Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Genel Müdürü Kripto Para Madenciliğinden Endişeleniyor

Kripto para madenciliği hakkında Dünya’da birbirinden farklı düşünen pek çok kişi var. Kimisi kripto para madenciliğini israf olarak görürken kimisi bu operasyonların bireysel kripto para ağlarını güçlendirmek için gerekli olduğunu düşünüyor. Madencilik aynı zamanda madencilik gücünün ve ödüllerinin bir nevi “adil” dağılımını sağlıyor.

IMF‘nin genel müdürü Christine Lagarde de kripto para madenciliği hakkında bir fikri olanlardan. Christine Lagarde kripto para madencili yapmanın çok masraflı olduğunu ve çok fazla elektrik tüketimine neden olduğunu düşünüyor. Kendisinin bu konuda haklı olduğuna şüphe yok ancak bu soruna çözüm olarak pek bir şey sunmuyor.

Söz konusu kripto paralar olduğu zaman IMF’nin epey baskı altında olduğu biliniyor. IMF’nin kripto paraları düzenleme gibi bir niyeti olmasa da herkes IMF’nin kripto paralara yönelik tutumunu merak ediyor. Ancak Christine Lagarde, Bitcoin konusunda pek olumlu bir tutum sergilemiyor. Hatta Bitcoin madenciliğinin çok fazla “elektrik düşmanı” olduğunu düşünüyor. Biraz garip bir tanım evet ama yapacak bir şey yok. Lagarde, Bitcoin madenciliğinin gelecek yıl Arjantin kadar elektrik tüketecek olmasından endişeleniyor.

Bitcoin Madenciliğini Sevmiyor

Kripto para madenciliğinin epey elektrik tüketimine yol açtığını kimse reddedemez. Yıllar içinde donanımlar gelişmiş olsa da madencilik, her zaman fazla elektrik tüketiyordu. Günümüzde Bitcoin ağındaki tüketiciler günde 37GWh’den fazla tüketiyor. Şimdi doğruya doğru, bu baya baya elektrik tüketiliyor anlamına geliyor. Büyük madencilik firmaları da bu tüketimle bir şekilde başa çıkabilmek adına elektriğin ucuz olduğu ya da yenilenebilir elektrik kaynaklarının bulunabildiği bölgelere taşınıyorlar. Geri kalan madencilerde böyle bir lüks yok.

Ancak Christine Lagarde’ın bu konu hakkında ne yapmak istediği belli değil. Yaptığı yorumlar net ve kesin olarak bir şeye hitap etmiyor. Tabii bu yorumları gelecekte Bitcoin madenciliğinin yasal olarak düzenlenmeye çalışacağına yorabilirsiniz. Bu alanda bazı çalışmalar göreceğimize de şüphe yok. Ama bunların nasıl gelişeceğini yalnızca tahmin edebiliyoruz. Ne de olsa IMF’nin bu gibi konularda tam anlamıyla bir yetkisi yok. Lagard’ın yapabileceği tek şey bu konuda konuşmak ve birilerinin dinleyeceğini ummak.

Günümüzde Bitcoinlerin %80’inden fazlası kazılmışken elektrik tüketiminin azalmayacağı bariz. Kazılacak daha az koinin olması ve matematiksel zorluğun gittikçe artması madencileri ağa fazladan donanım yüklemek mecburiyetinde bırakıyor. Bu şekilde olunca da elektrik tüketimi atmaya devam edecek. Lagarde’ın da bu gelişmelerden pek memnun olacağını düşünmüyoruz. Yine de Bitcoin madenciliği/yasal düzenleme ilişkisi, önümüzdeki yıllar epey ilginç bir ilişki haline gelebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • Blok Zinciri
    Posted 26 Ocak 2018 - 16:19 16:19

    E TABİKAYGILANIRLAR.SADECE KENDİLERİ KONTROL EDEMİYOR.

  • Burhan yildiz
    Posted 26 Ocak 2018 - 16:17 16:17

    Bunların tek derdi dünya yı tek elden ve faizle yönetmek zorlarına gidiyor herkesin yani halkın kendi parasını yönetmeleri her zaman herşey elimizde olsun istiyorlar bunlar işin gücü savaşlar sayesinde faiz i altın i her zaman hortlatmak bu düzen değişecek güçlü nün değil haklının olduğu bir dünya kazanacak yani bir devir kapanacak bir devir açılacak bu da kripto para sayesinde olacak değişen dünya buna adapte oluyor ve de olacak kaçınılmaz son

Leave a comment