Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Hayatımıza Nasıl Girdi?

Bitcoin’in ilk hardfork’unun 1 Ağustos’ta yapılacağı duyurulduğunda, kullanıcıları Bitcoin’in geleceği hakkında korku ve endişe sarmıştı, aynı zamanda bir iç savaşın da kapıyı çaldığı anlaşılmıştı. Ancak hardfork gerçekleştiğinde ve Bitcoin Cash doğduğunda Bitcoin’in tahtını yerinden oynatamamıştı bile.

Hatta ayrılmadan hemen sonra Bitcoin’in fiyatı yeni zirvelere ulaştı. Diğer yandan Bitcoin Cash ise hemen satılması gereken “bedava para” niteliğinde bir koin olarak görülüyordu. Bunun da üzerine bazı borsalar, Bitcoin Cash’i desteklememeyi bile düşünüyorlardı.

Bitcoin Cash çoğu zaman bir para kazanma oyunu olduğu iddia edilerek azarlandı ve zaman kaybı olarak görüldü. Ancak geçtiğimiz hafta sonu her şey tersine döndü sayılabilir.

Bitcoin’in son 3 aydaki performansına bir bakış

Bitcoin Cash Hangi Niş Piyasaya Hitap Ediyor?

Bitcoin Cash’in -adından da anlaşılacağı gibi- asıl amacı, büyük blok büyüklüğü sayesinde daha hızlı ve ucuz para transfer imkanı tanımak; aynı nakit para gibi. Ancak dün de bahsettiğimiz gibi, bir koini daha likiditesi bile oturmamışken para ödeme yöntemi olarak kullanılmaya çalışmak birçok zorluğu da beraberinde getiriyor.

Düzgün bir ödeme sistemi, stabil bir likidite gerektirir. Bu stabiliteyi yakalamakta yatırım aracından önce para birimi olmaya çalışan bir koin ile çok zor. Bitcoin Cash, potansiyelinde global ödeme sistemi yatan bir koin olsa da önce marketler tarafından benimsenmeli ve kabul görmeli.

Bitcoin’in performansı gözleri yaşartırken Bitcoin Cash’ınki göreceli olarak durgun kalmıştı. Ancak bunlar yaşanırken orijinal blockchain’in önemli bir sorunu da ortaya çıktı.

Bitcoin’in ölçeklenebilirlik sorunu, baştaki ana hedef olan ödeme sistemi olma yolunu kapatıyor. Bitcoin artık dijital bir altın, ve yerine geçecek bir şeyler gerekiyordu.

SegWit2x Ne Anlama Geliyor?

SegWit2x’in iptali insanların Bitcoin’e karşı olan duygularını açığa çıkardı denilebilir. Kullanıcılar, ödeme yönteminden çok dijital altın olan Bitcoin’i yüksek performanslı bir yatırım aracı olarak görüyor. Zaten rayları üstünde düzgün giden bir şey neden değişsin ki?

Bu olaydan çıkarılabilecek iyi bir sonuç varsa oda Bitcoin’in ödeme yöntemi alternatifi olarak iyi bir seçenek olmadığıdır. Peki Bitcoin’i bankacılık için kullanan insanlar, satıcılar ve kurumlar ne yapacak?

Tabii ki nakit niteliği taşıyan ve Bitcoin’e alternatif olacak bir şey gerekliydi. Sonuç olarak Bitcoin Cash, yani Bitcoin’in ‘nakit’ versiyonu, hayatımıza hızlı bir giriş yaptı.

Fiyatın Şişirilip İndirilmesi Durumu

Bitcoin Cash ile ilgili önemli bir sorun var. Eğer insanlar bunu hızlı ve işlemleri ucuz dijital bir nakit para olarak kullanacaklarsa, neden fiyat bilinçli olarak şişirildi ve bir anda düşürüldü? Koin 2500$’ın üzerine çıkmışken fiyat bir anda %60’lık bir oranla yere çakıldı.

Uluslararası kripto para borsası Luno’da yönetici olarak çalışan Werner van Rooyen, düşüncelerini CoinTelegraph’la paylaştı:

“Bitcoin Cash’de haftasonunda gerçekleşen patlama oldukça ilgi çekiciydi. Ancak kısa süreli bir patlama olduğu barizdi, zira alım satımların büyük bir kısmı Güney Kore borsalarında gerçekleşmişti. Aynı zamanda bu borsalardaki fiyatlar diğer alım satım platformlarından çok daha yüksekti.”

“Bence Bitcoin Cash geliştiricileri koini kolay transfer edilebilen bir nakit gibi görüyor. Bitcoin geliştiricileri ve yatırımcıları ise Bitcoin’i dijital altın olarak nitelendiriyorlar. Bitcoin’in uluslararasındaki niteliği, alıp biriktirerek yastık altına attığınız bir şey olması.”

Bitcoin ve Bitcoin Cash’in farkı son zamanlarda oldukça belirgin bir hal almaya başladı. Şimdilerde birçok insan Bitcoin Cash’in amacını ve neden gereksiz olmadığını anlamış gibi görünüyor ki aslında ‘dijital nakit para’ niteliği taşıyan birçok altkoin de mevcut.

Ancak Van Rooyen, Luno’daki bazı kullanıcıların Bitcoin Cash’i de Bitcoin gibi ellerinde tuttuğunu belirtti. Bunun en büyük nedenlerinden biriyse koinin fiyatının kısa bir süreliğine de olsa inanılmaz bir oranda yükselmesi. Kullanıcılar bir sonraki fiyat şişirilmesi durumuna marketin içinde olmak istiyorlar.

“Ben tercihimi şimdilik nakit[Bitcoin Cash] yerine altın[Bitcoin] saklamaktan kullanırdım. Aynı zamanda Bitcoin veya Bitcoin Cash’in sadece bir tanesini tercih etmeyen insanlar da mevcut. Bu kullanıcılar her iki koinden de eşit miktarda alıyorlar ve hesaplarında bekletiyorlar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Ecoin
    Posted 15 Kasım 2017 - 19:28 19:28

    Bu yazıdan çıkarılacak sonuç hali hazırda piyasa değeri en büyük bitcoini şu an için altın olarak görüp hatırım yapmak.5-10 yıl sonunda bitcoin fiyatı sabitlenirse günlük hayatta da bitcoin kullanmak.Bitcoinin günlük hayatta kullanılması için daha çok erken.Hızlı aktarma işide çözülürse başka bir sorun kalmıyor geriye

Leave a comment