Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya Kripto Paralar İçin Yeni Bir Varlık Türü Oluşturmayı Planlıyor

Avustralya’nın finans regülatörü, özel sektörden kripto paralar hakkında geri bildirim almak için yayımladığı raporda, kripto para piyasasında faaliyet gösteren ve Avustralya’dan finansal hizmetler lisansı almaya çalışan kuruluşlar için yeni bir varlık türü oluşturmayı planladığını açıkladı.

Avustralya Menkul Kıymet ve Yatırım Komisyonu (ASIC), çarşamba günü yayımladığı raporda “eşsiz özellikleri” olan kripto paralar hakkında geri bildirim almak için özel sektördeki kuruluşlara bazı sorular yöneltti.

Özel sektördeki kuruluşlar, regülatöre kripto para ile bağlantılı borsa yatırım ürünleri (ETP), kripto para sektöründeki saklama hizmetleri gibi konular hakkında 27 Temmuz’a kadar dönüş yapabilecek.

Borsa yatırım ürünlerinde hangi kriptolar seçilmeli?

Kripto para fiyatlarında birkaç ay boyunca yaşanan yükseliş, dünya genelinde kripto paralara ilgi duyan bireysel yatırımcı sayısında artışa yol açtı.

Avustralya’nın regülatörü, bunu ve özellikle Kanada’da onaylanan Bitcoin ETF’lerini örnek göstererek, Avustralyalı yatırımcıların kripto paralara “regüle edilmiş bir finans pazarı içerisinde” erişim sağlamak istediğini belirtti.

ASIC, Avustralya’da kurulması olası olan borsa yatırım ürünlerinde dayanak varlık olarak alınacak kripto paraların, 1) kurumsal düzeyde kabul görmesi, 2) bu ETP’yi destekleyecek saklayıcıların, fon yöneticilerinin, piyasa yapıcıların ve endeks sağlayıcıların hazır olması, 3) söz konusu kripto paranın olgunlaşmış bir spot piyasaya sahip olması, 4) bu kripto paranın şeffaf bir şekilde fiyatlandırılabiliyor olması ve 5) o kripto para ile bağlantılı vadeli işlem piyasasının regüle edilmiş olması gerektiğini düşünüyor.

ASIC, özel sektördeki kuruluşlara, bu kriterlere katılıp katılmadıklarını ve kendilerinin herhangi bir önerisi olup olmadığını soruyor.

AFS lisansı için yeni bir varlık türü oluşturulabilir

Avustralya Menkul Kıymet ve Yatırım Komisyonu, kripto para sektöründe saklama ve ticaret hizmeti veren kuruluşlar için de bazı kriterler sıraladı. Buna ek olarak, ülkeden finansal hizmetler lisansı almaya çalışan kripto para kuruluşları için kripto paraları kapsayacak “yeni bir varlık türü” oluşturulabileceği belirtildi.

Avustralya’da finansal hizmet veren her işletmenin, bu lisansı alması gerekiyor. ASIC, mevcut standartlardaki eksikliği vurgulayarak şu açıklamada bulundu:

“(Lisans) başvurusunda bulunanların seçebileceği varlık türlerinin hiçbirinin, kripto varlıkları kapsadığını düşünmüyoruz. Gerekli yetkiye sahip kuruluşların, doğrudan kripto varlık tutabilmesini sağlamak için kripto varlıkları kapsayacak yeni bir varlık türü oluşturmayı öneriyoruz. Bitcoin, Ether gibi kripto varlıkların eşsiz özellik ve karakteristikleri düşünülecek olursa yeni bir varlık türü oluşturmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz.”

Avustralya regülatörü, yaklaşık 1 ay sürecek süreç boyunca aldığı geri bildirimler doğrultusunda yılın üçüncü çeyreğinde yeni bir rapor yayımlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!