Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Parlamentosu ‘Petro’yu Sahtekarlık Olarak Görüyor

Venezuela başkanı Nicolas Maduro’nun daha önce bildirdiğimiz üzere Venezuela’da milli bir dijital para oluşturup bu parayı petrol ile destekleme gibi planları bulunuyor. Venezuela parlamentosu, ülkenin başkanı Nicolas Maduro’nun ismi ‘Petro’ olan bu dijital para planının “tamamen geçersiz ve boş” olduğunu söyledi.

Yaptırımlardan muzdarip ülkenin milli dijital parası Petro’nun -bu isim petrol ile destekleniyor olmasından geliyor- Maduro geçtiğimiz hafta TV kanalında 100 milyon adet Petro üretileceğini açıkladıktan sonra başlangıç için 5.9 milyar $ gibi bir değeri olması planlanıyordu. Maduro açıklamasında şöyle söyledi:

“Venezuela’nın sertifikalı ve yasal petrol varlığıyla yasal olarak desteklenen 100 milyon Petro’nun üretimini emrettim.”

Venezuela’nın bir varil petrolü yakın zamanda 59 $’dan satılıyordu.

Maduro’nun bu planlarına pek ılımlı yaklaşmayan milletvekili Jorge Millan Petro’yu “sahtekarlığın yeni hali” olarak tanımladı. Bir tartışma sırasında konuşan Millan şöyle söyledi:

“Kendimizi ekonomik krizin çaresi kılığındaki sahtekarlığın yeni bir halinin eşiğinde buluyoruz. Beceriksiz hükûmet petrol üretimindeki yetersizliği bu dijital varillerle kapatmak istiyor.”

Reuters’a göre Maduro şuana dek bu gibi politik isimlerden gelen eleştirilerin hepsini “düzenli” olarak görmezden geldi. Petro’nun yasallığı ile ilgili gelen bu yeni eleştiriler de Maduro’nun fikrini veya planını değiştirecek gibi durmuyor. Millan aynı zamanda şöyle konuştu:

“Bu bir kripto para değil, Venezuela petrolünü önden satmanın yolu. Yozlaşma için adeta biçilmiş kaftan.”

Venezuela’nın hem ekonomik hem de politik açıdan nahoş dönemler geçiriyor olması pek çok kişinin Petro’nun gerçekten üretilip üretilmemesi gerektiği konusu hakkında ikilemler yaşamasına neden oluyor. Ancak dediğimiz gibi görünürde Maduro’nun fikrini değiştireceğine dair bir işaret yok.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment