İktidara muhalif olanlar tarafından yönetilen Venezuela Millet Meclisi, Venezuela’nın milli kripto parası olan Petro‘yu yasa dışı ilan etti.
Salı günü yapılan açıklamada Millet Meclisi Maliye ve Ekonomik Gelişim Komisyonu Başkanı, Meclis’in bakış açısına göre Petro’nun anayasaya aykırı olduğunu söyledi ve projenin hem bir dolandırıcılık hem de potansiyel yatırımcılar için bir risk olduğunu belirtti.
Hükûmet, devlet memurlarının ödemelerini bankalardan Petro şeklinde almalarını önermişti. Rafael Guzman bu öneriye karşı çıktı ve bu durumu “yöneticinin Venezuelalılara zorla PTR talep ettirmesi” şeklinde yorumladı. Maduro yalnızca memurların değil ülkedeki pek çok kurumun Petro kullanmaya başlamasını istiyor. Guzman’ın da dediği gibi bu durum artık resmen insanlara zorla PTR kullandırmaya dönmeye başladı.
Guzman, hükûmetin ulusal hazineyi adeta sömürdüğünü ve Ulusal Gümrük ve Vergi Yönetimi Hizmeti’ne zarar verdiğini belirtti.
Ülkenin başkanı olan Nicolas Maduro, ülkenin milli kripto parası olan Petro’nun gelecekte Venezuela’nın ekonomisini, üretimini ve ticaretini değiştirebileceğini söylese de Meclis, Maduro ile aynı fikirde değil.
Maduro, Petro’dan şüphe duyulmaması gerektiğini söylese de kripto para alanında uzman sayılabilecek belli başlı isimler Petro’dan bir hayli endişeleniyorlar.
20 Şubat’ta ön-satışına başlanan Petro, ABD tarafından uygulanan yaptırımlardan kurtulmak amacıyla üretilmişti ve bu para, bir devlet tarafından üretilmiş ilk kripto para olma özelliğini de taşıyor.
Venezuela hükûmeti, Petro’nun ön-satış sürecinin ilk haftasında 30 milyar $ gibi devasa bir yatırım topladığını ve ön-satışa 127 farklı ülkeden yatırımcının katıldığını iddia ediyor.
Ülkenin kanun yapıcıları ise söz konusu satış sürecine de ılımlı yaklaşmıyorlar ve bu sürecin Venezuela’da sürmekte olan politik krizin bir göstergesi olduğunu düşünüyorlar.
Konu hakkında yorum yapan Guzman şöyle konuştu:
“Bu durum, yaşadığımız krizi daha da yoğunlaştırıyor. Petro, yozlaşma göstergelerinden yalnızca bir tanesi ve bu krizden, Parlamento’da duyurduğumuz çözümlerle kurtulacağız.”
Millet Meclisi Petro’dan bariz şekilde hoşlanmasa da Meclis’in düşüncelerinin hükûmet üzerinde bir etkisi büyük ihtimalle olmayacak çünkü ülkede Maduro’ya sadık olan bir meclis daha var: Anayasa Meclisi. Millet Meclis’inin bir etkisi olmayacak diyoruz çünkü Maduro’ya sadık olan Anayasa Meclisi, Millet Meclisi’nin yasama yetkilerini elinden almıştı.
Ülkenin önde gelen muhalefet partileri Mayıs ayında gerçekleşecek başkanlık seçimini boykot ediyorlar ve seçim sistemiyle mevcut Başkan’ın lehine olacak şekilde oynandığını iddia ediyorlar.
Analistlere göre muhalefet partilerinin uyguladığı bu boykot Maduro’nun yeniden seçilmesini daha da kolay hale getirecek.
Kaynak: rttnews