Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Koreli Çalışan Düşüşten 700 Bin Won Kar Etti

Dün yaptığımız haberde Güney Kore Finansal Denetim Hizmeti’ndeki bazı isimlerden gelen yorumlardan bahsetmiştik. Birkaç gün önce Güney Kore’den gelen tartışmalı haberler sonra kripto para piyasası kelimenin tam anlamıyla yere çakılmıştı. Düşüşten sonra ise Güney Kore’nin Finansal Denetim Hizmeti’nden bazı isimler, en az bir hükûmet yetkilisinin tüm bu durumlardan faydalanmış olabileceğini kabul etmişlerdi.

Bu haberden sonra ortaya yeni detaylar çıktı.

Yerel bir haber kaynağı olan segye.com’a göre Finansal Denetim Komisyonu’na (FSC) bağlı bir birim olan Finansal Denetim Hizmeti’nin çalışanlarından biri 11 Ocak’ta sahip olduğu kripto parayı sattı. Bundan tam iki gün sonra da ülkede kripto paraların yasaklanması konusu tartışılmak üzere acil bir toplantı düzenlendi. Hükûmetin bu toplantı sonrası yaptığı açıklamalar kripto para piyasasının ciddi düşüş yaşamasına sebep oldu ve kripto parasını önceden satan çalışan yaklaşık 700 bin Won’luk (2 bin 500 ₺) kar elde etti

Çalışan bu kripto parayı 3 Temmuz’da almıştı ve durumla ilgili şu yorumu yaptı:

“Satışı yaptığım sırada tatildeydim ve bu önlemlerin iki gün sonra açıklandığından haberim yoktu.”

FSC de konuyla ilgili açıklamada bulundu ve şöyle söyledi:

“Sn. A’nın yaptığı dijital para işleminin işiyle alakası olup olmadığına dair bilgileri doğruluyoruz. Soruşturmayı zaman içerisinden tamamlayacağız ve gerekirse uygun önlemleri alacağız.”

Normalde böyle bir hamle “içeriden ticaret” olarak görülürdü. Ancak kripto paralar maalesef hala daha yeni bir piyasa ve yasal olarak tam düzenlenmiş değiller. Dolayısıyla çalışanın yaptığı bu hamle tam olarak yasa dışı değil.

FSS’den gelen resmi açıklama şu şekilde:

“FSS düzenlemeleri dahilinde dijital paralar için belli etik ve davranış kuralları yok bu yüzden verilecek ceza hakkında bu aşamada konuşmak zor.”

Bu gibi devlet çalışanlarının böylesine davranışlarda bulunması hiç hoş karşılanmıyor. Koordinasyon Ofisi Yöneticisi Hong Nam-ki yakın zamanda konuyla ilgili:

“Kamu çalışanlarının mesai saatleri içerisinde kripto para ticareti yapmaları uygunsuz” diye konuştu.

Yapılan şey her ne kadar teknik açıdan yasa dışı olmasa da bu haberlerin hükûmetten zaten memnun olmayan Güney Kore halkı tarafından hoş karşılanması zor. Forbes’a göre Güney Koreli bankalar geçtiğimiz yıl yalnızca kripto para ticaretinden 2 milyon $ kazandılar. Bu bankaların arasında devlete ait Kore Gelişim Bankası da yer alıyor.

Liberal Demokrat Parti’nin politikacılarından biri olan Kim Sun-dong:

“Hükûmetin politikaları tamamen yanlış anlaşılıyor ve karıştırılıyor” yorumunda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment