Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin’in Hayal Ettiği Ethereum’un “Akıllı Hesap” Standardı Devrede!

Ethereum (ETH) blokzinciri ana akım kullanıcılara hitap edebilme yolunda çevrim içi cüzdan anahtarını kaybeden kullanıcıların varlıklarını kurtarmalarını sağlayan hesap soyutlama özelliğini devreye soktu.

Kripto para ekosistemine her gün yeni ve ana akıma daha yakın kullanıcılar katılırken Ethereum Vakfı ERC-4337 adıyla bilinen yeni bir standardı devreye soktu. ERC-4337 ile birlikte özel anahtarı kaybedilen çevrim içi cüzdanlardaki varlıkların transferi ile birlikte iki faktörlü kimlik doğrulaması gibi ana akım finans uygulamalarında yer alan bir takım güvenlik önemleri Ethereum kullanıcılarına sunuldu.

Ethereum Vakfı güvenlik sorumlusu Yoav Weiss 1 Mart tarihinde gerçekleşen WalletCon etkinliğinde, hesap soyutlama olarak bilinen ERC-4337’nin denetimden geçtiğini ve uygulanabilir olduğunu belirtirken sözleşmenin BNB Smart Chain, Avalanche, Polygon ve Optimism gibi Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu herhangi bir başka blokzincirde de kullanılabilir olduğunu belirtti.

Weiss konu hakkında yaptığı açıklamada, gelecekteki 1 milyar kullanıcının kağıda 12 kelime yazmak zorunda kalmayacağını çünkü normal insanların böyle şeyler yapmadığını dile getirdi. Güvenlik sorumlusu, insanlara kullanılabilirlik sunmanın önemine değindi.

Verilen bilgilere göre akıllı bir kontrat yardımı ile entegre edilen hesap soyutlama sayesinde kullanıcılar özel anahtarlarını telefonlarına kaydedebilecek, iki faktörlü kimlik doğrulaması yapabilecek, hesaptan aylık harcama limitleri belirleyebilecek, el ve yüz doğrulama sistemlerini kullanabilecek.

Weiss yeni entegrasyonun kullanıcılara, herhangi bir bankaya güvenmeden sunduğu tüm imkanlardan yararlanabilmesine olanak tanıdığını ifade etti.

Ethereum Kurucusu Vitalik Buterin konu hakkında sosyal medya hesabından yayınladığı bir gönderide, teknik detaylara değinirken hesap soyutlama için “Hep hayal ettiğimiz ama bu zamana kadar başaramadığımız bir şeydi.” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan uzmanlar, uygulamanın şu an için diğer blokzincirler ve katman-2’ler gibi düşük maliyetli çözümlerde ideal olabilse de Ethereum blokzincirinde başlangıç maliyetleri nedeniyle kullanımın yakın zamanda düşük kalabileceğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!