Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Hükümeti: Kripto Para Ticaretinde Yasak Yok

15 Ocak tarihinde halka açık bir basın konferasında, Güney Kore başkanı Moon Jae’in yönetici ofisi Blue House‘un sözcüsü Jeong Kijoon, yakın zamanda bütün kripto para yasaklarının kalkacağını açıkladı.

Yapılan duyuruya göre sözcü Jeong, devlet tarafından yönlendirilen kripto para düzenleme görevinin, adalet bakanının ticaret yasağını ve sektörü geliştirmek adına yapacağı geliştirmeleri değiştireceğini söyledi.

Sözcünün yaptığı açıklamaya göre:

“İlk olarak, Güney Kore hükümeti anonim kripto para ticaretine karşı sıkı önlemler almaya devam edecek ve piyasayı manipüle etmeye çalışanları, dolandırıcılık işlemlerini yerel kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen soruşturmalar aracılığıyla cezalandıracak.

İkinci olarak, Adalet Bakanı Park Sang-ki’nin fikriyle gerçekleşen ticaret yasağı fikri ilk olarak 28 Aralık’ta sektöre kontrollü bir şekilde spekülasyon getirmek adına Adalet Bakanlığı tarafından ortaya atılmıştı. Bu öneri özel ekipler tarafından tartışılıp değiştirilecek ve bu sırada Strateji ve Finans Bakanı, merkez bankası, Adil Ticaret Komisyonu ve birçok ajans da bulunacak. 

Üçüncü olarak, borsada fazla oynamanın ve sahtekarlık işlemlerinin karşılaşacağı birtakım sonuçlar olacak. Fakat hükümet yine de blok zincir teknolojisinin gelişimini destekleyip finanse edecek.”

Yabancı ve reşit olmayan yatırımcılara yönelik yasağın 20 Ocak‘ta yürürlüğe girmesi bekleniyor ve bu ayın sonunda Güney Kore’nin kripto para birimlerinin yeni kullanıcılara ve yatırımcılara açılması bekleniyor.

Güney Kore hükümetinin ifadesi, Nam Kyung-pil(eski milletvekili ve Ulusal Meclis üyesi) gibi yüksek rütbeli yetkililerin hükümeti kripto para piyasasını düzenleyememe açısından eleştirmesi sonucunda yapıldı.

Nam: “Bitcoin’e lale çılgınlığı demek Güney Kore halkıyla dalga geçmektir. Bu, para birimi adına yapılan temelsiz bir ithaftır. Hükümet eğer geri planda kalmak istemiyorsa, kripto para piyasasını nasıl büyütebileceğine odaklanmalı.” dedi.

Piyasaya İyimser Bakış

Güney Kore borsası ile birlikte Bithumb ve Korbit gibi büyük ticaret platformları, hükümetin piyasaya karşı aldığı yeni tavra iyimser bir tutum sergiliyor.

Bithumb sözcüsü, Yonhap News‘a bir röportaj sırasında yaptığı açıklamada, birtakım temel düzenlemelerin şu anda yapıldığını ve Güney Kore’de yapılan ticaretlerin, piyasanın transparan, adil ve stabil kalması adına yeni düzenlemelere uygun olacağını söyledi.

Yonhap daha sonra Güney Kore borsasındaki yatırımcıların olaya daha olumlu yaklaştığını ve kripto para bazlı ticaret ve yatırım sırasında daha güvende hissettiklerini belirtti.

Aralık ayında, Korbit başkan yardımcısı Kim Jin-hwa bir duruşma sırasında, hükümetin tüccarlara vergi koymayı ve sıkı düzenlemeler getirmeyi düşünüyorsa, ilk başkta kripto para şirketlerine ve yatırımcılarına adaletli bir ortam yaratması gerektiğini söyledi. Kim, hükümetin piyasayı geliştiremeyip yatırımcılara zorluk çıkartmaması gerektiğini belirtti.

Güney Kore hükümetinin hareketleri her ne kadar öngörülemez olsa ve ticaret yasağı ihtimalı her zaman bulunsa da, şu anda halkın ters tepkilerinden dolayı, bir yasak getirilmesi pek olası görünmüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment