Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore, Kripto Paraları Düzenlemek İçin Yapılan Çalışmalara Hız Verdi

Güney Kore hükümeti ve kripto paralar arasındaki sorun, deyim yerindeyse son sürat devam ediyor. Ülkede kripto paralar konusunda ciddi düzenlemeler yapılacağının açıklanmasının ardından, hükümet çalışmalarına hız verdi.

Hükümetin öncelikli hedefi ise bankalar ile birlikte borsaların kripto para ticareti yapan kişiler hakkında oluşturduğu verileri toplamak.

Güney Kore basınına göre, bu yeni sistem bankalarda en geç bu ay sonu ya da Şubat başında işleme konulacak. Ülkede bankaların anonim şekilde kripto para ticareti yapan hesaplara erişim izni bulunmuyor. Ancak yeni yasa ile bu değişecek ve bankalar bu konu hakkında bilgi sahibi olacak.

Aynı zamanda bu hamle ile kripto paradan elde edilen kazançların da vergilendirilmesi amaçlanıyor. Şu anda, hükümet herhangi bir vergi alamıyor ancak hesaplara ulaşmaya başladıkları dakikadan itibaren kazançlar vergilendirilmeye başlanacak.

Güney Koreli Olmayan Borsalardan Ticaret Bitiyor

Hükümet, aynı zamanda kredi kartı firmaları ile de sıkı bir iş birliği içinde. Artık Güney Kore merkezli olmayan kripto para borsalarına, kredi kartı kullanılarak herhangi bir ödeme yapılamayacak.

Bu uygulamanın da önümüzdeki haftadan itibaren başlaması bekleniyor. Woori Card, Lotte Card ve Shinhan Card isimli firmalar, müşterilerinin bu ödeme isteklerini önümüzdeki haftadan itibaren bloke edecek.

Yine Güney Kore hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalarda, Kore merkezli olmayan tam 20 kripto para borsasının ülkede yasaklandığı belirtildi ve yakın dönemde çok daha fazla kripto para borsasına da erişimin engelleneceği bilgisi paylaşıldı. Kore hükümeti, bu yasaklarla dünya genelinde işlem gören tam 7 bin kripto para borsasına da yasak koymayı planlıyor.

Bazı bankaların da bu sisteme karşı çıktığını belirtmiştik. Bu hamlelerin ülkede hükümete yönelik artan tepki ateşine benzin dökeceği ön görülüyor. Ayrıca anonim kripto para ticaretinin yasaklanması yönündeki uyarıları yoksayan Shinhan Bankası da müşteriler tarafından ciddi bir boykot ile karşılaştı.

Yasaklama ve Düzenleme Konusunda Ortak Tutum

Bu arada Kore basınında çıkan haberlerde, hükümetin daha önce iddia edildiği gibi tüm kripto paraları yasaklama gibi bir yola gitmesinin imkansız olduğu ve bunun yasa dışı olduğu belirtildi. Temmuz 2017’de Kore Ekonomi Düzenleme ve Denetleme kurulunun koyduğu kurallara göre, hükümetin bunu yapması yasa dışı.

Ayrıca, hükümetin bakanlıkları arasında da ciddi fikir ayrılıkları mevcut. Örneğin Ekonomi ve Maliye Bakanlıkları kripto para ticaretinin sadece gerçek isimle ve görüntülenebilir, takip edilebilir belirli kurallar içinde yapılmasını savunurken Adalet bakanlığı ise kripto para ticaretinin komple yasaklanmasını istiyor.

Yapılan açıklamalarda, hükümetin şu an tüketici haklarını koruyacak düzenlemelerde bulunmadığı da belirtilirken, bu konu hakkında da hareket etmekte geciken Finans Denetleme Kurulu başkanı Choi Jong Ku’nun istifası isteniyor. Aynı zamanda hükümetin tüm birimlerinin de bu konuda ortak bir tutum sergileyerek hareket etmesinin zaruri olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda kripto para piyasasının geleneksel para piyasasını tehdit ettiği yönündeki endişelerin yersiz olduğuna değinilirken, hükümetin kripto paraları kökten yasaklaması durumunda ise bu ticaretten para kazanan insanların hükümete dava açabileceği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment