Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Yüzde 80’i Madencilik İle Çıkarıldı

Bu hafta sonu, bu zamana kadar ki tedavüldeki kaynaklarının yüzde 80‘inin çıkartılması ile Bitcoin açısından bir başka dönüm noktası oldu. Bu demek oluyor ki artık sadece yüzde 20 gibi bir oran çıkartılabilir durumda. Satoshi Nakamoto‘nun çıkarmış olduğu dijital kıtlık protokolü şimdi ise giderek daha da azalan bu stoklar ile Bitcoin’in elde edilmesini çok daha zor bir hale getirecek.

Sadece 4,2 Milyon Bitcoin Kaldı

13 Ocak 2018‘e geldiğimizde toplam olarak 16,800,000 BTC madenden çıkarılmış oldu bu da madencilere çıkartabilecekleri yüzde 20‘lik gibi bir kısmı bırakıyor. 2009 yılında Satoshi Nakamoto kod temelini açıklayarak Bitcoin protokolünü duyurmuş ve kripto para biriminin limitli bir arz ile geldiğini açıklamıştı. Nakamoto 21 milyonluk bir limit belirterek bu sayının hiç artmayacağını, sadece bu kadar Bitcoin’in bulunabileceğini söylemişti. Bu zamana kadar Nakamoto’nun planı ve madenciler ile bu kural halen güvence altında olmakta ve hash oranının korunması sağlamaktadır. Teorik olarak bazı şüpheciler bu arzı arttırmanın başka yollarının da olabileceğini düşünmekteler fakat Bitcoin 10. yılını doldurmaya yaklaşırker halen 21 milyonluk arz limiti kuralını delebilen olmadı.

Generalin Problemini Çözmek

Bu bazılarına Satoshi’nin tüm zamanların en zor bilgisayımsal problemlerinden biri olan ve 10 yıllardır süre gelen bir tür güvenlik kusuru olan ve bilgisayar uzmanlarının baş belası Bizans Generali problemini çözdüğünü düşünmeleri için gerekli bir sebep veriyor. Asıl problem dağıtılmış ağlarda ortaya çıkmaktadır çünkü bu problem belirli hatalara ve güvenlik kusurlarına saldırmayı daha kolay bir hale getirmektedir. Bu da protokollerin bir sorun olduğunu kanıtlamalarını zorlaştırmakta çünkü ağın kendi içerisinde çözülemeyen bir kanıt dolaşmaktadır.

Satoshi’nin orjinal Bitcoin protokolü içerisinde yaratmış olduğu Proof-of-Work ile sisteme karşı olabilecek saldırıları hem pahalı hem de çok zaman isteyen birer tehdit haline getirdiği için caydırıcı oluyor. Satoshi’nin bize sunduğu bu kopyalanamayan veya çift harcama yapılamayan bu varlık dijital dünyada bir ilk olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda ise arzı kısıtlıyarak bizi daha önce hiçbir teknolojinin yapmadığı şekilde bir dijital kıtlık ile tanıştırmış oluyor.

Dijital Kıtlık ve Gelecek Yarılanma

Sadece 21 milyon Bitcoin olması ve kripto paranın limitli olması dolayısıyla kaynağın giderek kıtlaşmasıyla bulunması ve elde edilmeside bir hayli zor oluyor. Bir çok durumda bir varlık limitli olduğu zaman ve kaynakları elde etmek zor olduğunda arz piyasada bir deflasyona sebep olmaktadır. Bitcoin’in arzı bize ne kadar Bitcoin olduğunu ve kaç kişinin sahip olmak istediği arasındaki büyük boşluğu gösteriyor. Bitcoincilerin büyük bir çoğunluğu bu dijital kıtlığın Bitcoin’in zaman içindeki değerini arttıracağını düşünüyor.

Ek olarak madencilerin kendilerinin de bu zorluktan nasiplerini alarak işlemci güçlerini düzenli olarak arttırmaları gerekecek. Hash oranı hızına bağlı olarak önümüzdeki 2 yıl veya daha kısa bir sürede madenciler yarılanma ödüllerini alacak gibi duruyor. Bu demek oluyor ki madenciler iki yıl içerisinde tamamladıkları her blok için 12.5 BTC yerine 6.25 BTC almaya başlayacak. Bu 4 yılda bir yarılanması üzerine yapılan ağ anlaşması mutabakatı ile Bitcoin’in dünya çapında yayılmış data işlemcileri ile doldurulmuş büyük depolardan dahi elde edilmesini zorlaştırmış oluyor. Bunların herbiri ve ASIC teknolojisinin kendisi halen madencilik işlemlerinin kar etmelerini sağlıyor. Tabi ki Bitcoin başına elde edilen gelirin madencilik için yapılan harcamalardan daha yüksek olması gerekiyor.

Ripple Gibi 100 Milyar Değil Yalnızca 21 Milyon Bitcoin Olacak

Bir başka açıdan bu uçsuz bucaksız blockchain deryasına baktığımızda yaklaşık olarak 1,300 kripto para biriminin olduğu bu ortamda yalnızca Satoshi’nin yarattığı Bitcoin’in 21 milyon gibi bir limiti var. Diğer dijital para birimlerinin tedavülde milyarları olmakta ve henüz fazla bilinmeyen bir mekanizma olan Proof-of-Stake ile milyarlarca daha geleceği biliniyor. Bu yüzden özüne baktığımızda Bitcoin’in mucidinin kendine özgü ve günümüzde kullandığımızdan farklı bir dijital mal yarattığını söylemek yanlış olmaz. Ve Bitcoin MP3’leriniz veya filmleriniz gibi kopyalanamaz. Bu hafta sonu 16.8 milyonun maden edildiğini ve bunların bir kısmının biriktirildiğini ve büyük bir kısmının ise kaybolduğunu hatırlatmak gerekir. Bir çok kripto para birimi yatırımcısına göre Satoshi’nin bu icadı bu sayede çok değerli ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bir dijital varlık olmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment