WEF Araştırması: Blockchain Teknolojisi Ticari Finansmanı 1 Trilyon Dolar Arttırabilir!
Yeni bir araştırmanın iddia ettiğine göre, Blockchain teknolojisi kripto para birimlerini desteklemekten çok daha farklı alanlarda muazzam şeyler başarabilme kapasitesine sahip. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgularda, Blockchain’in küresel ticari finansman sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) işlerini daha kolaylaştırarak, arz talep dengesini daha dengeli bir hale getirebileceği ve 1.5 trilyon dolarlık boşluğu doldurabileceği vurgulamakta.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Bain & Company tarafından ortak olarak hazırlanıp sunulan araştırma, blockchain kullanımı sayesinde, aksi taktirde elde edilemeyen 1. trilyon dolarlık meblağ, artık kullanılabilecek.
Asya Gelişim Bankası hesaplamalarına göre, küresel ticari finansman boşluğu şu sıralar 1.5 trilyon civarında ve 2025 yılına kadar 2.4 trilyon gibi muazzam bir miktara çıkması bekleniyor. Araştırmanın devamında bu boşluğun en büyük sebebi olarak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredilere olan ulaşım zorluğu öne sürülmekte. Kredilere ulaşım güçlüğü çeken işletmeler, firmalarını genişletmede de sıkıntılar yaşıyor ve sonuç olarak büyüme yaşanmıyor.
Araştırmacıların iddiasına göreyse, bu boşluk, blockchain teknolojisinin sahip olduğu dağıtık ağın, işletme kayıtlarını diğer finansal kurumlara dağıtmak için kullanılması şeklinde aşılabilecek. İşletme kayıtlarının diğer bankalara ve finansal kurumlara dağıtılması, normalde bir şirketin ulaşamayacağı yerlere ulaşabilmesi ve daha şeffaf olmasını sağlayıp, kredi alma seçeneklerini de arttıracak.
”Kredi riskini azaltacaklar, daha düşük işlem ücreti olacak ve ticaretin önünde duran engeller de ortadan kalkacak.”