Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’den Anonim Kripto Para Ticareti Yapan İnsanlara Ceza Yaptırımı

Güney Kore hükümeti, yaptığı açıklama ile hali hazırdaki kripto para hesaplarındaki miktarı geleneksel para birimlerine çevirmeyen kişilerin yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı. Kullanıcıların borsalardaki seviyesi ne olursa olsun, uygulamaya konması planlanan sistemin bu ay uygulamaya geçeceği belirtildi.

Kripto Para Ticareti Yapanlar Ceza ile Karşı Karşıya Kalabilir

Güney Koreli finans yetkilileri, yaptıkları açıklama ile kripto para borsaalarında kalan  paralarını geleneksel para birimlerine çevirmeyen kişilerin, ceza alabileceğini belirtti.

Şu anda Güney Kore’de insanlar, sanal hesaplar kullanarak kripto para ticareti yapabiliyor. Ancak yetkililer, borsaları ve bankaları yalnızca ismen ve bilgi olarak eşleşen hesapların kripto para ticareti yapabileceği konusunda sıkı bir şekilde uyarmaya devam ederken, bu kuralların ihlalleri durumunda, ihlalleri yapan kişilerin tespit edilip para cezasına çarptırılacağını açıkladığı ifade edildi.

”Kripto para ticareti yapan kişiler, sanal hesaplarını gerçek isimlerine çevirip ticaret yapmaya devam edebilir. Ancak bunu kabul etmeyen kişiler tespit edilirse, para cezası verilecektir. Eğer bunun aksi yönde ısrar devam ederse, hesaplarından para çekmeleri engellenecektir.”

Güney Kore’de tüm para ticaretleri ve hareketleri 3 Ağustos 1993’ten itibaren gerçek isimler kullanılarak yapılmak zorunda. Bu yasa yürürlüğe girmeden önce ülkede birçok yüklü miktardaki para ticareti, isimler ve unvanlar gizlenerek yapılıyordu. Ülke, 2014’te bu yasanın kapsamını biraz daha genişleterek, bu şekilde para ticareti yapan insanlara 47 bin dolar ile yıl hapis cezası arasında değişen yaptırımlar uygulanacağını vurgulamıştı.

Kripto para ticareti yapan insanlar için bu cezanın henüz ne kadar olacağı bilinmese de, geçmişte yapılan uygulamalar bize ışık tutabilir. 1993’te yasanın uygulamaya girdiği günlerde, yasaya ters bir şekilde para ticareti yapan insanların banka hesaplarındaki miktarın %60’ına hükümet bizzat el koymuştu.

Hükümet yetkilileri konuyla ilgili açıklamalarına şunları da ekledi:

”Şu anda bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu tarz para transferlerinin engellenmesi ülke için çok iyi olacaktır. Eğer bu sistemi başarılı bir şekilde piyasalara entegre edersek, bireysel hesaplardan yapılan para ticaretleri üzerinde daha net bilgiler elde edebilecek konuma geleceğimize inanıyoruz.”

Bankalar Yeni Sisteme Adapte Olmak Zorunda

Hükümet, geçtiğimiz hafta içinde ülkedeki 6 büyük banka ile konu hakkında görüştü. Görüşmede bu tarz hesaplar hakkında alınacak tedbirler konuşulurken, Güney Kore hükümeti kara para aklama ve terör finansmanı hakkındaki duruşunu bir kez daha belli etti. Ancak, hükümetin başta bitiş tarihini 11 Ocak olarak açıkladığı teftiş 16 Ocak’a uzatınca, bankalar bu duruma isyan etmeye başladı ve yeni sistemi kullanmayacaklarını açıkladı. Bu bankalar arasında en dikkat çekeni ise Shinhan bankası. Banka, aralarında ülkedeki en büyük kripto para borsası olan Bithumb’ın da aralarında bulunduğu birçok borsaya, hükümetin yeni sistemini kurmayacağını belirten bir metin yolladı. Shinhan bankasının bu hamlesinden sonra diğer bankaların da bu trendi takip etmesi beklenirken, hükümet yine de sistem konusunda ısrarcı.

13 Ocak‘ta bankalar ile görüşen hükümet, 6 bankaya da bu yeni sistemi uygulamaları konusunda telkinde bulunurken, bu konuda esas sebebin kripto para ticareti olmadığını da ifade etti.

Öyle ki, konuyla ilgili konuşan bir finans yetkilisi, hükümetin olay karşısındaki tam duruşunu şöyle ifade etti:

”Kripto para ticareti yapan hesapların sanal olup olmamasından veya bunun yasa dışı olup olmamasından ziyade, hükümet için esas önemli olan bu sistemin devreye girmesi.”

Kore hükümetinin baskılarından sonra ise, bankalar teklifi kabul etti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment