Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore İstihbaratı Kripto Para Borsalarını Denetleyecek

25 Ocak’ta otoritelerden gelen duyuruya göre Kore Finansal İstihbarat Birimi (KFIU) ile iş birliği halinde olan Güney Kore finansal otoriteleri, kripto paralar borsalarını denetlemek ve kripto para şirketlerinin mevcut yasal düzenlemelere uyum halinde olduğundan emin olmak için yeni bir ekip oluşturdu. Oluşturulan ekip kripto para kullanılarak yapılan para aklama ve sahtekarlıkların Kore piyasasında hayata geçmemesi için kripto para borsalarıyla iş birliği yapacak.

Birkaç gün önce Güney Kore’deki 6 büyük bankanın kripto para borsalarını destekleme kararı aldığını bildirmiştik. Oluşturulan ekip, şüpheli bir davranış fark etmeleri halinde bu altı bankadan da iş birliği bekliyor. Shinhan Bank, Nonghyup, IKB, Woori Bank gibi yerel bankaların şüpheli ticaretleri ve finansal suçları KFIU’ya rapor etmesi bekleniyor.

Daha Sıkı Düzenlemeler

Güney Kore hükûmeti yakın zamanda Adalet Bakanlığı’nın kripto paralara toptan yasak koyacağına dair çıkan haberleri yalanlamıştı ve hükûmet o zamandan beri yerel kripto para piyasasını yasal düzenlemeler içine sığdırmak ve piyasa içindeki yatırımcılara daha istikrarlı ve güçlü bir altyapı sağlayabilmek adına ciddi çabalar gösteriyor.

Hem geleneksel finans sektöründeki hem de kripto para piyasasındaki Güney Koreli yatırımcıların çoğunluğu birkaç haftadır Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu bünyesinde çalışan hükûmet yetkililerinin içeriden ticaret yapmış olması konusunda epey öfkeli.

Geçtiğimiz hafta FSC yöneticisi Choi Heung Sik, kurum içindeki çalışanların ülkenin Adalet Bakanı Park Sang tarafından kripto paraların yasaklanacağına dair yapılmış yanlış duyurudan hemen önce Bitcoin sattıklarını, duyurudan sonra ise Bitcoin satın aldıklarını doğrulamıştı.

Koordinasyon Ofisi yöneticisi Hong Nam-ki o dönem yaptığı açıklamada şöyle söylemişti:

“Hükûmet şu anda içeriden ticaret gerçekleştirdiği iddia edilen birkaç hükûmet yetkilisini araştırıyor. Bir hükûmet yetkilisinin kripto para ticareti yapmasının münasip olmadığı göz önüne alınınca kurum, (bünyesindeki) çalışanların kısa vadede kripto para ticareti yapmasını önleyecek.”

Güney Kore’deki sözde kripto para yasağı fiyaskosundan sonra Başkan Moon Jae-in’in onaylanma oranı şu ana kadar gördüğü en düşük noktaya, %60’ın altına, düştü ve hükûmet böylesine bir ihmalkarlık dolayısıyla epey eleştirildi.

Ülkenin Adalet Bakanlığı tarafından kripto paraların yasaklanması konusunun baya baya rezalet şekilde ele alınmasından sonra Güney Kore hükûmeti ve finansal otoriteleri bu haftanın başından beri yerel kripto para piyasasını ve şirketlerini yasal olarak düzenleme çalışmalarını hem hızlandırdı hem de sertleştirdi. Bu olaylardan önce Güney Kore hükûmeti kripto para piyasasına adım atma konusunda biraz daha çekingen davranıyordu çünkü böyle bir davranışın Güney Kore halkını kripto para piyasaya girmeye teşvik edeceği düşünülüyordu. Tabii artık olan oldu.

Düzenlemeler Yatırımcılara Yarayacak

Adalet Bakanı kripto para piyasasıyla ilgili çok erken -ve tartışmalı- bir açıklama yaptıktan sonra Güney Koreli yatırımcılar, ülkedeki bankaların insanların banka hesaplarını devre dışı bırakarak kripto para piyasasına para akışını durdurmaya çalışacağından korkuyorlardı. Geçen haftaya dek.

Yatırımcıların korkusunu alevleyen bir diğer gelişme de Kookmin Bank’ın kripto para borsalarında kullanılan dijital banka hesaplarını kapatacağı yönündeki duyurusu oldu.

Ama o zamandan beri Güney Kore’deki altı büyük banka yerel kripto para borsaları için destek sundu, KFIU piyasayı düzenlemeye koyuldu ve hükûmet ülkedeki kripto para şirketlerini meşru finansal hizmet sağlayıcılar olarak görmeye başladı. Adalet Bakanı’nın yaptığı yanlış duyuru piyasaya balyoz gibi indi ve tüm fiyatları olumsuz yönde etkiledi etkilemesine ama uzun vadeye baktığımızda aslında böyle bir fiyaskonun yaşanmış olması gayet olumlu olabilir. Çünkü Adalet Bakanı böylesine fütursuzca konuşmamış olsa kripto para piyasası Güney Kore’de bu kadar kısa sürede yasallaştırılmaya başlamayacaktı. Teşekkürler Adalet Bakanı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment