Yeni Bitcoin Kodu İle SegWit’e Tam Destek Verilecek
Segregated Witness (SegWit) özellikle Bitcoin için apayrı bir önem taşıyor.
SegWit’in bu kadar önemli olmasının ardında yatan sebep Bitcoin kodundaki bu değişikliğin ağı ölçeklemeye odaklanmış olması. Aslında SegWit’in önemli olmasının bundan daha da öncelikli bir sebebi var ve o da bu yeni katman sayesinde Bitcoin’deki işlemlerin gerçekten hızlı ve ucuz şekilde gerçekleşebilecek olması.
Aylar süren tartışmalardan sonra en nihayetinde geçtiğimiz Ağustos ayında aktifleştirilen SegWit sayesinde geliştiriciler daha yapılı ve daha “temalı” bir yazılım tasarlayabilirler ki Bitcoin ağındaki geliştiricilerin eline bu fırsat çok sık geçmiyor.
Bitcoin Core ne zaman Bitcoin kodunda bir değişikliğe gidecek olsa bir grup gönüllü geliştirici birbirinden tamamen farklı olan optimizasyonları bir araya getiriyor. Ancak şimdi yaklaşmakta olan 0.16.0 kod versiyonu -Bitcoin’in oluşumundan bu yana yapılan on altıncı ‘büyük versiyon’- alışılmıştan biraz farklı.
Önümüzdeki günlerde yayınlanması düşünülen bu versiyondaki tüm güncellemeler SegWit’e odaklanmış durumda. Geliştiricilerin odaklandıkları noktalar arasında yazılımın varsayılan cüzdanından SegWit işlemi gerçekleştirmenin daha kolay hale getirilmesi de bulunuyor.
SegWit’e dayalı ilk yazılım sürümünün tüm olayı Bitcoin ağındaki kişileri ve genel olarak Bitcoin kullanıcılarını SegWit hakkında bir nevi bilgilendirmekti ama şimdi yaklaşan 0.16.0 versiyonu, kullanıcıların SegWit’in nimetlerinden faydalanmalarını sağlamaya çalışıyor.
Bitcoin Core iştirakçilerinden Andrew Chow şöyle konuştu:
“En büyük değişiklik SegWit’in cüzdana eklenmesi. Bu sayede kullanıcılar kolaylıkla SegWit adresi oluşturabiliyorlar.”
SegWit Avantajlarla Dolu
Kullanıcıların cüzdan kullanırlarken de SegWit deneyimini kolaylıkla yaşayabilmeleri için geliştiriciler SegWit özelliklerini hem komut satırına hem de kullanıcı arayüzüne eklediler ki hem programcılar hem de programcı olmayanlar bu özellikleri kullanabilsinler.
Chaincode Lab mühendisi ve Bitcoin Core iştirakçisi olan Marco Falke bundan önceki cüzdan versiyonlarında da SegWit adresi oluşturulabildiğini ancak bu sürecin önceden “biraz zor” ve “çoğunlukla gizli” olduğunu belirtti.
Ancak şimdiki yazılım sürümüyle birlikte SegWit adresleri varsayılan olacaklar. Yani oluşturulan yeni adresler, ölçekleme özelliğiyle otomatik olarak uyumlu olacaklar.
Versiyon 0.16.0 bech32 adresleri olarak da bilinen “yerli SegWit adreslerine” destek sağlayan da ilk versiyon olma özelliğini taşıyor. Bu yeni adres türü Bitcoin Core iştirakçileri Pieter Wuille ve Greg Maxwell tarafından geliştirildi. Bu adres türünün kullanıcı dostu olma bakımından önceki adres türlerine göre daha önde olduğu düşünülüyor ve bu adres türü SegWit’i otomatik olarak destekliyor.
Falke’ye göre “bu, sürümün en heyecan verici tarafı.”
Otomatik olarak oluşturulabilen SegWit adresleriyle birlikte cüzdan kullanıcıları yakın zamanda “ucuz işlem ücretlerinin” keyfini çıkarmaya başlayabilecekler. Devam etmekte olan sürecin çok daha etkili ve geniş uygulamaları da olabilir.
Bitcoin Core SegWit’i ilk olarak Kasım 2016’da tanıttı ve SegWit ile ilgili yaklaşık 10 ay süren bir tartışma yapıldı. Bitcoin ağı ikiye bölündü demek aşağı kalır zira en az birkaç parçaya bölündü ve taraflardan biri en sonunda “Biz kendi SegWit’imizi yapacağız” diyerek ayrıldı: Bitcoin Cash. Ağustos ayında oluşan Bitcoin Cash o zamandan beri SegWit kullandığı için düşük işlem ücretlerine ve bekleme sürelerine sahip. Bu da pek çok yatırımcı çekmesinde yardımcı oldu.
Chow’a göre yerli SegWit adres türünün avantajlarından biri de işlem ücretlerinin bir nebze daha düşük olması. Ama Chow bu adres türünün çok yeni olduğunu ve şu anda cüzdanların çoğunun bu türü desteklemediğini de belirtmeyi unutmadı.
Chow, sürümdeki diğer parçaların kullanıcılara Bitcoin Core cüzdanı kullanırken daha esnek olma imkanı sunacağını söyledi. Mesela kullanıcılar istemeleri takdirinde cüzdanlarını ya da özel anahtarlarını başka bir veri dizininde saklayabilirler.
Sürüme ilişkin notlara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Epeydir Bekleniyordu
Destekçileri, SegWit’in çok daha hızlı benimsenmesini bekliyorlardı ancak bu gerçekleşmedi. Bu yüzden kaynaklanan sorunlardan biri de SegWit’in mesajlaşma konusunda bazen sıkıntı yaşayabiliyor olması. Yayınlanan bu sürüm SegWit’in bu sorunu çözmesine de katkıda bulunabilir.
Elbette bu kadar fazla kişi tarafından kullanılan küresel bir yazılım programına güncelleme yaparken hızlı hareket etmemek, işleri tabiri caizse ağırdan almak daha verimli sonuç verecektir.
Süreci ağırdan almak daha iyi olsa bile sanki Bitcoin Core geliştiricileri bu süreci biraz fazla ağırdan aldılar gibi. Özellikle bundan yaklaşık 2-3 ay önce Bitcoin adeta yerin dibine vuruluyordu -çoğunlukla BCH kullanıcıları tarafından*. İşlem ücreti ve işlem süresi konusunda bu kadar sıkıntı yaşayan Bitcoin ağının SegWit’e yönelik böyle bir adım atması beklenenden gerçekten daha fazla sürdü ancak bunun ardında yatan bazı sebepler var.
Chow’a göre bu gecikmenin sebeplerinden biri ekibin biraz beklemek istemiş olması. Geliştirici ekibi, SegWit’i tam anlamıyla desteklemeye başlamadan önce SegWit’in Bitcoin ağında nasıl ilerlediğini görmek istemiş. Yani kısaca SegWit’in güvenlik konusunda bir sıkıntısı var mıdır, yok mudur görmek istemişler. Diğer bir sorun ise politika.
Bundan önce yayınlanan 0.15.1 versiyonu ile cüzdanın SegWit’e verdiği desteğin arttırılması bekleniyordu, planlanıyordu ancak bu versiyonun Kasım 2016’da yayınlanması bekleniyordu. Geliştiriciler, gecikmenin sebebi olarak bunu da gösteriyorlar.