Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

57 Ukrayna Yetkilisi Toplamda 21 Binden Fazla Bitcoin’e Sahip

Ukraynalı yetkililerin varlık beyanlarına yönelik yapılmış bir araştırma, 57 yetkilinin toplam 21 binden fazla Bitcoin beyan ettiğini ve kripto para sahiplerinin çoğunluğunun Odessa bölgesel konseyinde ve Ukrayna Parlamento’sunda yer aldığını ortaya çıkardı. Başka bir araştırma ise 2017 yılında Ukraynalı bir yetkili tarafından beyan edilmiş en yüksek miktardaki kripto para varlığının, Bitcoin Cash olduğunu gösteriyor.

57 Yetkili, 21 Bin Bitcoin

Opendatabot tarafından yakın zamanda yürütülmüş araştırmaya göre Ukrayna’daki 57 yetkili geçtiğimiz iki yıl boyunca toplamda 21 binden fazla Bitcoin’i, maddi olmayan duran varlık olarak beyan etti.

Ukrayna‘daki yetkililerin yozlaşmayı önlemek adına sahip oldukları varlıkları resmi bir elektronik beyan etme süreciyle belirtmeleri gerekiyor. Opendatabot ise Ukraynalı şirketlerin ve yetkililerin kaydettikleri verileri gösteren bir hizmet. Şirketin bulgusu şu şekilde:

“Bitcoin sahiplerinin çoğunluğu Odessa Bölgesel Konseyi’nde çalışıyor, ikinci sırada ise Ukrayna’daki Verkhovna Rada geliyor.”

Yapılan araştırmalar tüm yetkililerin toplamda 21 bin 128 Bitcoin’e sahip olduğunu gösteriyor ancak belirtmek gerekiyor ki bu araştırma altkoinleri kapsamıyor.

Opendatabot’un bulgularına göre iki yıllık zaman zarfı içerisinde en çok miktarda Bitcoin beyanı yapmış Ukraynalı yetkilinin adı Dmytro Ivanovych Holubov. Kendisi Verkhovna Rada’da bir milletvekili. Holubov 2015 yılında 4 bin 376 BTC (191 milyon ₺) beyan etti.

İkinci sırada ise Odessa Bölgesel Konseyi’nin baş ismi Anatoliy Ihorovych Urbansky geliyor. Urbansky’nin beyanlarına bakıldığında Aralık 2016 itibariyle 4 bin 256.3278 BTC (186 milyon ₺) ve 111.1 milyon Grivna (14 milyon 500 bin ₺ civarı) görülüyor.

Bitcoin Cash De Beyan Edildi

Bihus.info tarafından yapılmış ayrı bir araştırmaya göre yalnızca 2017 yılı içerisindeki beyanlara bakıldığında Ukraynalı yetkililerin kripto paralar üzerinden yaptıkları beyanlar toplamda yaklaşık 195 milyon Grivna’ya (25 milyon ₺) denk geliyor. Araştırmada, diğer yatırım türleriyle kıyaslandığında pek çok yetkilinin yatırım için kripto parayı tercih ettiği gözüküyor.

Beyan edilmiş kripto paraların neredeyse üçte biri Odessa Belediye Meclisi vekili Dmitry Palpatin Viktovovich’ten geldi. Viktovovich Bitcoin Cash’in Bitcoin’den fork yapıp ayrıldığı günde yani 1 Ağustos’ta 7 bin 711 Bitcoin Cash (BCH) beyan etti. Bu miktardaki BCH’nin değeri yaklaşık 58 milyon Grivna’ya denk geliyor (7,5 milyon ₺). Bu beyan da Opendatabot tarafından sunulan veriler arasında.

2017 yılında en çok kripto para beyanı yapmış ikinci isim ise Verkhovna Rada vekillerinden Alexander Igorevich Urbansky. Urbansky toplam değeri 40 milyon Grivna’dan fazla olan 5 bin 328 BCH’nin beyanını yaptı.

Başka bir Verkhovna Rada vekili olan Dmitry Ivanovych Golubov ise toplam değeri yaklaşık 33 milyon Grivna olan 4 bin 376 BCH’nin beyanında bulundu.

Kripto Para Yasaları Hala Getirilmedi

Şu anda Ukrayna Ulusal Bankası Bitcoin’i veya başka herhangi bir kripto parayı yasal olarak tanımıyor. Kripto paraların Ukrayna’da düzenlenmesi için birkaç taslak sunulmuş olsa da bu taslakların hiçbiri hayata geçemedi.

Sunulan ilk iki taslak Ekim 2017’deydi. Taslak Numarası 7246 olarak adlandırılan üçüncü taslak, ikincinin devamı niteliğindeydi. Bu taslak kripto para ve türevlerinin satın alımından veya satışından elde edilen karların Ukrayna vergi yasası altında vergiye muaf tutulmamasını sağlamak adına tasarlanmıştı. Ancak Ukrayna Ulusal Bankası bu belgeleri vakitsiz bulmuştu ve Ukrayna’da Bitcoin’in ve genel olarak kripto paraların yasal durumu hala daha tartışma konusu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment