Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

138 Milyar Dolarlık Bridgewater: Bitcoin Yüzde 160 Büyüyebilir

Yönetimi altında 138 milyar dolarlık varlık bulunduran Bridgewater Associates, Bitcoin’in en iyi senaryoda en az yüzde 160 oranında” büyüyebileceğini açıkladı. Bu yükselişin; büyümeye devam eden bir kurumsal yatırımcı kitlesi ve altından bitcoin’e doğru yaşanacak bir göç ile tetiklenebileceği ifade edildi.

Bridgewater Associates’ın kurucusu Ray Dalio, 28 Ocak tarihinde Bitcoin’in “harika bir icat” olduğunu söyledi. Dalio; kripto para regülasyonlarındaki belirsizliğin ve bunun yol açabileceği sorunların üstünde dururken onun altına alternatif bir varlık haline gelmeye bahsettiğinden bahsetti.

Bridgewater ekibi bunun için özel bir rapor hazırlayıp iyi ve kötü senaryoları ele aldı. Yatırım uzmanlarının yanıt bulmaya çalıştığı soru şu oldu: “Altın yatırımcıları portföylerinin yüzde 10’unu, 20’sini, 30’unu, 40’ını veya 50’sini bitcoin’e ayırırsa ne olur?”

‘En iyi senaryoda…yüzde 160 büyüyebilir’

Bitcoin’in kapsamlı kripto para regülasyonları ve kurumsal etkileşim sayesinde parlak bir geleceğe sahip olabileceği düşünülüyor. Yasal bağlamda atılacak adımlar, bitcoin’e özel bir borsa yatırım fonunun kurulmasını sağlayabilir.

Yasal belirsizliklerin giderilmesinin, daha fazla kurumsal yatırımcının bitcoin’e yönelmesiyle sonuçlanabileceği düşünülüyor. Bridgewater, bitcoin’i altına alternatif bir enstrüman olarak ele aldığı için, bu senaryoda onun altın pazarından pay almaya başlayabileceğini varsayıyor.

bitcoin-usd-dolar-fiyat

Yapılan hesaplamalar (merkez bankaları dahil değil), bitcoin’in bu pazardan alacağı pay ile 1.6 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşabileceğini gösteriyor. Bu, ona neredeyse 86 bin dolarlık bir fiyat biçmek demek. Bridgewater ekibi bunun, “mütevazı bir tahmin olma ihtimalinin” altını çizdi.

Giderilmesi gereken üç sorun var

“En iyi senaryonun” gerçekleşebilmesi için öncelikle üç sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor: Volatilite, yasal belirsizlik ve yetersiz altyapı. Altına alternatif olarak gösterilen bitcoin, “değer saklama aracı” olarak lanse ediliyor. Fakat Bridgewater’a göre onun volatil ve spekülatif yapısı, onu bu rolü benimsemekten alıkoyuyor.

Geniş kitleler, onu hala rezerv varlık olarak kabul etmiyor ve birikim yapmak için onu kullanmıyor. Bridgewater ekibi, bitcoin’in olgunlaşmasıyla birlikte volatilitenin azalacağı ve bu sorunun ortadan kalkabileceği kanısında.

‘Yetersiz altyapı’, bitcoin’in yeteri kadar likit olmamasından kaynaklanıyor. Büyük yatırımcıların tek seferde yapacağı işlemler, kripto para piyasasının istikrarını bozmaya hala yetiyor. Onun bu yetersizliği, diğer enstrümanlarla kıyaslandığında açıkça ortaya çıkıyor.

bitcoin-likidite-altyapi-kripto-para-bridgewater

Bridgewater bu üç sorun arasında hiyerarşik bir ayrım yapmasa da ‘yasal belirsizlik’, daha geniş ölçekli bir risk olarak incelenebilir.

‘Devletler bitcoin’i öldürmeye çalışacak’

Ray Dalio; bitcoin ile ilgili Bridgewater’ın haricinde kişisel bir not paylaştı. Ünlü yatırımcı bu notunda bitcoin’in önündeki en büyük riskin yasal belirsizlikler, daha spesifik olmak gerekirse, devletler olduğunu açıkladı. Bitcoin’in gelişmekte olduğunu söyleyen, onun bu gelişimini takdir eden Dalio, yine onun geleceğine ilişkin şu sözleri paylaştı:

“Devletler, ilk merkez bankası olan İngiltere Merkez Bankası kurulduğu tarihten beri, parayı kontrol etmek istiyor. Bir devletin; bitcoin’in veya altının kendi ürettiği paradan daha iyi bir konuma gelmesine müsaade edeceğine ihtimal veremiyorum. Bu yüzden bitcoin’in karşısındaki en büyük risk başarıdır. Çünkü bitcoin başarılı olursa, devletler onu öldürmeye çalışacak ve devletlerin bunu yapabilecek güçleri var.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!