Lightning Labs Yöneticisi: ”Artık Blockchain Değil, Bitcoin Dünyasındayız”
Lightning Labs kurucu ortaklarından Elizabeth Stark‘a göre Bitcoin felaket tellalları için işler tersine dönüyor. Olayların akışı içerisinde blockchain, Bitcoin’e koltuğunu yeniden kaptırdı. Blockchain’in kral olduğu, San Francisco menşeili Lightning Labs’in pazarlama kaynaklarından ‘Bitcoin’ kelimesini kaldırdığı günler artık geride kaldı. Elizabeth Stark, Yahoo Finance The Final Round etkinliğinde yaptığı konuşmada:
”Artık insanların kripto para teknolojisinin değerini anladığı ve getirilerini görebildiği bir ‘Bitcoin’ dünyasına adım atıyoruz, ‘Blockchain’ değil.” dedi, ayrıca Bitcoin’i özel kılan işin kanıtını ve umumi/özel anahtar kriptografisini örnek gösterdi.
Stark, Bitcoin’in arka plana düşüp finansal hizmetlerde bir tabu haline gelmesinin pahasına Blockchain’in yükseldiği zamanlara değindi. Lightning o zamanlar Bitcoin yazılımları üretiyordu, Stark ve diğer geliştiriciler banka sektörünün Bitcoin’i dışlamasının cahillik olduğunun farkındaydı. Diğer Blockchain eksperleri ise madencilik ağı yüzünden ‘Blockchain’in Bitcoin olmadan var olmayacağını’ belirttiler. 2017 sonunda sadece Bitcoin değil bütün bilindik kripto paraların piyasaya sermaye katmasıyla Stark ve Lightning Labs’in hakkı verilmiş oldu. O zamandan bu yana fiyatların gerilemiş olmasına karşın, Bitcoin camiasında bir geliştirici için bu çok da kötü bir şey değil.
”Fiyatların aniden yükselmesi biz teknik işlerle uğraşanlar için iyi değil. İşlerin sakin kalmasını tercih ederim.” dedi Stark.
Lightning Ağı
Şimdilik beta sürümünde olan Lightning Ağı’nın arkasında Lightning Labs bulunuyor. Bitcoin tabanı üzerine inşa edilmiş bu ağ daha hızlı ve daha çok işlem görülmesini sağlıyor. Lightning Ağı’na ayrıca mobilden de erişilebiliyor.
Her ne kadar işlem yapılması problemli, yavaş ve pahalı olsa da Bitcoin’in hem bir tasarruf aracı hem de bir ödeme yolu olarak kullanıldığı çok kez duyuldu. Bu noktada Lightning her bir işlemi doğrulamak için gönüllüleri aracı olarak kullanmaktansa satıcı ve alıcı arasında kurulacak bir blockchain ile işlemleri kolaylaştırmayı hedefliyor. Yahoo panelinde bahsedildiği gibi bu, Bitcoin ve mikroödemeler alanında yeni ihtimallere kapı açıyor.
Lightning Ağı’nın yol haritasına kaçamak bir bakış atan Stark ağın saniyede binlerce, belki bir gün milyonlarca işleme ev sahipliği yapabileceğini öne sürüyor; Visa’nın işlem gücü bunun yanında devede kulak kalıyor. Visa yöneticilerinin niçin Bitcoin’i bir tehdit olarak gördüğünü anlamak zor değil, zira Bitcoin hala ilk baharını yaşıyor. Stark son olarak şunları ekliyor:
”Bitcoin bir depar değil, bir maraton fakat insanlar bunun bir depar olmasını umuyorlar.”