South China Morning Post isimli yerel haber kaynağının 24 Mayıs tarihli haberine göre, Şanghay menşeli blockchain startup şirketi olan VeChain, şarap tedarik zincirini doğrulamak ve sahtesinin önüne geçmek için bir blockchain uygulamasını test etmekte.
Çin’in şarap endüstrisi 2.8 milyar dolar değerinde ancak South China Morning Post’un kullandığı aforizmadan alıntı yaparak ifade etmek gerekirse, ”Çinlilerin Fransızların yaptığından daha fazla ‘Fransız’ şarabını mideye indirmekte olması” ve ”Çin içerisinde tüketilen Chateau Lafite-Rothschild şaraplarının en azından yarısının sahte olması” ürünün kalitesine ve kimliğine olan kamu güvenini git gide azaltmakta.
Girişimin bir parçası olarak VeChain perakende satış kurumu Shanghai Waigaoqiao Direct Imported Goods (DIG) ile birlikte çalışıp Fransız üretici Pierre Ferraud and Fils’in ürünlerini denemekte. 2017 yılında şirket, Fransız üreticinin Beaujolais Nouveau kırmızı şarabını kendi blockchain platformunda doğrulama konusunda bir anlaşma imzalamıştı ki bu da bir bakıma DIG ile alakalı.
Müşteriler şarabın üzerindeki QR barkodunu taratarak şarap imalathanesi, üzüm çeşitliliği, 18 haneli Çin gümrük kodu, şişenin depodan alınıp Şangay’daki eş depoya gönderim tarihleri ve şehir içindeki DIG mağazalarına ne zaman gönderime çıktığı gibi önemli bilgiler hakkında bilgi sahibi olabilecek. VeChain firmasının ortaklarından birisi olan Fu Yu proje hakkında şu yorumda bulundu:
”Blockchain’in sağladığı güzellik şu ki müşteriler şarap şişesinin çeşitli özelliklerinden tutun da şarap imalathanesine, lojistik bilgilerine ve perakende satıcılarına kadar bir çok konu hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar.”
Konu özel üretim şaraplara geldiğinde ise VeChain bunların şarap tıpasının yanına yakın saha iletişimi (NFC; near field communicatinos) teknolojisine sahip bir çip yerleştirmeyi planlamakta. Ancak eğer çip bozulur veya kırılırsa o andan itibaren kendi blockchain’ine veri eklemesi veya ondan veri okuması mümkün olmayacaktır.
10.000 blockchain takipli şarap şişesi DIG’e gönderildi ve bu rakamın 2019 yılında on kat artması bekleniyor. Fu ayrıca VeChain’in Çin içerisinde bir şube açmak isteyen İtalyan bir şarap imalatçısıyla da pazarlık ve görüşme sürecinde olduğunu bildirdi. Aynı teklif Avustralya ve Güney Amerika’daki şaraphanelere de gönderilmiş.
Mart ayında Çinli e-ticaret devi JD.com kendi et satışlarının tedarik zincirini takip edebilmek için blockchain uygulaması kullanmaya başlamıştı. JD bu girişimi bölgedeki müşterilerin et ürünlerine olan güvenini arttırmak amacıyla yaptığını ifade etmişti. JD şirketinin baş teknoloji sorumlusuna göre yeni blockchain tabanlı sistem müşterilerin ” aileleri için güvenilir ve sağlam” ürün aldıkları garantisini yeniden sağlayacak.
Geçen ay içerisinde yaptığımız bir haberde Walmart’ın hem atık miktarını azaltmak, hem kirlilik yönetim ve şeffaflık sistemini arttırmak hem de ürün bilgisini doğrulamak amacıyla kendi gıda ürünlerini takip etmek sürecinde blockchain uygulamaları kullandığını sizlere aktarmıştık.
Bakalım bundan sonra hangi sektörlerde ve hangi büyük kurumlarda blockchain tabanlı uygulamalara doğru bir kayma göreceğiz?