Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’nın Kripto Parası ‘Petro’ Ön Satışa Başladı

Venezuela hükûmetinin belli kesimlerce ciddi şekilde tartışılan “Petro” adlı ulusal bir kripto para çıkarma planı vardı. Hükûmet bugün Petro’nun ön-satışını resmi olarak başlattı.

Petro fikri ilk olarak Başkan Nicolas Maduro tarafından Aralık 2017’de tanıtılmış ve ve ABD’nin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlardan kurtulmanın bir yolu olarak resmedilmişti. Üretilen token’ın belli emtialar tarafından desteklendiği iddia ediliyor ve bu emtialar arasında Venezuela’da kıtlığı pek çekilmeyen petrol de bulunuyor.

Latin Amerikalı haber kaynağı Telesur‘a göre başlangıç aşaması için 82.4 milyon adet token uygun durumda. Ülkenin başkanı daha önceden 100 milyon Petro üretileceğini ve toplam değerin 6 milyar $ olacağını söylemişti.

Token’ın çıkarılması hakkında konuşan Başkan Maduro şöyle söyledi:

“Petro hayata geldi ve Venezuela’nın iyiliği açısından kesin bir başarıya ulaşacağız. Dünya’daki en büyük ve önemli şirketler ve Blockchain Venezuela’nın yanında. Anlaşmaları imzalayacağız.”

Haber kaynağı Telesur’a göre Petro’nun nasıl alınacağını anlatan bir kılavuz yayınlanacak ve bu kılavuz birkaç farklı dil için uygun olacak.

Token’ın yönetiminden sorumlu yetkili Carlos Vargas, ön-satış sürecinde olan token’ın “sağlam para” ve kripto paralar ile takas edilebileceğini ancak bu takas işleminde ülkenin para birimi olan Bolivar’ın kullanılamayacağını söyledi.

Nakit konusunda sıkıntı yaşayan bir ülkenin böylesine bir token satışıyla dışarıdan yatırım almayı hedeflemesi mantıklı olsa da Petro hakkında ciddi fikir ayrılıkları bulunuyor.

Venezuela’nın muhalefet partisi, Petro’nun üretileceğine dair yapılan duyurudan kısa süre sonra böylesi bir para biriminin yasa dışı olduğunu iddia etmişti. Ülkenin yasama organı Petro üretmenin ülkenin petrol rezervine borçlanmak olacağını, bunun yasaları çiğnemek olacağını ve hükûmetin böyle bir şey yapmadan önce kongrenin onayını alması gerektiğini belirtmişti.

Düzenleyici Jorge Millan Petro’nun “yozlaşma için biçilmiş kaftan” olduğunu söylemiş ve “Bu bir kripto para değil, Venezuela petrolünü önden satmanın bir yolu” demişti.

Ocak ayının sonlarında ABD Senatörleri Marco Rubio ve Robert Menendez de konuyla ilgili açıklama yapmış ve Petro planının adeta ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e gönderilmiş bir açık mektup olduğunu söylemişlerdi.

O zamanlarda Rubio ve Menendez şu şekilde konuşmuşlardı:

“ABD Hazine Bakanlığı’nın, ABD yaptırımlarından hem genel olarak hem de özellikle bu durum özelinde kaçınmak için kripto para kullananlarla mücadele etmek için gereken araçlarla ve zorlama mekanizmalarıyla donatılması zorunludur.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment