Venezuela Devlet Başkanı Petrol Destekli Koinleri İçin Çağrıda Bulundu
Yerel kaynaklara göre Venezula devlet başkanı Nicolas Maduro Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America (ALBA)’da bulunan 10 ülkeye kendi önerisi olan petrol destekli bir kripto para birimi olan Petro’nun yaratılmasında beraber çalışma duyurusunda bulundu.
ALBA’nın 12 Ocak’ta gerçekleşen bir toplantısında Maduro:
” ALBA’nın kardeş hükümetleri, ben kripto para birimi olan Petro’yu size sunuyorum ki böylece hepimiz bu 21. yüzyılın entegrasyon projesinde cesurca ve aynı zamanda yaratıcı bir şekilde yer alabilelim.”
Maduro, Aralık ayının başlarında Petro ile olan niyetini belli etti ve 6 ocak tarihi itibari ile her 100 milyon Petro’nun 1 varil petrol ile desteklenecek şekilde çıkarılmasını emretti. Maduro hali hazırda 5 milyon varil Venezuela petrolünü, Petro’nun 6 hafta sonra işleme gireceği tarihte açık arttırma şeklinde satılmak üzere hazırlatmaya başladı.
Fakat bununla birlikte 9 ocak tarihinde Venezuela Parlamentosu Petro’yu yasa dışı bir para birimi olarak ilan etti. Parlamento, Maduro’nun sosyalist partisinin çoğunluğun desteğini kaybettiği 2016 yılından beri ona karşı çıkmakta ve bu zıtlık onların “sahte para birimi” olarak gördükleri Petro içinde geçerli olmakta.
Parlamento vekili Williams Dávila‘nın El Universal‘a yaptığı bir açıklamada Petro’nun yaratılması hakkında:
“Mali yaptırımlardan kaçmakta, açık bir şekilde anayasayı ihlal etmekte ve yasadışı işlemleri meşrulaştırmakta.”
Venezuela hem hiperenflasyon hem de AB’nin ve ABD’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmakta ve daha önceden düşen hükümetin üretmiş olduğu Bolivar yerine nüfusunun büyük bir kısmının Bitcoin kullanmaya yöneldiği görüldü. Bazıları ise Venezuela’da görülen bu yüksek Bitcoin kullanımını egemen bir devletin ilk “Bitcoinizations” (Bitkoinoleşmesi) olarak görmekte.
Petro’nun işleme girme tarihi yaklaşmakta fakat zayıf siyasi içeriği nedeniyle belirsizliğini korumakta. Petrol ticaretinde kripto para birimi kullanma fikri ilk olarak ABD ile Suudi Arabistan arasındaki gergin ilişkinin petrol piyasasındaki istikrarı bozarak alarm vermeye başladığı 2016’dan daha önce ortaya çıkmıştı.