Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Müslüman Dünyası, Bitcoin ve Diğer Kripto Paraların Dine Uygunluğunu Sorguluyor

Dünya genelinde birçok Müslüman ekonomist ve akademisyenin şu sıralar ilgisini çeken bir konu da, kripto paraların İslam’a uygun olup olmadığı. Son dönemde büyük popülarite ve ivme kazanan kripto paraların şeriat uyumlu olup olmadığı konusunda, Müslüman ekonomist dünyası yolunu bulmaya çalışıyor.

Kripto paraların İslam dinine uygun olup olmadığının belirlenmesi, bu sektöre yatırım yapmayı düşünen büyük Müslüman finans firmalarının da önemli isteklerinden biri. Özellikle Sahra Çölü ve çevresinde yer alan ülkeler – başta Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri- piyasaya girmeye karar verirse, bu durumun kripto paralar için pozitif bir ivmeye sebep olacağı yorumları da, kulislerde sıkça dillendiriliyor.

Konuyla ilgili yapılan tartışmalar, özellikle Bahreyn’de bu hafta düzenlenmekte olan Yıllık Şeriat Konferansı’nda yoğunlaşırken konuyla ilgili birçok otorite fikir belirtiyor.

Konuyla ilgili konuşan Müslüman Finansal Organizasyonların Muhasebe ve Denetleme işlerini yürüten kurumun başkanı olan Ebrahim Bin Khalifa Al Klahifa, finans sektöründeki gelişmelerin İslam perspektifinde nasıl ele alınması gerektiğini açıklarken, bu konuda işin nasıl evrildiğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Al Khalifa, şöyle konuştu:

”Özellikle kripto paralar konusunda faizcilik işinin dikkate alınması gerekiyor. Bitcoin ve diğerlerinin oluşturduğu yeni parasal dönemin, şeriat kuralları kapsamında ele alınmasının önü açık.”

Burada sorulması gereken ve aslında esas olarak merak edilen soru, kripto paraların altın ve gümüş gibi emtia sınıfına girip girmeyeceği.

Şeriatta ribawi olarak adlandırılan bu grup; eşit ölçülerde ve hemen takas edilmek zorunda. Aksi takdirde iş, İslam’ın en büyük günahlarından olan faiz yemek durumuna kaçabiliyor.

Al Khalifa’nın başkanlığını yaptığı kurul; geçmiş dönemde birçok olay için Müslüman yatırımcılara din perspektifi yönünde tavsiyelere bulunmuştu ancak kripto paralar için yakın gelecekte kesin bir söylemde henüz bulunulmadı.

Birçok akademisyen ve ekonomist, hangi özellikleri barındıran kripto paraların helal sınıfına gireceği konusunda ise ilerleyen günlerde de tartışmaya ve orta yolu bulmaya çalışmaya devam edecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Köksal
    Posted 09 Nisan 2018 - 18:46 18:46

    Müslüman dünyasının bunu tartışmasına gerek yok nasıl olsa zonguldakta ki gerizekalı müftü buna çoktan karar verdi haramdır diye

Leave a comment