Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Twitter, Youtube, Instagram ve Tiktok İçin 9 Avrupa Ülkesinden Kripto Para Şikayeti

Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC) TikTok, Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya platformları kripto para reklamlarını yasaklamak adına yetkililere şikayet etti.

BEUC üyesi 9 ülke, Avrupa Komisyonu’na ve Avrupa Birliği (AB) tüketici yetkililerine TikTok, Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya uygulamalarının kripto reklamlarını yasaklaması yönünde şikayette bulundu.

Başvuruda bulunan BEUC üye ülkeleri arasında Belçika, Danimarka, Fransa, Yunanistan, İtalya, Litvanya, Portekiz, Slovakya ve İspanya yer alıyor.

Toplamda 32 ülkeden 46 bağımsız tüketici örgütünün çatı gurubu olan BEUC, ilgili ağların kripto para reklamlarına karşı daha sert kurallar edinmesini ve bu reklamlar aracılığıyla tüketicilerin zarar etmesinin engellenmesini istedi. Platformların şartları yerine getirememeleri durumunda, kripto para reklamlarını tamamen yasaklamaları da BEUC’un talepleri arasında yer aldı.

BEUC Başkanı Monique Goyens yaptığı açıklamada, tüketicilere sosyal medya aracılığıyla hızla zengin olabileceklerine dair vaatler verildiğini ve maalesef çoğu durumda bu vaatlerin gerçek olamayacak kadar iyi olduğunu dile getirdi. Goyens, tüketicilerin adalet tarafından bir yardım olmadığı sürece para kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Kripto reklamlarının medyanın her alanında insanların karşısına çıktığını dile getiren Goyens, şu ifadelerde bulundu:

Kripto reklamları her yerde. Onları televizyonun primetime zamanlarında görebiliyorsunuz.

Bu kapsamda Goyens, mevcut tüketici yasalarına ek olarak sosyal medya platformlarının yeni önlemler almasının yerinde bir karar olacağını ima etti. Başkan, platformların haksız ticarete karşı AB kuralları uyarınca profesyonel ve özenli bir faaliyet yürütme yükümlülüğü olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Teorik anlamda ulusal tüketici kuruluşlarının yasaları ihlal eden işletmelere para cezası uygulayabileceği belirtilirken geçtiğimiz yıl TikTok’un BEUC tarafından şikayet edilmesi üzerine AB kısıtlamalarına uyma sözü verdiği hatırlatıldı.

Ayrıca bu bağlamda ulusal düzenleyicilerin yeterince komplike bir mücadele çabası göstermediğine değinen başkan, Avrupa Birliği düzeyinde soruna karşı önlem almak için yasal bir dayanak ve yaptırım yapabilecek bir yürütme organı bulunduğunu belirtti. Goyens, Haksız Ticari Uygulamalar Direktifi’ne ve CPCN’e atıfta bulundu.

Mektupta AB tüketici yetkililerinden daha sert önlemler için talepte bulunması ve uygulanan önlemlerin efektifliği konusunda Avrupa Komsiyonu’na rapor sunması da istendi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!