Çin’de Kripto Fenomenlerinin Hesabı Kapandı, Bitcoin Düştü
Bitcoin fiyatı, bugün öğleden önce 38.000 doların üstündeyken, öğleden sonra aşağı yönde hareket etmeye başladı ve yazım sırası itibarıyla 35.800-35.900 dolar aralığına kadar düştü. Çin’deki bazı kripto para fenomenlerinin sosyal medya hesaplarına bloke konmuş olması, düşüşün olası sebepleri arasında gösteriliyor.
Çinli gazeteci Colin Wu, bugün saat 12:46’da Weibo’daki bazı kripto para fenomenlerinin hesaplarının askıya alındığını açıkladı. Weibo’daki kripto para hesaplarına karşı şu ana kadar hiç “bu kadar katı” bir yaptırım uygulanmadığını söyleyen Wu, bunun merkez hükümetin, “sıkı önlemler alınacağına” dair yaptığı açıklama ile bağlantılı olabileceğini dile getirdi.
Borsalardaki hacim hızla büyümeye başladı
Çin’den gelen bu haber, pek çok kripto para borsasında kayda değer bir hacim artışı ile sonuçlandı. Örneğin, Binance’teki BTC/USDT paritesinde saat 12:30-12:45 aralığında 1.081 BTC’lik (40.5 milyon USDT) hacim ölçülürken, bu sayı 12:45-13:00 aralığında %290’lık bir artış ile 4.224 BTC (154.6 milyon USDT) oldu.
Özellikle Çinli yatırımcılar tarafından yoğun şekilde kullanıldığı bilinen Huobi ve OKEx gibi borsalarda, bundan daha büyük ölçekli bir artış gözlemlendi. Huobi’deki BTC/USDT paritesinin hacmi, aynı zaman dilimi içerisinde 392 BTC’den, %624’lük büyüme ile 2.841 BTC’ye çıktı. OKEx’te ise 188 BTC’den 1.192 BTC’ye olacak şekilde %534’lük artış yaşandı.
Bitcoin’le bağlantılı hesaplara bloke kondu
Çin Halk Cumhuriyeti’nin gazete ve dergileri, interneti ve sosyal medyası, televizyon ve radyo yayıncılığı, Çin Komünist Partisi bünyesindeki Merkezi Propaganda Departmanının kontrolü altında hareket etmektedir. Çin’de ikamet ettiğini belirten bir isim, bugün Weibo’da yaşanan olayların bir ilk teşkil etmediğini, Weibo’da herhangi bir ürünün veya platformun reklamını yapan hesapların zaten sık sık askıya alındığını söylüyor.
HashKey Hub’ın pazarlama müdürü Molly ise, Colin Wu’nun söylemlerini destekler nitelikte, bugün “Blockchain ve Bitcoin ile bağlantılı çok fazla hesabın askıya alındığı” iddiasının doğru olduğunu söyledi. Hesabı askıya alınan isimler arasında, DeFi piyasasına ilişkin paylaşımları ile ünlenmiş, Super Bitcoin adlı bir fenomen de yer alıyor.
Bu yasakların bir anlamı olmalı…
Çin hükümetinin kripto para ticaretinin risklerine ve kripto para dolandırıcılıklarına ilişkin uyarılarda bulunduğu biliniyor. Bilinen bir diğer şey, insanların ülkede hala kripto para ticareti yapabildiği. Çin Merkez Bankasının yurt dışı merkezli borsalara karşı; Çin Enerji İdaresinin kripto para madencilerine karşı bir yaptırım uygulayıp uygulamayacağı hala bilinmiyor. Wu, bu otoriteler hakkında şunları söyledi:
“Bu yöneticilerin, bir yaptırım politikası uygulayıp uygulamayacağını öngörmek imkansız çünkü tüm görüşmelerini kendi içlerinde yürütüyorlar. Bunu öngörmek çok zor. Tıpkı bugün Weibo’daki hesaplara gelen yasak gibi. Bu da beklenmedik bir olaydı.”
Bilindiği kadarıyla, Weibo’da kripto paralarla bir şekilde bağlantısı olan her hesap askıya alınmadı. Bundan ziyade, sadece bir kripto para ürününün (özellikle borsaların) reklamını yapmış hesaplara, toplu şekilde bloke konduğu düşünülüyor.
Molly, ülkedeki kolluk kuvvetlerinin son dönemlerde daha sıkı çalışmaya başladığını, toplum istikrarını sağlamak için yapılan çalışmaların çoğaldığını ve bu gibi şeylerin, Parti’nin “büyük etkinlikler” düzenleyeceği dönemlerde “gayet normal” olduğunu belirtti.
Çin Komünist Partisi, bundan birkaç hafta sonra kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. Resmi kayıtlara göre Parti’nin Şangay’da düzenlediği ilk kongre, 23 Temmuz 1921 tarihindeydi. Fakat Parti’nin “kuruluş” tarihi, 1 Temmuz olarak kabul ediliyor.
Molly’nin, sosyal medyadaki kısıtlamaların ardından kripto para takipçilerine mesajı şu şekilde oldu:
“FUD’a gerek yok. Bitcoin madencilerine yasak gelmedi, borsalar da kapanmıyor.”