Vitalik Buterin: 9 Trilyon Dolar Nereye Gidecek?
Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, yeni yıla girmeden önce 2020’de yaşananlarla ilgili genel görüşlerini paylaştı. Kripto para dünyasının kısa bir tarihçesini çıkaran Buterin, geleceğe yönelik bazı açıklamalarda bulunup neden bullish olduğunu anlattı.
Vitalik Buterin 28 Aralık günü bir not paylaşıp 2020’ye dair kişisel görüşlerini aktardı. Buterin; 1992 yılında paylaşılmış Kripto Anarşist Manifesto’ya atıfta bulunarak o tarihten beri nelerin değiştiğini, kripto para dünyasında ne gibi gelişmelere imza atıldığını ve ne gibi zorluklarla karşılaşıldığını açıkladı.
1990’dan günümüzde: Bu yüzyılda neye dikkat etmeli?
Merkezi otorite olgusu 20. yüzyıla damga vuran konulardan biriydi. Kripto Anarşist Manifesto’da ele alınan fikirlerden biri devlet regülasyonlarının, vergi ve kontrol mekanizmalarının, veri gizliliğinin kökten değişimiydi. Vitalik Buterin’e göre bu misyon günümüzde kısmen başarı sağlamış durumda.
İnsanlar artık kompleks networkler aracılığıyla bağlantı kurabiliyor, kriptografiyi kullanarak devletin dahi yıkmakta zorlandığı sistemler inşa edebiliyor, kripto para kullanabiliyorlar. Buterin akıllı sözleşme (smart contract) teknolojisine atıfta bulunarak, bu teknoloji sayesinde 1990’larda hayal dahi edilemeyecek şeylerin yapılabildiğini anımsattı.
Bu alanlarda kaydedilen gelişmeler, başarıyı bütüncül kılmaya yetmedi. Devletler ve büyük şirketler ortadan kalkmadığı gibi iş birliği içerisinde hareket etmeye; ortaya büyük teknoloji şirketleri çıkmaya başladı. “Ormanın” gitgide “kalabalıklaşmaya” başladığını söyleyen Buterin, bunun kaotik bir atmosfer doğurduğunu öne sürdü. Ethereum kurucusu 2020’nin ötesinde, 21. yüzyıl genelinde bir mesaj vererek şu ifadeleri kullandı:
“Eğer sizin ‘başarı’ tanımınız; sevmediğiniz bir güç figürünün veya bir eylemler bütününün tamamen ortadan kalmasıysa 21. yüzyılın bitiminde muhtemelen hayal kırıklığına uğramış olacaksınız. Ancak ‘başarı’ ölçütünüzde gerçekleşmeyen şeyleri değil de gerçekleşen şeyleri baz alır ve bazı şeylerin kusurlu olabileceğini kabullenirseniz; herkesin mutlu olabileceği bir ortam oluşabilir.”
Buterin kripto para konusunda neden bullish?
Buterin 20. yüzyılda pek çok kez masaya yatırılmış günümüz dünyasının üç özelliğini ön plana çıkardı. Ethereum kurucusu bunları şöyle sıraladı:
- Bire bir etkileşim eskisi kadar önemli değil. Tekilden çoğula ve çoğuldan çoğula yayılan etkileşimler daha önemli.
- Basit denklemlerle modellenemeyecek kadar kaotik bir ortam var. Özellikle çoğuldan çoğula yayılan etkileşimler henüz idrak edemediğimiz sıra dışı yasalar doğrultusunda ilerliyor.
- Bulunduğumuz çevredeki yoğunluk arttı. Mevcudiyetini farklı dünyalarda gösteren güç figürleri artık birbiriyle daha yakın durmak zorunda.
Ethereum kurucusu bu koşulların kripto para ve blockchain teknolojisi için elverişli olabileceğine inanıyor. O, kripto paraların öneminin yalnızca kültürel ve ekonomik değil, “insanların zannettiğinden çok daha kompleks sebepler” ile açıklanabileceğini düşünüyor. Buterin, kripto paraların geleceğine neden bullish gözlerle baktığını şu şekilde açıkladı:
“Benim kripto para dünyasında desteklediğim bullish argümanlardan biri hep şu olmuştur: Altın yetersiz kalmaya başladı, genç nesil bunun farkında ve (altın piyasasındaki) 9 trilyon doların bir şekilde başka bir yere kayması gerekecek.“