Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yapay Zeka 100 ICO Projesini Okudu ve Kendi Whitepaper’ını Yayınladı

Blockspace Media kurumunda bir blockchain araştırmacısı ve kurucu olan Clay Space, yakın zamanda yapay zeka sistemine 100 ilk dijital para arzı whitepaper’ı okutup, yapay zekanın kendi whitepaper’ını üretmesi hakkında bir araştırma yayınladı.

İşin özünde, Space, yapay zeka ve makine öğreniminden faydalanarak yeni bir yapay zeka sistemi oluşturdu. Bu sistem daha öncesinde kripto para birimleri veya ICO’lar hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilken kendisine bir sürü ICO whitepaper’ı okutuldu ve kendi whitepaper’ını yazması istenildi. Yüzlerce whitepaper’dan sonra yapay zeka sistemi, şuan piyasalarda yer alan ICO whitepaper’larının çoğu ile neredeyse aynı bir ICO whitepaper’ı üretti.

Yapısı

Space tarafından üretilen yapay zeka sistemi tarafından yazılan bu rastgele whitepaper aşağıdaki yapıları içermekte:

  1. Giriş
  2. Sorun
  3. Token’in Kullanımı
  4. ICO Satın Alma
  5. Fonların Kullanımı
  6. Takım

Yapay zekanın yazdığı whitepaper içerisindeki üçüncü kısım olan token kullanımı kısmında blockchain’in şu tip kullanımları yer almakta: merkeziyetsizlik, değişmezlik, Staking, DAO, konsensüs, oylama ve yönetim. Temel olarak blockchain sektöründeki her modern sözcük yer almakta.

ICO satın alma olarak geçen dördüncü kısımda, çoğu ICO projesi tarafından yürütülen normal halka satış süreci ve yapıları yer almakta. Bu bölüm iyi derecede bilinen bazı ICO projelerindeki ilgili bölüm ile değiştirilse çoğu yatırımcının fark etmeyeceği şekilde benzer. Bölümde şunlar yer almakta:

”En az 40 trilyon dolarlık bir hacim ile 25 gün süresince 20 milyon doların üzerinde fon toplamayı hedeflemekte. ICO projesinin bitiminde hedeflenen minimum hacme erişilmez ise, bütün para takıma geri gönderilecek. Yatırımlar sadece Bitcoin bazında yapılabilir ancak her zaman Ethereum olarak ve size ait olan bir cüzdan aracılığıyla yapılmalıdır. Sizin özel anahtarlarınız gizliliğe sahip olmak ister.”

Fon kullanımı olarak yer alan beşinci bölüm ise piyasadaki çoğu ICO whitepaper’a ciddi bir oranda benzemekte. Bu bölümde fonların %80’inin platform gelişimine, %20’sinin ise piyasaya dağıtım konusuna ayrılacağına dair bilgiler yer almakta.

”Fonların %80’ini platform gelişimine ayrılacak. Fonların %20’si ise piyasaya desteklemek için kullanılacak. Fonların kalan %35’lik final kısmı ise takım üyeleri ve seyahat planlarını karşılamak için kullanılacak. Token yakma işlemleri bir kullanıcı Telegram veya Slack kanallarına katılıp ateş hakkında konuştuğunda gerçekleşecek.”

Tabii ki yapay zekanın whitepaper içerisindeki açıklamalarında bir takım dil bilgisel ve semantik hatalar yer almakta.

Takım ve danışmanlar hakkındaki son bölüm ise şu şekilde:

”Ekibimiz bir haylı büyük ve 40 yılın üzerinde blockchain tecrübesine sahip. Vitalik Buterin Ethereum Classic üretimi konusunda çok önemliydi ve kendisi bizim ICO projemizde danışman olarak yer alıyor.”

Önemli Benzerlikler

Yapay zekanın ürettiği bu whitepaper piyasadaki çoğu ICO whitepaper’ı ile neredeyse aynı. ICO projelerinin modeli  piyasadaki belli başlı kelimelerin durmadan tekrar edilmesi ile o kadar olağan ve tahmin edilebilir bir hale geldi ki, sadece 100 ICO projesi okuyarak bir yapay zeka bile hem piyasaya yeni girenlere hem de mevcut kullanıcılara sunulacak ve çoğunu ikna edecek bir ICO projesi yazabildi.

Space tarafından yapılan bu araştırma çoğu yeni ICO projesinin tahmin edilebilirliğini ve özgünlükten uzaklığını ortaya koymakta olup, aylık olarak binlerce ICO projesinin piyasaya giriş yaptığı göz önüne alınırsa, bu piyasadan farklı bir şeyler beklemenin çok zor olduğunu ifade etsek pek de yanlış yapmış sayılmayız.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment