Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Western Union, Kripto Para Ağlarında Ödemelerin Güvenliğini Sağlayan Bir Sistemin Patentini Aldı

Western Union tarafından yapılan ve geçtiğimiz günlerde onaylanan yeni bir patent, kripto para ağlarında güvenilir ödemelerin yapılmasına olanak tanıyan bir sistemin oluştuğunu gösterdi.

Amerikan Patent ve Marka Ofisi’ne yapılan başvuruda, Englewood merkezli yerleşen ve de dünyanın en büyük para transferi firması olan Western Union’ın elektronik ödemelerin güvenliği üzerine yoğunlaştığı açıkça görülüyor. İlk olarak 2016 yılının sonunda yapılan başvuruda dikkati çeken en önemli noktalardan biri de güvenilirliği sağlama metodları.

Western Union’ın bu yeni sisteminde gönderenlerin gönderiyi onaylaması için biyometrik onaylama sistemleri görev yapıyor. Bu sistemler; parmak izi, retinal tarama ya da bir ses örneği olarak karşımıza çıkabiliyor.

Sistemin en temelde elektronik ağların hemen hespinde güvenliği sağlamak için geliştirildiği belirtilse de, resmi metinde çeşitli durumlarda elektronik transfer ağının Bitcoin, Litecoin ya da Peercoin gibi kripto para ağları da olabileceğinin üzerinde ısrarla duruluyor. Peercoin’in bu başvuru metninde yer almasına sebep olarak da, patentin 2016 yılında başvuru olarak yapılması ve o dönemde de Peercoin’in varlığını devam ettirmesi belirtiliyor.

Patent başvurusunda şu ifadeler kullanılıyor:

”Çeşitli durumlarda elektronik transfer ağı çeşitli geleneksel ya da dijital para tiplerine dönüşebilir. Bunlar merkezi olan ya da olmayan para tipleri, kripto paralar ya da diğer para birimleri ve tipleri olarak karşımıza çıkabilir. Bölgelerden bölgelere de bu ağda değişiklikler görülebilir.”

Başvuruda XRP’nin eksik olması ise biraz dikkat çekti. Çünkü Ripple’ın kripto parası XRP, Western Union gibi para transferi firmaları için adeta bulunmaz bir nimet olarak değer görüyor. Zaten XRP’nin bu başvuruda olmaması, firmanın Ripple ile iş birliği yapmadığı anlamına da gelmiyor. Western Union bu yıl başında Ripple ile bir iş birliği anlaşması imzalayarak şirketin ürünlerini ödeme işlemlerinde kullanmak için çalışmalarına hız verildiğini duyurmuştu. Ancak şirketin Türk CEO’su Hikmet Ersek, yakın dönemde bir açıklama yaparak deneme sürecinin sonuçlarından pek de memnun kalmadıklarını ifade etmişti.

Ersek, o dönem çok da fazla detay vermeden, şu ifadeleri kullanmıştı:

”Western Union’ı maaliyet etkin olmadığı sebebiyle sürekli olarak eleştrilere maruz bıraktınız ancak testlerimizde Ripple’ın bu sisteminin de pek bir efektifliğini göremedik desem, yalan söylemiş olmam. Halen bu sistem pratikte çok pahalı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment