Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Kripto Para Bazlı Fonlara Ilımlı Yaklaşmıyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin üzerinden ETFler ve ortak fonlar açmayı planlayan iki Wall Street ticaret grubuna 18 Ocak’ta bir yazı yolladı. Gönderilen yazıda şu anda kripto para tabanlı yatırım ürünleri sunan şirketlerin henüz SEC düzenlemelerine tam olarak uymadığı belirtiliyor.

SEC yatırım yönetimi yöneticisi olan Dalia Blass yazıda şöyle belirtti:

“Kripto para savunucularını takdir ediyoruz ve (kripto paralara) bağlı ürünler çeşitli avantajlar sunuyorlar. Aynı zamanda kripto para eleştirmenlerinin bilgi, ticaret, değer ve (ürünlerin) altında yatan varlığın doğasıyla alakalı diğer konuların şeffaflığı konusunda endişelerini dile getirdiklerinin de farkındayız. 

Bunlar göz önünde bulundurulduğunda, şu an için, ciddi miktarda kripto para ve benzeri ürünler barındıran fonların 1940 Yasası’na ve kurallarına nasıl uyum sağlayacağı konusunda oldukça öne çıkan sorularımız bulunuyor.”

1940 Yatırım Şirketi Yasası tüm ortak fonların, hedge fonların düzenlenmesinde kullanılan ana kaynak sayılabilir.

Yazılan yazıda kripto para fonları ile ilgili bazı sorular bulunuyor ve SEC, kripto para fonları fikrini desteklemeden önce bu sorulara bir cevap alması gerektiğine inanıyor. Blass kripto para piyasasındaki oynaklık ve Blockchain protokolünün doğası yüzünden her gün sonunda kripto para portföylerine değer biçmenin hayli zor olacağını söylüyor:

“Mesela bir kripto paranın blockchain’i farklı yollara ayrılmasına (örn. bir ‘fork) ki bu farklı fiyatlara sahip farklı kripto paraların oluşmasına yol açabilir, nasıl cevap verecekler?”

1940 Yasası’na göre bir fonun, her günün sonunda yatırımcılara sahip oldukları varlıkları kolaylıkla nakit paraya çevirme imkanı sunması gerekiyor. SEC bu likidite konusunda da bazı problemler görüyor.

SEC Ağustos 2017’de yayınladığı bildiride ICOlara ilişkin dolandırıcılık ve piyasa manipülasyonu risklerinden zaten bahsetmişti ve şimdi bu risklerin ETFlerde de görülebileceğini söyledi.

SEC Ocak 2018 başlarında iki ETF önerisinin geri çekilmesini istemiş, gerekçe olarak ise likidite ve değer biçme ile ilgili sorunları göstermişti.

SEC’in Bitcoin tabanlı fonlar hakkındaki güncel tutumu pek olumlu yönde değil. Yazılan yazıda sorulan sorulara “tatmin edici şekilde cevap verilmediği” sürece SEC’in tavrı Blass’ın ifade ettiği gibi olacak:

“Fon sponsorlarının kripto para ve alakalı ürünlere büyük yatırımlar yapma amaçlı fonları kaydetmeye başlamalarının uygun olmadığını düşünüyoruz ve bu gibi ürünler için kayıt bildirilerinde bulunmuş sponsorlardan bu (bildirileri) geri çekmelerini istedik.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment