Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Kaliningrad’da Blok Zinciri ile Ödemeler Test Ediliyor

Rus devlet bankası Vneshecomombank (VEB), blok zinciri altyapısına sahip yeni ödeme sistemini test etmek için Kaliningrad bölgesel yönetimi ile bir anlaşma imzaladı.

Geçtiğimiz hafta Soçi’de düzenlenen Rus Yatırım Forumu’na katılan Kaliningrad Valisi Anton Alkikhanov ile VEB Başkanı Sergei Gorkov arasında imzalanan ve yeni ödeme sistemini hayata geçirmeyi amaçlayan anlaşmada blok zinciri teknolojisinin etki alanının genişletilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Bölgesel hükümet ve kalkınma bankası işbirliği ile uygulamaya konulan projenin, şeffaflığı arttıracağı, maliyetleri düşüreceği ve sosyal hizmet kalitesine olumlu etkileri olacağı düşünülüyor. Daha önceleri Rus hükumeti tarafından da kamu sektörü uygulamalarının bir parçası olarak blok zinciri teknolojisinden yararlanma girişimleri olmuş fakat VEB’in yaptığı anlaşma kamusal ve özel sektör çıkarlarının aynı anda sağlandığı önemli bir girişim.

Bunun yanında, bölgede uygulanacak yeni nesil bilgi teknolojisi çözümleri için de işbirliği yapmayı planlayan taraflar, sosyal ödemelerde blok zinciri teknolojinin daha aktif kullanılması ile kamu ve kurumsal yönetimin daha verimli hale getirilmesini amaçlıyor.

Vneshesconombank, daha önceki faaliyetlerinden de anlaşıldığı üzere blok zinciri teknolojisine çok önem veriyor. Banka yaptığı açıklamada, 2017 yılında blok zinciri ürünlerine yönelik stratejiler geliştirdiğini ve bu teknolojiye yönelik araştırma merkezi ile kurumun bu konudaki tecrübesini arttırmayı ve yeni ürünlerin test edilmesi için uygun zemini hazırlamaya çalıştığını belirtti.

Gorkov ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kaliningrad bölgesi, Rus dijital ekonomisinin gelişimi ve uygulamaları bakımından Rusya Federasyonu’nun en aktif bölgelerinden birisi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment