Yapı Kredi/Doğan: “Fiziksel Parayla Vedalaşmaya Yakınız”
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, fiziksel paraya duyulan ihtiyacın gitgide azalacağını söyleyerek, “Merkeze bağlı kripto para olan dijital para fikri, güçlenmeye başlamıştı ancak daha zamanı olduğu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akımda dijital sistemin bir parçası olabilir.” dedi.
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamalarda bankanın kredi kartı ile yapılan temassız ödemelerin hacminin geçen yıl 4 kat büyüdüğünü ve kredi kartı müşterilerinin her 3 satın alım işleminden 2’sini temassız gerçekleştirdiğini söyledi.
“Teknolojik altyapı var fakat deneyim halen çok fiziksel”
Doğan, Türkiye’nin ödeme sistemleri açısından iyi bir noktada olduğunu fakat “ödeme yöntemleri açısından tam anlamıyla dijitalleşmediğini” söyledi.
Ödeme yöntemlerinin bir teknoloji ya da yazılımla çalıştığını söyleyen isim, işin müşteri ve iş yeri tarafındaki kısmının dijital olmadığını ve ödeme deneyiminin “halen çok fiziksel” olduğunu belirtti. NFC, QR kodu kullanımının yaygınlaştığını ekleyen isim, bunları “nakit kullanımını azaltacak” bir faktör olarak görüyor.
Finansal kuruluşların artık yenilikçi ürünler geliştirmek için çeşitli yatırımlar yaptığından bahseden Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı, geleceğe ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Başta para olmak üzere bankacılıkta fiziksel enstrümanların dijitale dönüşeceği bambaşka bir döneme giriyoruz. Dijital uygarlık dönemi başlıyor diyebiliriz. A’dan Z’ye her şeyi dijital dünyaya taşıyacağımız bir dönem olacak.
Fiziksel parayla vedalaşmaya yakın bulunuyoruz. Zaten halihazırda nakitsiz topluma geçme çabaları vardı. Fiziksel paraya ihtiyaç artık daha da azalacak.
Merkeze bağlı kripto para olan dijital para fikri güçlenmeye başlamıştı ancak daha zamanı olduğu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akımda dijital sistemin bir parçası olabilir. İstanbul, dijital finans merkezi olabilir.’
Blockchain alanındaki çalışmalar sürüyor
Fintech şirketleri ile ortaklık kurmanın önemini vurgulayan isim, bankanın 2015’te İTÜ ARI Teknokent’te kurduğu Yapı Kredi Teknoloji’den ve bunun bankaya sağladığı katkılardan bahsetti.
Yapı Kredi olarak banka kimliklerine ek olarak bir teknoloji şirketi gibi de hareket etmeye başladıklarını açıklayan Doğan, gündemlerinde “yapay zekaya, akıllı çözümlere, hizmet sürelerini iyileştiren uygulamalara, destek servislerine, makine öğrenmesine, doğal dil işlemeye, derin öğrenmeye ve robotin yöntemlerin kullanıldığı teknolojilere” yer vereceklerini söyledi.
Doğan, buna ek olarak “Blockchain, giyilebilir teknolojiler ve büyük veri üzerine yetkinliklerimizi de ilerleyen günlerde artırarak sürdüreceğiz.” dedi.
Yapı Kredi Müzesi, 18 Mayıs Müzeler Haftası’nda yenilenen teşhiriyle ziyaretçiler ile buluşmuş, burada paranın yaklaşık 5.000 yıllık yolculuğunu gösteren ve sikkenin icadından önce kullanılan metal külçelerden blockchaine ve kripto paralara uzanan bir zaman çizelgesine yer vermişti.
Banka, mayıs ayında yaptığı açıklamada Yapı Kredi Mobil kullanıcılarının kripto para borsalarına IBAN veya hesap bilgisi gerekmeden 7/24 para gönderebileceğini duyurmuştu.