Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Bitcoin’e Karşı Geçen Yazdan Beri Yüzde 50 Değer Kaybetti – Vitalik Ethereum’u Kısıtlıyor Mu?

Vitalik Buterin çok fazla merkezi etkiye sahip olması sebebiyle, Ethereum için potansiyel bir kısıtlayıcı faktör olarak görülmekte.

Ethereum tam anlamıyla ayı piyasasına ‘dalış’ yaptı ve şu sıralar 2017’nin sonbaharından itibaren gördüğü en büyük düşüşleri yaşamakta. Bir zamanlar 1.300 dolar seviyelerinde olan ETH 400 dolara kadar düştü. Şu an ise basın saatine göre 450 dolar seviyelerinde gezinmekte. ETH geçen yaz BTC fiyatları karşısında yakaladığı 0.015 BTC’den 0.073 BTC’ye yükselişinde de %50′ye yakın düşüş yaşadı.

ETH şu sıralar ilginç bir yol ayrımında yer almakta. Ensesinde ayı piyasasının baskısı olmasına rağmen güçlü ICO ve merkeziyetsiz uygulama eko sisteminin de kalbinde yer almakta. Ethereum ağı bütün kusurlarına rağmen neredeyse her geçen gün yeni projeler çekmekte ve şu sıralar ilk işlemsel merkeziyetsiz uygulamalara ev sahipliği yapıyor. Diğer ağların neredeyse hiçbiri bu kadar çok projeye ve merkeziyetsiz uygulamaya sahip değil ve onların çoğu da vaatler üzerine çalışıyor.

ETH bu hafta yaşadığı %11’lik düşüşün ardından fiyatını 450 dolar seviyelerine çıkarmayı başarabildi. Geçtiğimiz çeyrekte ETH 830 dolar üzerine yükselmesine rağmen herhangi bir kalıcı kazanç seviyesi sağlayamadı. Ancak şu an için ilginç bir trend oluşmaya başladı ve ticari hacimler geri döndükçe ETH alım satımı bütün kripto alım satımının %22’sini oluşturmaya başladı. Buna ek olarak ETH, daha önce Bitcoin‘i destekleyen bir varlık olup geçtiğimiz aylarda alt koinlere doğru yönelmiş olan Tether üzerinde de gittikçe artan bir etkiye sahip olmaya başladı.

Bu sebeple Ethereum artış trendini devralan ve düşük seviyelerden kurtuluşu başlatan sıradaki koin olabilir. Ancak ETH şu sıralar aşırı aktif bir satış trendinin baskısında da kalmakta.

Ethereum ağı şu sıralar daha iyi bir sistem olduğu iddia edilen EOS ağı ile karşı karşıya gelmekte. Yapılan kıyaslamalarda Ethereum’un da bir şekilde ‘merkezi’ olduğu ve Vitalik Buterin‘in etkisinin çok fazla olduğu sık sık vurgulanan konular arasındaydı.

 

”Aslında Kyle’ın söylemek istediği konu Ethereum’un tek kırılma noktasının Vitalik olduğu ve bu olayın Ethereum’u merkezi bir proje yapıyor olması. Kyle ikinci tweetinde ETH’yi ”piyasa lideri” olarak tanımlayıp bunun tam olarak neden olduğunu açıklamıyor.”

Vitalik Buterin’in etkisi özellikle DAO hacklenmesi ve hard fork ile geri dönüş çağrısı yapıldıktan sonra bu denli hissedilmeye başlandı. Ethash ASIC‘in bu yaz piyasaya sürümü sırasında Ethereum topluluğu bu makineleri devre dışı bırakmak ve kendi ağlarında madencilik yapmalarını önlemek için önerilerde bulunmuştu ancak Vitalik mevcut durumu korumak lehine olduğunu ifade etmişti.

Bakalım ilerleyen günlerde Vitalik ve Ethereum topluluğu arasında ne gibi gelişmeler yaşanacak?

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment