Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mahkeme, Bitcoin.org’daki Whitepaper Konusunda Craig Wright’ı Haklı Buldu

Kendisinin Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright, Bitcoin.org’un kimliği bilinmeyen kurucusu Cobra’ya karşı telif hakkı ihlali gerekçesiyle açtığı davayı, Cobra’nın duruşmaya çıkmamasının ardından kazandı.

Bitcoin’in gelişimine katkıda bulunmak için başlatılmış açık kaynaklı bir proje olan Bitcoin.org, sitede Bitcoin’in “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” başlıklı meşhur whitepaperına yer veriyor.

Craig Wright’ı temsil eden Ontier LLP adlı hukuk firması, Bitcoin.org’un yöneticisi Cobra aleyhinde Bitcoin’in sözde mucidi Wright’ın telif hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle 24 Şubat 2021’de başlayan yasal sürecin ardından 25 Mayıs’ta dava açtı.

Cobra, bundan da geriye giden olaylar ile ilgili 21 Ocak 2021’de Bitcoin.org üzerinden bir yanıt paylaşmış, “Bitcoin whitepaper’ını yayınlamaya devam edecek, susturulamayacak ve korkutulamayacağız.” açıklamasında bulunmuştu.

Whitepaperı siteden kaldırılması isteniyor

Hakim David Hodge QC, 28 Haziran’da Covid-19 önlemleri nedeniyle uzaktan gerçekleşen duruşmada Craig Wright’ın lehine karar aldı. Ontier LLP tarafından yapılan açıklamaya göre davalı taraf duruşmada yer alsa da, anonimliğini korumak için herhangi bir katılımda bulunmadı.

Londra’daki mahkeme, Bitcoin.org’un Bitcoin whitepaperını Birleşik Krallık’ta herkesin erişimine açarak veya başka bir şekilde Wright’ın telif hakkını ihlal etmemesine, alınan mahkeme kararının bir kopyasının 6 ay boyunca sitede paylaşılmasına ve Cobra’nın, Wright’ın yaklaşık 35.000 sterlin değerindeki yasal masraflarını karşılamasına karar verdi.

Hakimin, davalı taraf duruşmaya katılım sağlamadığı için Wright’ın lehine karar almaktan başka seçeneği yoktu. Ontier LLP’nin kıdemli ortağı Simon Cohen, Wright’ın “kendi whitepaper’ına olan erişimi kısıtlamak” değil bu whitepaperın, “Bitcoin Core gibi alternatif varlıkların destekçileri tarafından kullanılmasını” istemediğini söyledi.

“Daha iyi reklam olamazdı”

Kripto para dünyası, Bitcoin SV’nin destekçisi olan Craig Wright’ın, Satoshi Nakamoto olduğu yönündeki iddialarına dair bir uzlaşmaya varabilmiş değil.

Gerçek kimliğini hala gizleyen Cobra, dünkü mahkeme kararını yorumlarken Craig Wright’ın “yalancı” olduğunu söyledi ve kripto para dünyasına şu çağrıda bulundu:

“Sahip olduğunuz itibari varlıkların güvenliğini sağlayan hukuk sistemi ile adı çıkmış bir yalancı, hakim karşısında Satoshi olduğuna yemin etti diye benim Bitcoin whitepaperını yayınlamamı yasaklayan hukuk sistemi aynı. Bu sistemde ‘adalet’, kimin cüzdanının daha kabarık olduğuna bağlı.

Bitcoin’in *neden* gerekli olduğuna dair bugünkünden daha iyi bir reklam yapılamaz. Kriptografi yordamı ile uygulanan kurallar, mahkemede kimin yüz binlerce dolar para harcayabileceğine dayanan kurallardan çok daha üstündür.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!