Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı: 2019’da Dijital Paralarla İlgili Ciddi Gelişmeler Olacak

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı (TSPB) Erhan Topaç, AA Finans Masası’nın düzenlediği etkinliğe katıldı ve dijital paralar hakkında bazı yorumlarda bulundu.

“Bankacılığa Döndük”

TSPB Başkanı Erhan Topaç, katıldığı etkinlikte Türkiye’deki sermaye piyasasının ve bankacılık sektörünün durumu hakkında konuştu.

Dünyadaki çoğu ülkenin bankacılıktan çıkıp sermaye piyasalarına geçiş yapmaya başladığını söyleyen Topaç, Türkiye’de bu durumun tam tersinin yaşandığını söyledi. Milliyet‘in haberine göre Topaç’ın yaptığı açıklamalardan bir kesit şu şekilde:

“Sermaye piyasalarının bankacılığa göre oranı düştü. Son 6-7 senedir daha bankacılığa döndük. Bütün dünyada ise son 5 senede sermaye piyasalarında gelişme oldu, ciddi atılımlar yapıldı ve yaklaşım da çok değişti.”

Dünyanın geri kalanıyla kıyaslandığı zaman Türkiye’nin bu alanda geri kaldığını vurgulayan Topaç tasarruf, halka arz ve proje finansmanı gibi alanlarda çeşitli adımların atılması gerektiğini belirtti.

Dijital Para Gelişimi

Topaç katıldığı etkinlikte dijital para arzlarından (ICO) da bahsetti. ICO’ların yanı sıra kitlesel fonlamalardan da bahseden Topaç, bu alanlarda özellikle son zamanlarda oldukça somut adımlar atıldığını söylüyor.

Kitlesel fonlama ve ICO gibi modellerin artık Cumhurbaşkanlığı programında görülebildiğini söyleyen Topaç, bu gibi yeni finans modellerinin “iyi değerlendirilmesi” gerektiğini düşünüyor.

Topaç ayrıca dijital paralar hakkında bazı genel yorumlar yaptı. Dünyadaki pek çok düzenleyici kuruluşun dijital paralarla ilgilenmeye başladığını belirten Topaç, dijital paraların geleceği hakkında şu yorumu yaptı:

“Sanıyorum 2019 yılında dijital  paralarla ilgili ciddi gelişmeler olacak. Bizde de programa alındı. ICO’ların  sermaye piyasası disiplinine girmesi için bazı şeyler yapılacak. Dünyada son 10  senede gerek fintech gerek ICO’lar alanında ciddi gelişmeler oldu ve Türkiye  bunların biraz uzağında kaldı. 18Gelecek yıl bu alanlarda  ciddi adımlar atılacak gibi gözüküyor. Bunları yaparken, diğer ülkeleri de iyi  inceleyip, Türkiye’yi buraya iyi bir yere oturtmak lazım. Sonradan geri adım  atmadan güzel bir düzenleme yapmak gerek.””

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment