Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye Kripto Paraları Böyle Vergilendirebilir

Türkiye’deki kripto para işlemlerinin nasıl vergilendirilebileceğine ilişkin detaylar gelmeye başladı. A Para’nın haberine göre kısa vadeli al-sat işlemlerinden elde edilen kazançtan stopaj alınacak.

A Para’nın haberine göre Türkiye, 2021’in ikinci yarısında kripto para piyasasını regüle etmeye hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Mart tarihli açıklamasında ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini açıklamıştı.

Şirketlerde aranacak şartlar

Türkiye’de kripto para konusunda kapsamlı bir mevzuat bulunmuyor. Bu varlıkların, para veya emtia yerine “kripto varlık” olarak tanımlanabileceği ve ardından regüle edilmeye başlayabileceği açıklandı.

Haberde yer alan bilgilere göre ülkedeki kripto para şirketlerine lisans ve asgari sermaye şartı getirilecek. Sayısı 60’ı geçen bu şirketlerin çalışanlarında, teknik yeterlilik ve SPK lisansı şartı aranacak.

Kazanca %10 vergi gelebilir

Kripto para sektörüne yönelik atılan bu hamle, yatırımcıya vergi olarak yansıyacak. Aktarılanlara göre hükümet, uzun vadeli yatırımcıdan stopaj vergisi almayı şimdilik planlamıyor. Kısa vadeli alım-satım işlemleriyle kazanç elde eden yatırımcılardan ise %10’luk stopaj alınabileceği açıklandı.

Vergi planları, 29 Eylül’de yayımlanan Orta Vadeli Program’da açıklanmıştı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile onaylanan ekonomi programında, “dijital olarak satılabilen ve transfer edilebilen, dijital bir değeri temsil eden sanal varlıklar (ile) yapılan işlemlerin vergilendirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülecek.” ifadesi kullanıldı.

Vergi rejiminin detaylarına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!