Vay Anam Vay: Elon Musk, Kurumsal Durgunluk, Goldman Sachs, Grayscale, Avrupa Komisyonu, MAGA
Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin yirmi üçüncü yazısındayız. Kripto para piyasası, bu hafta Bitcoin’in 30.000 doların altına düşmesinin ardından kendini toparladı. Yazım sırasında Bitcoin 33.500; Ethereum ise 2.100 doların üstünden işlem görüyor.
Kripto paralar için arka arkaya birkaç bullish haberin geldiği bu haftada, Elon Musk’ın açıklamalarını, kurumsal tarafta geçen hafta yaşanan durgunluğu, Goldman Sachs’in Avrupa’daki adımını, Grayscale’in geride kalan gününü, Avrupa Komisyonunun kripto hamlesini ve Make America Great Again projesini özetleyeceğim.
The B Word’den öne çıkanlar
Bu haftaya, belki bu aya damgasını vuran şey Cathie Wood, Elon Musk ve Jack Dorsey üçlüsünün çarşamba günü The B Word etkinliğinde bir araya gelmesiydi. Elon Musk’ın bu etkinlikte ön plana çıkmış açıklamalarını yineleyelim:
- Musk, blockchaindeki proof-of-work mekanizmasına şüpheyle yaklaşsa da en nihayetinde Bitcoin’i desteklediğini açıkladı
- Sahip olduğu tek hissenin Tesla hissesi olduğunu, kripto para olarak ise Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin sahibi olduğunu, elindeki “Bitcoin miktarının, Ether veya Doge miktarından çok daha fazla olduğunu” söyledi.
- Sadece kendisinin ve Tesla’nın değil, SpaceX’in de Bitcoin sahibi olduğunu duyurdu.
- SpaceX’in Bitcoin’le ilgili bazı planları olduğuna dair ipuçları verse de bunları detaylandırmadı.
- Tesla, Bitcoin madencilerinin kömür kullanımı nedeniyle BTC karşılığında araç satmayı durdurmuş, Musk bu kararın geri çevrilmesi için Bitcoin ağındaki toplam hash oranının %50’sinin veya daha fazlasının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor olması gerektiğini söylemişti.
- Etkinlik sırasında madencilik sektöründeki yenilenebilir enerji kullanımının artış trendinde olduğunu söyleyen Musk, bunun devam etmesi halinde “Tesla’nın yeniden Bitcoin kabul etmesinin çok muhtemel olduğunu” söyledi.
- Nükleer enerjiyi desteklediğini açıklayan Musk, Bitcoin madencilerinin enerji kaynakları hakkında, “Tesla’nın (bunu yeniden) desteklemesi için … enerji üretiminin sütten çıkmış ak kaşık* olmasına gerek yok ama (kullanılan enerji) dünyanın en kirli kömüründen de üretilmemeli.” dedi.
Kurumsal tarafta bir durgunluk söz konusu
Bitcoin fiyatı bu hafta içerisinde hazirandan sonra ilk kez 30.000 doların altına düştü. Bu düşüş, kurumsal yatırımcı tarafındaki sessizliğin yol verdiği durgun ortam içerisinde vuku bulmuş olabilir.
Temmuzun ikinci yarısından itibaren on binlerce Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) hissesinin “kilidinin açılacağı” biliniyordu. GBTC fiyatı ile Bitcoin’in spot fiyatı arasındaki farktan doğan “prim”, geçen hafta boyunca eksi %11 ile eksi %15,3 aralığındaydı. Bunun eksi %21,3’e düştüğü dönemler de oldu fakat buna kıyasla iyileşmiş olan bu oranlar, talebin hala az olduğuna işaret sayılabilir.
Purpose’ın borsa yatırım fonu da mayıs ve haziran aylarını iyi geçirdi ama geçen hafta boyunca 90,76 BTC değerinde küçülme yaşadı. Grayscale’in durumundakine benzer olarak, bu da talepte bir azalmaya işaretti.
Glassnode’un hafta başında yayımladığı rapora göre OTC masalarında görülen hareketlilik de ayıların lehineydi. Tezgah-üstü platformlarda Kasım 2020’den beri çıkan BTC miktarının, giren BTC miktarından yüksek olduğu bir trend görmeye alışılmıştı. Ama geçen hafta bu platformlarda net 1.780 BTC’lik bir giriş kaydedildi.
Bitcoin blockchainindeki bloklar %15 ile %20 aralığında küçülmüş ve blockchain durgunlaşmışken, yapılan işlemlerin büyük bir kısmı da zararına satış yaptığı düşünülen yatırımcılar tarafından yapılıyor.
Glassnode’un ölçümlerine göre geçen hafta yatırımcıların günlük ortalama kaybı 353 milyon dolar, günlük ortalama kazancı 158 milyon dolar düzeyindeydi.
Ayıların lehine olan tüm bu verilere karşın, boğaların lehine sayılabilecek bazı veriler yok değil. Glassnode’un açıklamasına göre kripto para borsaları günümüzde aylık net 36.300 Bitcoin civarında çıkış görüyor.
Bu sırada sirkülasyondaki toplam BTC arzının %75’inin uzun vadeli yatırımcılara ait olduğu, bu yatırımcıların %6’sının zararda; %69’unun ise karda olduğu varsayılıyor. Öbür yandan, Bitcoin madencilerinin toplam bakiyesine bakıldığında, Çin’de alınan kararlara rağmen hala bir akümülasyon trendi gözlemlenebiliyor.
Bitcoin ağında madencilik yapmak, geçen hafta pazar günü zorluk seviyesinde yapılan güncelleme sonrasında bir buçuk yıldır hiç olmadığı kadar kolay hale geldi.
BTC fiyatı, hafta içerisinde 30.000 doların altına düşmüşse de cumartesi günü itibarıyla yeniden 34.000 dolara yaklaşmış vaziyette.
Goldman Sachs’ten borsa yatırım ürünü hamlesi
On-chain verileri kurumsal tarafta bir durgunluğa işaret etse de, sektördeki hareketlilik sona ermiş değil.
CoinDesk’in cuma günkü haberine göre Goldman Sachs’in birincil aracılık ekibi, Avrupa’daki bazı hedge fonları için kripto para borsa yatırım ürünü (ETP) takası yapmaya başladı.
Bankacılık devinin bu hizmeti şu anda sadece kısıtlı sayıda müşterisine sunduğu, bunun ölçeğini büyütüp büyütmeme kararını ancak gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra vereceği aktarıldı.
ETF’lere benzer şekilde borsalarda işlem gören borsa yatırım ürünleri, dayanak varlığının fiyatını yansıtacak şekilde hareket ediyor. Bunlar doğrudan kripto para yatırımı yapmayı sağlamasa da insanlara custody vb. süreçler ile uğraşmadan, dolaylı yoldan kripto para piyasasına girme fırsatı tanıyor.
Goldman Sachs tarafından yapılan bir anket, aile ofislerinin %15’inin halihazırda kripto para yatırımı yaptığını, neredeyse yarısının ise yatırım yapma fikrine sıcak baktığını ortaya koymuştu.
Kilit açımında “en büyük gün” geride kaldı
Grayscale Bitcoin Trust’ın bahsi geçmişken, kripto para piyasasında endişe kaynağı olarak görülen günün geride kaldığını hatırlatmakta fayda var.
Temmuz ayı genelinde toplamda 20.000’den fazla GBTC hissesinin kilidi açılmış olacak. Bunların 16.000’inden fazlası tek bir güne, 18 Temmuz tarihine yoğunlaşmıştı. Hafta içinde de birkaç gün içerisinde toplamda 10.000’den fazla hisse serbest kaldı.
JPMorgan analistleri, haziranda paylaştıkları bir raporda geçen yılın aralığı ile bu yılın ocağında GBTC almış yatırımcıların bir kısmının bu hisseleri satabileceğini belirtip, bunun Bitcoin piyasasında aşağı yönlü bir baskı yaratabileceğini açıklamışlardı.
Tether’ın kurucularından William Quigley ise bundan altı ay önce GBTC alanların bir kısmının ekside olabileceğini söyleyip, yatırımcıların kilitler açıldıktan sonra zararlarını gerçekleştirmemek için satış yapmamayı tercih edebileceğini belirtmişti.
Grayscale Bitcoin Trust’ta ağustosun sonuna kadar bazı hisselerin serbest kaldığını görmeye devam edeceğiz. Ama gelecek ayın sonuna kadar kilidi açılacak hisselerin toplam sayısı, sadece 18 Temmuz tarihi içerisinde serbest kalmış hisselerin sayısının altında kalıyor.
Dolayısıyla, en azından kilit açımında en büyük endişe kaynağının geride kaldığı söylenebilir.
Avrupa Komisyonu kripto takibini sıkılaştırıyor
Avrupa Birliği’nin yürütme kolu Avrupa Komisyonu, kripto para şirketlerinin işlemin hem göndericisine hem alıcısına ilişkin bilgi toplamasını sağlayarak yasa dışı kripto para işlemlerinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Avrupa Komisyonu tarafından salı günü sunulan önergede geleneksel para transferlerinde kullanılan seyahat kuralının (travel rule), kripto para işlemlerinde de kapsamlı şekilde kullanılması önerildi.
Kara para aklamanın ve terörizm finansmanının önlenmesi için uygulanan bu kural; şirketlerin müşterinin isim, adres ve hesap bilgisi gibi bilgilerini toplamasını gerektiriyor. Avrupa Komisyonu, günümüzde zaten bazı kripto varlık hizmet sağlayıcıları için uygulanan bu standardın, tüm kripto para sektörüne uygulanmasını talep ediyor.
Komisyon, bu sayede “Bitcoin gibi kripto varlıklar ile yapılan transferlerin takip edilebileceğini ve böylece suç gelirlerinin aklanması veya terörizm finansmanı amaçlı kripto varlık kullanımının tespit edilip, önlenebileceğini” belirtti.
Aynı çizgi doğrultusunda anonim bir banka hesabı açmak nasıl yasaksa, bir platformda anonim bir kripto para cüzdanı açmanın da yasaklanmasını isteniyor. Fakat burada olası bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek adına (Mairead McGuinness, “anonim kripto para cüzdanlarını yasaklayacaklarını” söyledi), şunu belirtelim: İnsanların anonim kripto para cüzdanı kullanması değil, hizmet sağlayıcıların (borsa gibi) insanlara anonim kripto para cüzdanı açma hizmeti sunmasının yasaklanması isteniyor.
Kriptoda Make America Great Again (MAGA) projesi
ABD’nin eski başkanı Donald Trump yanlıları tarafından geliştirilmiş, Magacoin adlı bir kripto para projesinin internet sitesinde yaşanan sızıntı, 1.000’den fazla kişinin kişisel bilgilerinin ortaya çıkmasına yol açtı.
The Guardian’ın haberine göre Magacoin, “MAGA topluluğu için yapılmış” bir dijital paraydı. Kendilerini ‘America First’ ilkesiyle hareket eden muhafazakarlar olarak tanıtan proje kurucuları, bu projeyi “Seçimi kaybetmenin verdiği hüsrandan ve (gelecekteki) MAGA adaylarını destekleyerek sergilemek istedikleri mücadeleden dolayı” geliştirdiklerini belirtiyor.
Kurucular, projeyi insanlara tanıtabilmek için MAGA’nın sitesine erkenden kayıt yaptıranlara ücretsiz olarak 100’er tane Magacoin dağıttılar. Kasım 2020 seçimlerinde “haklarından mahrum edilmiş 75 milyon seçmeni” temsilen, toplamda 75 milyon Magacoin üretilmişti.
Bir hacker, Magacoin’in sitesine sızıp 1.000’den fazla isme ait e-posta adresine, şifreye, kripto para cüzdan adresi ve IP adresine erişim sağladı. Bu isimlerin çoğu, erken kayıt yaptırıp bedavadan 100’er tane Magacoin almış kişilerden oluşuyor.
Cüzdanında çok daha fazla miktarda Magacoin bulunan isimler arasında, muhafazakar kanatta yer alan yayıncı John Rush da bulunuyor. Açığa çıkan adreslerden bir diğerinin, Cumhuriyetçi Partinin Colorado’daki gençlik kollarında yer alan bir isimle bağlantılı olduğu açıklandı.
Magacoin’in internet sitesinin, Trump’ın destekçilerinden Reilly O’Neal ile doğrudan bağlantılı olduğu düşünülüyor.