolda
Kowata, Base coin, Augmint ve Carbon gibi diğer sabit koinler de, piyasaya Tether’e rakip olabilmek ve farklı özellikler sunmak için geliyorlar. Her birinin kendine has bir hedefi olduğu bilinen koinlerin temeldeki en büyük amacı ise elbette ki denge. Örneğin Kowala’nın çıkarmayı planladığı k USD’nin anonim olarak sabitlenen fiyat dengesine sahip olacağı belirtiliyor. Aynı zamanda yine yakın zamanda gelmesi beklenen Carbon ise karmaşık bir algoritma kullanarak token arzı ile fiyat arasında denge kuracağını söylüyor.
Bir yatırım firması, Carbon’a geçtiğimiz günlerde 2 milyon dolar yatırım yaparken, Base coin ise toplamda tam 125 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Bu da, bu sektörün kripto para piyasasındaki rolünü bizlere bir kez daha kanıtlayan rakamlar olarak değerlendiriliyor.
Ancak tüm bu büyük yatırımlara ve geniş kullanım alanlarına rağmen herkes, sabit koinlerin büyük bir hayranı değil. Özellikle bazı otoriteler, bu koinlerin vaad ettiği tek şey olan dengeyi bile doğru dürüst yerine getiremediğini iddia ediyor.
Örneğin geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Preston Byrne, sizlere yukarıda bahsettiğimiz kadar bilinmese de, yine bir sabit koin olarak misyon edinen Nubits’i adeta topa tuttu.
Nubits’in aşağıda da göreceğiniz grafiğine bakıldığında ise, gerçekten bu koinin fiyatı dışında her şeyinin sabit olduğunu görüyoruz… Yani Nubits, bu iş için pek de biçilmiş bir kaftan olmamış gibi…
Dolar ya da bir başka değer ölçme aracı ile sabitlenmesi için bir koin yaratmak ve o kısa fiyat aralığını kontrol etmeye çalışmak; hiç de düşünüldüğü kadar kolay değil. Özellikle bu koinlerde fiyatlardaki ufak sarkışlar; büyük felaketlere ve spekülasyonlara yol açabiliyor ve o yüzden çok çok daha titiz bir çalışma sürdürmek gerekiyor. Tüm bu olumsuz eleştrilere ve işin zorluğuna karşın, kripto para piyasası gibi yeni, görece dengesiz ve riskli bir piyasada birçok kullanıcının ihtiyaç duyduğu böylesi ürünler; varlığını sürdürecek ve giderek de tabanda kullanıcı bulacak gibi görünüyor.
Tether’in başlattığı bu yolda ona katılan ve katılmak için sıkı bir çalışma yapan birçok farklı rakip, yakın dönemde rekabeti daha da arttıracak. Artmış bir rekabet; hayatın her alanında olduğu gibi kripto para piyasasında da olumlu sonuçlar getirecektir ve yatırımcıların seçeneklerini orta ve uzun vadede arttıracaklardır…