Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Borsası Coinbase, Lisans Almak İçin SEC’e Başvurdu

Amerikan basınında çıkan haberlere göre, ünlü kripto para borsası Coinbase, Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) lisans almak için başvurdu. Bu hamle, kripto para piyasasında geniş yankı uyandırırken, eğer Coinbase lisans alırsa kripto paraları senet olarak gören SEC ile birlikte çalışmaya başlayacak.

Eğer Coinbase SEC’den lisans almayı başarırsa, düzenlenmiş bir kripto para borsası olarak SEC’in senet olarak gördüğü diğer koin ve tokenleri de borsasına ekleme şansına sahip olacak.

Şu aşamada, SEC’in hangi özellikleri taşıyan kripto paralara senet gözü ile baktığı bilinmese de, kurum yine de insanlara nihai kanunlar belli olana dek Howey Test kurallarını uygulamalarını istedi. 1946 yılında üretilen Howey Test, sıra dışı ve yenilikçi bir ürün olarak finans piyasasına gelen ürünlerin diğer tahvil ve bonolar gibi düzenlenip düzenlemeyeceğini içeren bir dizi test bütünü olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Kripto Paralar Gelmeden Önce Düzenleme Olmalı

Bundan yaklaşık 15 gün önce sizinle paylaştığımız haberde, Coinbase yönetiminin yeni kripto paraları ekleme konusunda tereddüt yaşadığını ve bunun da sebebinin düzenleme konusundaki işlerin henüz netleşmemesi olduğunu sizlere aktarmıştık.

Kripto paraların Google’ı olmayı hedefleyen Coinbase, ancak lisans alabilirse amaçladığı noktalara ulaşabilecek konuma gelecek. Birçok analist, yaptıkları yorumlarda düzenlenmemiş, lisans almamış bir kurumun; alanında dünyanın en iyisi olma şansının bulunmadığını belirtiyor.

Bitcoin’i kolay erişilebilir yapması ile ünlenen platform, kendi kendine de bazı kurallar koyup yola devam ediyor. Örneğin Coinbase yönetimi, sadece iyi bilinen, iyi düzenlenmiş, görece stabil ve başarılı koinleri borsada listeliyor. Şirket; fiyatta spekülasyon riski çok olan, güven vermeyen ve kendini kanıtlamamış hiçbir koini borsada listelemeye yanaşmıyor ve bu sayede sektördeki itibarını sağlamlaştırmayı amaçlıyor.

Son dönemde şirketten yapılan bir başka açıklamada, Coinbase’in ERC 20 uyumlu tokenler ile de birlikte çalışmaya başlayacağı belirtilirken, bu durumun borsada birçok koinin eklenmesine yol açacağı iddia edilmişti ancak Coinbase yönetimi, SEC işi netleşmeden bu konuda adım atmaya meyli olmadığını bir kez daha açık bir dille ifade etti.

Tüm Kripto Paralar Mercek Altında

Artık tüm bu düzenleme furyası sona erdiği zaman birçok kişi kripto paraların senet olarak görülebilen birer dijital ürün formatına bürüneceği fikrinde birleşmiş durumda. Ancak token dağıtıcıları ve Blockchain girişimleri, tokenlerini senet olarak sınıflamak istemiyor ve bu sebeple tokenin birkaç teknik özelliğinde adeta kısıntıya gidiyor.

Bu fikirdeki insanlar ve şirketler, düzenlemenin ciddi bir maaliyeti olacağını ve bunun hem alıcıyı hem de satıcıyı zorda bırakacağını düşünüyor.

Bu esnada hükümetler ve büyük denetleyici kurumlar da, bu tarz işlere karşı nasıl yaklaşacakları konusundaki çalışmalarına son sürat devam edecekler. Özellikle kripto para piyasasında son dönemde yaşanan dolandırıcılıksahte ICO’lar ve milyon dolarlar kripto para borsaları hackleri, hükümetlerin bu konuda atmayı düşündükleri adımları daha da erkene çekmelerine neden oldu.

Kaynak: btcmanager

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment