Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2017’de Bitcoin’den Kazanan ve Kaybeden 10 Kişi

2017 yılı bazı Bitcoin kullanıcıları için inanılmaz geçse de kripto para konusunda şansı yaver gitmeyenler de vardı.

Aşağıda geçtiğimiz yılın en etkileyici başarı hikayeleri listelenecek. Tabii bir de “keşke Bitcoin’e hiç bulaşmasaydım” diyenlerin hikayeleri.

Bitcoin oldukça değişken bir para ama bu kadar büyük hale gelmeden önce Bitcoin’e yatırım yapanların çoğu, başlangıçta tahmin bile edemedikleri kazançlar elde ettiler.

Bitcoin Milyoneri Olan Anonim Kişi

Steemit üzerinden detaylı bir hikaye paylaşan anonim biri 2010 yılında Bitcoin fiyatının pizza almaya bile yetmeyecek kadar düşük olduğunu söyledi. Yine de yazıya göre bu şahıs 2010 yılının sonunda 12 bin Bitcoin’e sahipti ve bu kadar Bitcoin toplamak en sonunda meyve verdi.

Çünkü 2013 Nisan’ında her bir Bitcoin’in değeri 100 $’ın üstüne çıktı. Yazıya göre bu şahıs kişisel hayatındaki ve Bitcoin ile alakası olmayan diğer bazı sebepler yüzünden Bitcoin’e biraz ara verdi ancak bağını asla tam olarak koparmadı. En sonunda bu anonim Bitcoin kullanıcısı 12 bin Bitcoin’in artık 10 milyon $ ettiğini duydu.

Epey olumlu gelişen olaylar sonucunda bu kişi dikkat çekmemek için Bitcoinlerini küçük miktarlarda satmaya başladı. Anonim yatırımcı yatırım stratejileri belirleyerek gelecek için de plan yaptı ve kazandığı bu devasa servetin hayatını aniden etkilemesine müsaade etmedi. Anonim yatırımcı tavsiye olarak sabırlı olmayı, açgözlülüğe kapılmamayı ve güncel haberlere dikkat etmeyi öneriyor.

Erik Fineman

Erik Fineman Bitcoin yatırımına 2011 yılında başladı ve yatırıma başladığında yalnızca 11 yaşındaydı. Fineman’ın büyükannesi Fineman’a 1,000 $ verdi ve kardeşi bu parayı nasıl harcaması gerektiğine dair tavsiyede bulundu. O yıllarda Bitcoin’in tanesi yalnızca 12 $ ediyordu. Ancak Fineman 2013 yılının sonunda ilk Bitcoinlerini sattığında, Bitcoin’in tanesi 1,200 $ değere sahipti.

O zamana dek Fineman büyükannesinden aldığı 1,000 $’ı 100 bin $’a çevirmişti ve bu parayı 2014 yılında online eğitim şirketi açmak için kullandı. Lise yılları pek hoş geçmeyen Fineman bu iş girişiminin hayal kırıklığına uğramış öğrencileri ve tutkulu öğretmenleri video görüşmeleriyle birbirine bağlayacağını düşündü. Fineman şirket açmanın yanında Silikon Vadisi’ne taşındı, Dünya’yı gezdi ve ailesiyle bir iddiaya girdi. Eğer 18 yaşına geldiğinde milyoner olursa, üniversiteye gitmek zorunda kalmayacaktı.

Fineman Ocak 2015’te eğitim şirketini sattı ve karşılığında ya 100 bin $ ya da 300 Bitcoin alacaktı. Bitcoin almayı tercih etti. Fineman aynı zamanda 18 yaşında milyoner olup üniversiteye gitmeme hedefini de gerçekleştirdi. Kendisi gerçek dünyada eğitim görmekten memnun olduğunu söylüyor. Fineman eğitim almıyor olsa da pek çok projeyle meşgul ve bunların arasında NASA’ya dahil olmak da var. Fineman’ın yıllar boyunca yaptığı her şey, bugün olduğu yere gelmesini sağladı.

Jeremy Gardner

Jeremy Gardner da Bitcoin hala daha yeni yeni oluşmuşken yatırım yapmaya cesaret eden isimler arasında. Fark ettiğiniz gibi bu isimlerin hepsi erken yatırımcılardan. Gardner de gayet ciddi oranlarda kar elde etti. 2013 yılında Gardner’ın arkadaşlarından biri Gardner’a nakit karşılığında Bitcoin verdi ve Gardner, yalnızca internet bağlantısına sahip olarak kullanabileceği bu para biriminden gayet hoşnut kaldı. Gardner aynı zamanda Bitcoin içerisinde merkezi bir kurum olmamasından da hoşlandı.

Bitcoin dünyasına iyice bağlanan Gardner zaman içinde kripto para dünyasının güçlü seslerinden biri haline geldi. Gardner aynı zamanda Bitcoin ve Blockchain teknolojisine bağlı şirketlerin başlamasına ve büyümesine katkıda bulundu.

Bitcoin teknolojilerine yatırım yaparak ne kadar para kazandığı konusunda pek açıklamada bulunmayan Gardner’ın kendi kendini milyonerler arasına soktuğu düşünülüyor. Gardner aynı zamanda Bitcoin fiyatının ne zaman hızlıca yukarıya çıksa, aynı hızda aşağıya ineceğini düşünüyor. Ancak Gardner’ın tek yatırımı Bitcoin üzerinde değil ve yatırım yaptığı projeler kendisinin servetini korumasına olanak tanıyor. Tabii aynı zamanda birkaç farklı yerden para kazanıyor.

Mr. Smith (gerçek adı değil)

Dünya’yı gezmek pek çok insanın rüyalarını süsleyen bir şey ancak Mr. Smith bu rüyayı gerçeğe çevirenler arasında. Hem de tamamen 2010’da Bitcoin yatırımı yapmaya başlamış olması sayesinde. Üniversite eğitimi almış ve eski bir Silikon Vadisi çalışanı olan Mr. Smith Temmuz 2010’da Bitcoin’i duydu ve birkaç ay sonra yatırım yapmaya başladı.

Yaptığı yatırımı uzun süre tutacağını bilen Smith, 2013 yılına dek yaptığı yatırım hakkında pek düşünmedi. Ancak 2013 yılında Bitcoin fiyatı hızlıca yükselmeye başladı. En nihayetinde tek bir Bitcoin’in fiyatı, Smith’in aldığı fiyatın 2 bin katından daha fazla olan bir seviyeye geldi. Kendisi şuanda 3 bin $’lık yatırımından toplamda 25 milyon $ kazandığını iddia ediyor ve bu servetin hakkını veriyor. Dünya’yı turlayan Mr. Smith yalnızca beş yıldızlı otellerde kalıp, first-class uçuyor.

Smith hala daha 1,000 adet Bitcoin tutuyor ve tek bir Bitcoin fiyatı 150 bin $’a geldiğinde satmaya başlamayı düşünüyor. Sahip olduğu diğer Bitcoinleri satmaktan pişmanlık duymadığını söyleyen Smith, sahip olduğu her şeye Bitcoin sayesinde sahip olduğunu söylüyor.

Tim Enneking

Tim Enneking Bitcoin yatırımında nasıl başarılı olunacağını göstermenin en iyi örneklerinden biri. Kendisi hem fonlar hem de fonların fonları için tüm zamanların yıllık rekorlarını kırmayı başarmış bir hedge fonu yöneticisi.

Enneking başlangıçta dijital paralara şüpheci yaklaşıyordu ancak daha sonradan dünyanın ilk dijital para fonunu yönetmeye başladı. Enneking çalışmaları sırasında Bitcoin’i detaylı olarak araştırmaya koyuldu. Çok riskli denilebilecek bir şey bulamayan Enneking, kripto paraların sandığından daha büyük olabileceğini fark etti ve fon yönetimine daha çok dahil olmanın yollarını aramaya başladı.

Enneking’in şuanda hem ABD’deki hem de Dünya’nın diğer ülkelerindeki fonları kontrol etme tecrübesi bulunuyor. Enneking yatırım yaparken temkinli olmayı ve piyasadaki hareketleri anlamak için zaman harcamayı öneriyor. Enneking aynı zamanda kripto para yatırımcısı olmayı düşünenlere, dijital paralardaki hızlı değişiklikler yüzünden kar elde etmenin biraz zaman alabileceğini hatırlatıyor.

Olaf-Carlson Wee

26 yaşındaki Olaf-Carlson Wee’nin adını daha önce duymamış olabilirsiniz ancak kendisi Bitcoin’in potansiyelini pek çok insandan çok daha erken fark etti ve bunun sayesinde de epey zengin oldu. Tek bir Bitcoin fiyatının 20-30 $ civarında dolandığı Şubat 2013 civarlarında Carson Wee bir Bitcoin startup’ında çalışmaya başladı. Coinbase’te.

O zamanlarda Bitcoin hala daha çok fazla kişi tarafından bilinmiyordu ve Bitcoin’in farkında olan insanlar diğer insanların Bitcoin’den bahsettiğini duysa şaşırıyordu. Buna rağmen Carlson Wee Bitcoin’in gelecek vaat ettiğine inandı. Kendisi iş vereniyle bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre maaş olarak fiziki para değil yalnızca Bitcoin alacaktı. Carlson Wee mümkün oldukça yalnızca Bitcoin ile işlem yapmaya başladı. Carlson Wee’nin aldığı tüm bu riskli kararlar en nihayetinde epey karlı çıktı çünkü kendisi bu kararlar sayesinde milyoner oldu.

Duyduğunuz başarı hikayeleri hemen Bitcoin’e yatırım yapmaya başlamak istemeniz için yeterli olabilir. Ancak bu hikayelerde sürekli öne çıkan bir şey varsa o da Bitcoin fiyatının aniden değişebiliyor olduğudur. Buraya kadar Bitcoin sayesinde zengin olan kişilerin hikayelerinden bahsedildi ancak artık bir de işin öbür tarafına bakalım.

James Howells

32 yaşındaki Gallerli James Howells 2009 yılında sahip olduğu bilgisayar üzerinden Bitcoin ile uğraşmaya başladı. Bir yıl sonra bilgisayarını parçalarına ayırdı ve bu parçaları çekmecede sakladı. Sonra da bu parçaları attı.

Oldukça değerli olan ancak buna rağmen artık çöplüğe karışmış olan sabit diskin üstünde yılların birikimi olan çöpler yatıyor. Yetkililerden çöplüğü arayıp sabit diski bulmak için Howells, bu sürecin çok pahalıya mal olacağı gerekçesiyle reddedildi. Bu sabit diskin içindeki Bitcoinler günümüz fiyatıyla 100 milyon $’dan daha fazla ediyor.

Howells böylesine devasa bir serveti adeta ellerinden kaçırma konusunda olumlu bir tavır takınıyor ve üzülmenin faydası olmayacağını biliyor. Ama eğer olur da bir gün sabit diske ulaşırsa, Lamborghini alacak.

Howells yaşadığı bu hayal kırıklığına rağmen hala daha kripto paralara veda etmiş değil. Hala daha kripto paralar ile haşır neşir durumda ve tüm enerjisini tek bir koine adıyor: Bitcoin Cash.

Mark Frauenfelder

Pek çok kişi unutulmuş şifreler yüzünden hayal kırıklığına uğradı ama çok az kişi şifre unuttuğu için 30 bin $ gibi bir miktardan oldu. Mark Frauenfelder geçtiğimiz yıl Bitcoin’e 3 bin $ yatırım yaptı ve yatırım yaptıktan sonra da bir çok karlı girişime dahil oldu. Bitcoin uzmanlarıyla konuşan Frauenfelder Bitcoin saklamanın en güvenli yolunun donanım cüzdanları olduğuna karar kıldı ve Kasım 2016’da 100 $ vererek bir donanım cüzdanı aldı.

Frauenfelder donanım cüzdanını kurarken bir terslik olması halinde cüzdana erişim sağlayabilmek için bir PIN ve 24-kelimelik liste belirlemek zorundaydı. Frauenfelder kelimeleri bir kağıda yazdı ancak maalesef bir temizlik şirketi çalışanı bu kağıdı attı. Frauenfelder durumun çok önemli olmadığını düşündü. Ta ki PIN’ini unutana dek.

Çaresizce erişim sağlamaya çalışan Frauenfelder forumlarda başlıklar açtı, sahip olduğu donanım cüzdanın üretici şirketinin müşteri hizmetleri temsilcileriyle iletişime geçti. Frauenfelder geçtiğimiz bahar bir hipnotizmacıyı bile ziyaret etti. Ama maalesef bu ziyaretten olumlu sonuç alınamadı.

En nihayetinde biri Frauenfelder’ye yardım etti. Birisi Frauenfelder’nin donanım cüzdanını hacklemesine ve PIN ile 24-kelimelik listeye ulaşmasına yardımcı oldu. Ama en nihayetinde cüzdanına tekrar erişim kazanana dek Frauenfelder stresten çıldırmış olsa gerek.

Kiralık Katile Bitcoin İle Ödeme Yapan Kadın

Bitcoin’in anonim yapısı bazı insanları Bitcoin’i yasa dışı şeyler yapmak için kullanmaya teşvik edebiliyor. Ancak Danimarka’da yaşayan 58 yaşındaki İtalyan kadın bu gibi bir işe kalkışmanın kötü sonuçlanabileceğini zor yoldan öğrendi. Erkek arkadaşını öldürmesi için kiralık bir katil tutan kadın katile Bitcoin ile ödeme yaptı. Erkek arkadaş ölmedi.

Öldürtmeye çalıştığı erkek arkadaşının da katıldığı mahkemeye çıkan kadın altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yaptığı bu hareket aynı zamanda 30 yıldır yaşadığı Danimarka’da ikamet izninin de elinden alınmasına yol açtı.

Cody Brown

Bir startup yöneticisi olan Cody Brown Bitcoin hırsızlığı sırasında işlerin nasıl olumsuz sonuçlanabileceğine bizzat tanıklık etmişti. Brown’ın Coinbase’e bağlı olan Verizon hesabına sızan bir hacker 15 dakika içerisinde Brown’a ait 8 bin $ değerindeki Bitcoinleri çaldı. Brown, daha önceden hacklenmiş bir arkadaşının attığı tweeti RT’lediği için hedef haline geldiğini düşünüyor. Brown çalınan Bitcoinlerini geri alma konusunda hiç umutlu değil.

Ancak buna rağmen Bitcoin’den vazgeçmiyor. Brown kripto para sektöründeki şirketlerin önünde sonunda sistemlerini nasıl daha iyi koruyabileceklerini çözeceklerine inanıyor. Sistemlerini daha iyi korumayı öğrenen şirketler de müşterilerin sahip oldukları paraları daha kolay koruyabilecekler.

Simon

Simon TOR ağını ilk kez 2011 yılında kullandı. Simon her türlü yasa dışı şeyin dahil olduğu tekin olmayan online pazarlardan birine denk geldi. Silahtır, uyuşturucudur, taklit belgeler falan filan.

Ergen aklıyla düşünen simon belli bir Avrupa ülkesi için sahte bir pasaport çıkartmanın çok iyi olacağına karar kıldı. Sahte pasaportun fiyatı 10,000 BTC’ydi. Simon’a sahte pasaport satan kişi, fazladan 6,000 BTC alması durumunda Simon’a bir de itibarlı bir gazeteden sahte bir basın kimliğini vereceğini de söyledi. Simon bu cazip teklife dayanamadı.

Simon sahip olduğu Bitcoinleri kripto para ticaret platformuna aktardı ancak artık ticaretin sonlanma aşaması geldiğinde satıcı ortadan kayboldu. Simon kendi kendine ‘belki de tutuklanmıştır’ diye düşündü. Simon’ın kafası karışmıştı ama ortada bir sorun yoktu. Simon Bitcoinlerini borsa hesabına aktarmıştı ve burada güvendeydi.

İki yıl sonra gazeteler para aklamayla suçlanan bir Rus’un haberini yapmaya başladılar. Adamın kontrol ettiği para aklama hizmetinin adı Liberty Finance’ti. Bu isim Simon’a tanıdık geldi çünkü Simon sahip olduğu 20,000 BTC’yi tutmak için bu borsayı kullanmıştı.

Haberlerin gün yüzüne çıkmasıyla FBI borsa platformuna ve platform üzerindeki tüm paralara el koydu. Simon uzun süre evvel sahip olduğu BTClere elveda busesi kondurdu ama hala daha Bitcoin’in yaşadığı büyümeyi gördükçe üzülüyor.

Eğer Liberty Finance adlı borsa para aklama için kullanılmıyor olsaydı Simon’ın şuanda 400 milyon $’ı vardı.

BTC-e

Bitcoin dünyasındaki yasal düzenleme eksikliğine rağmen yasayı çiğneyen kişiler hala daha yakalanıyorlar. Mesela? Uzun süreli bir Bitcoin borsası olan BTC-e.

BTC-e para aklama ile suçlanarak Federal Ticaret Komisyonu’ndan 110 milyon $ ceza aldı. Borsayla ilişkilendirilen Alexander Vinnik adlı Rus, mahkemede suçlu çıkması halinde 50 yıldan uzun hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Anatoly Kaplan

Rusya’da akıllarda soru işareti bırakan bir diğer olay ise bir Rus kripto para haber kanalı olan ForkLog’un sahibi Anatoly Kaplan’dan geldi. Bazı kaynaklara göre Ukrayna Gizli Servisi, yasa dışı eylemlere dahil olmuş Amerikanlarla ilişkisi bulunduğunu düşündüğü Kaplan’ı araştırıyor.

Ukrayna yetkilileri Kaplan’ın dairesini aradı ve dizüstü bilgisayarına el koydu. Bu olay ForkLog’un kolluk kuvvetleriyle ilk karşı karşıya geldiği olay değil. Kaplan hala daha masumluğunu koruyor ve sahibi olduğu sitenin Ukrayna polisinin kendisini suçladığı şeyleri yapmak için yeterli teknolojik kapasiteye sahip olmadığını söylüyor.

Kaplan sorgulama dahilinde yapılan aramalar sırasında Ukraynalılardan birinin Kaplan’ın sahip olduğu Bitcoinleri transfer etmeye çalıştığını söylüyor. Kaplan ve avukatı bu duruma karşı yasal yollara başvurmayı düşünüyor ve olumlu sonuç alınacağından emin. Olumlu sonuç alınsa bile tüm bu yaşananlar hem Kaplan’a yeteri kadar stres yaşattı hem de ForkLog’un da kamudaki itibarını zedeledi.

Tüm bu başarı ve keder hikayeleri Bitcoin yatırımının epey zorlu olabileceğini kanıtlıyor.

Kripto para yatırımı yapmaya niyetlenen kişilerin kahrolmaya hazırlıklı olmaları gerekiyor. Tabii kim bilir, belki de bir gün sizin hikayeniz başarı hikayesi olarak okunur.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment