Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Blockchain ve Eğitim Araştırması

Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencisi Merve Aygün ve üniversitenin eğitim fakültesi öğretim üyesi Genç Osman İlhan imzası ile yayınlanan Blockchain ve eğitim çalışması, enteresan sonuçlar barındırıyor.

Son dönemin en popüler teknolojisi olan ve gerek yurt içi gerekse de yurt dışında birçok sektörüde kullanılan veya kullanılması için çalışmalar yapılan Blockchain teknolojsinin, eğitim üzerindeki etkisini araştıran çalışmada, önemli veriler bulunuyor.

Sosyal Bilgiler Eğitimi ana bilim dalında öğretim görmekte olan 10 öğretmen adayı üzerinde yapılan çalışmada, öğretmen adaylarının ‘dijital birer vatandaş’ olduğu sonucuna varılırken, buna karşın katılımcıların Blockchain teknolojisi ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı.

Raporda, ”Bitcoin gibi sanal paraların popüler olması ile, Blokzincir teknolojisi de artık dikkat çekici bir hal almıştır.” ifadeleri kullanılırken, ayrıca bu teknolojinin yakın gelecekte iş yaşamını derinden etkileyeceği çıkarımı da yer aldı.

Blockchain teknolojisinin, eğitim sektöründe öğrenciler açısından diploma saklanması ve arşivlenmesi, uygulama portföylerinin oluşturulması gibi kullanım alanlarına sahip olabileceği ifade edilirken, işveren kısmında ise çok aşamalı akreditasyon doğrulama, belge doğruluğunun onaylanması, ödeme alımı, otomatik tanıma ve para transferi gibi noktaların da önemli olduğu sonucuna varıldı.

Tüm dünyada Blockchain teknolojisinin çeşitli iş kollarında uygulanabilirliğini görebilmek açısından pratik ve akademik çalışmaların yapıldığı belirtilirken, ülkemizde de benzer bir çalıştayın kurulduğu; raporda yer alan bir başka önemli bilgi olarak dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment