Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voyager Hakkında Dev İddia: Müşterilerini Kandırdı

Coffezilla adlı bir Youtube araştırmacısı, kripto ticaret platformu Voyager Digital’in Bölüm 11’den yararlanmasının yasal olmayabileceğini açıkladı.

Stephen Findeisen (Coffezilla) adlı bir Youtube araştırmacısı 13 Temmuz’da yayınladığı bir videoda, 6 Temmuz tarihinde ABD mahkemelerine, Bölüm 11 yeniden yapılandırma kanunlarından yararlanmak için başvuran kripto para borsası Voyager Digital’in bu hamlesinin yasal olmadığını iddia etti.

Firmaların şeffaflıklarını ve çevrim içi dolandırıcılıkları araştıran bir Youtuber olan Stephen, Voyager’in müşterilerine yalan söylediğini iddia etti ve sebeplerini paylaştı.

Stephen’in iddialarına göre, %9 ile 10’a varan getiri garantisi veren Voyager, aynı zamanda düşük risk profilli bir yatırım aracı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Stephen, Voyager’ın, uzun ve şiddetli ayı piyasalarına dayanabileceğini ifade ettiğini iddia ediyor.

Araştırmacı Youtuber, Voyager’in müşterilerinin mevduatlarının 654 milyon dolarlık kısmını yönetmesi için tek bir fona Three Arrows Capital’e verdiğini iddia ediyor. Stephen’a göre Three Arrows Capital bu parayı Terra’ya (LUNA) yatırıyor ancak LUNA’nın çöküşüyle beraber mevduat yok olma noktasına geliyor. Stephen bu aşamada meşru bir yatırımın kötü gitmesinde illegal bir durum olmadığını ancak Voyager’in ilgili fonu, düşük risk profilli bir yatırım aracı olarak tanıtmasının müşterileri yanıltmaya yönelik bir hamle olarak nitelendiriyor.

Stephen’in verdiği bilgilere göre, Voyager meşru bir banka olan Metropolitan Commercial Bank ile ortaklık kapsamında FDIC (Federal Mevduat Sigorta Şirketi) mevduat sigortası hakkında da müşterilerine yanıltıcı bilgiler verdi. Voyager bu sigortayı öne sürerek müşterilerine güven vermişti ancak Youtuber’ın iddialarına göre, bu sigortanın Voyager’in ticari hamlelerini değil bankanın saklama operasyonlarını sigortalıyordu.

Findeisen, Voyager’in iflastan çıkış planını da eleştirdi, şirketin yapılandırmaya yönelik planları daha fazla coin ve hisse sürmekti.

Youtuber, Voyager’in geniş çapta reklamı yapılan bir aracı kurum olduğu iddialarına rağmen, şirketin işinin ne borsacı ne emtia komisyoncusu ne takas bankası ne de diğer finansal hizmet sağlayıcılarından biri olarak tanımlamadığını iddia ediyor.

Youtuber’a göre Voyager’in kendisini yukarıdaki tanımlardan herhangi biri ile tanımlamama neden bu işletmelerin bölüm 11 yeniden yapılandırma kanunlarından yararlanmasına izin verilmemesi bunun yerine Menkul Kıymet Yatırımcılarını Koruma Yasası (SIPA) kapsamında tasfiye edilmesiydi. SIPA mevzuatına göre yatırımcılar özel koruma altındadır ve tasfiye senaryosunda ilk ödeme alan gruptadır. Ancak bu durum Voyager’ın daha fazla coin basma planının işe yaramayacağı ve Voyager’ın faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacağı anlamına gelir.

Stephen, son olarak Voyager’ın, müşterilerini hukuki çerçevede teminatsız alacaklılar olarak gösterdiğini iddia etti. Bu bağlamda Voyager borsası içerisinde tutulan tüm kriptolar hukuki olarak Voyager’in hazinesine ait sayılıyor. Ayrıca Voyager’ın ilk iflas duruşmasında yargıç da bu gerçeğe dikkat çekerek Voyager’in doğru iflas başvurusunda bulunup bulunmadığını sorguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!