Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

35 Ülke ve AB Kripto Para Standartlarını Gözden Geçirmeyi Düşünüyor

35 Ülke ve Avrupa Birliği Daha İyi Politikalar İstiyor

18-23 Şubat tarihleri arasında Paris’te düzenlenen FATF toplantısında, iki organizasyon ve 35 ülkeyi temsil eden üyeler ”kripto paranın içerdiği kara para aklama riskine dair bilinç oluşturulması konusunda’ ısrarcı oldular.

1989’da kurulan FATF, amaçları kara para aklama, terörist finansman ve diğer ilgili tehditlerle mücadele için alınan tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek ve bu alanlarda standartlar belirlemek olan hükümetler arası bir oluşumdur. FATF şu anda 35 üye ülke ve iki bölgesel kuruluşu kapsamaktadır. Üye ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Rusya, Güney Afrika, İsveç, Birleşik Krallık ve Birleşik Devletler bulunmaktadır. Kuruluşlar ise Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Konseyi’dir.

Geçen haftaki toplantıda üyeler, ”elektronik cüzdanlar ile artan anonimliğin getirdiği kara para aklama riskinden endişe duyduklarını” dile getirdiler.

”FATF Haziran 2015’te oluşturulan sanal para birimi kılavuzunun revizyonuyla birlikte kendi uluslararası standartlarını gözden geçirme ihtiyacını görüştükten sonra Mart’ta düzenlenecek olan G20 Maliye Bakanları toplantısında yeni raporu sunmayı kabul etti.”

Ayrıca toplantıda bulunan basının not ettiğine göre Çin, Temmuz 2019 ile Haziran 2020 arasındaki görev süresi için başkan yardımcılığına seçildi.

Kore – İlk Kara Para Aklama Karşıtı Yönergeler

Koreli yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, toplantı sırasında Güney Kore, FATF’ye ”kripto paraya ilişkin kara para aklama ile mücadeleye dair yükümlülükleri” ile ilgili brifing verdi. Ülkenin Finansal Hizmetler Komisyonu yaptığı bildiride ”FATF üyeleri içerisinde kripto paraya ilişkin kara para aklama karşıtı yönergeler kaleme alan ilk ülkenin Güney Kore olduğunu” belirtti.

Güney Kore, kripto para ticaretinin anonim yapılmasını yasakladı ve 30 Ocak’ta gerçek isim sistemini yürürlüğe koydu. Ayrıca, Mali İstihbarat Birimi finansal kurumlar için kara para aklama yönergeleri yayınladı. Kurumların müşterileri için esaslı bir doğrulama sistemi kullanması, müşterilerinin finansal hareketlerini yakından takip etmesi ve bir sanal para birimiyle işlem yapmak için çalışan hesaplarının kullanıldığından şüphelenilirse gelişmiş bir müşteri incelemesi yürütmek için gereken özeni göstermesi zorunluluğu var.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment