Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Neden Yakın Zamanda Portföyüne Yeni Koinler Eklemeyecek?

Dünyanın en büyük, en güvenilir ve en bilinir kripto para borsalarından biri olarak gösterilen Coinbase’in, yakın dönemde portföyüne yeni kripto paralar ekleme konusunda çekimser bir tavır takındığı belirtildi.

Coinbase genel menajeri Dan Romero, San Fransisco merkezli borsanın müşterilerden gelen geri bildirimi de göz önünde bulundurarak birkaç kripto parayı daha borsaya eklemeyi düşündüğünü belirtirken, yine de Amerika Birleşik Devletleri kanunlarının şu aşamada hamle yapmalarını zorlaştırdığını belirtti.

Romero: ”Açıkçası şu an tüm bu yeni yasal düzenleme haberleri elimizi kolumuzu bağlamış durumda.” derken, birçok otorite Romero’nun kastettiği esas kurumun Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) olduğu görüşünde birleşti.

SEC’in yakın dönemde birçok ICO hakkında hakkında soruşturma başlattığı ve özellikle rastgele üretilen kripto paralar konusunda yoğun bir savaş vermeye hazırlandığı biliniyor. Tüm bu araştırma ve soruşturmaların esas amacı halen tartışılmaya devam ederken, durumun Coinbase’e etkisi ise henüz net değil. SEC’in tüm bu araştırmaları yapmasının altında yatan ana sebebin bilgi toplamak olduğu belirtilirken, Coinbase’in şu an için lisanslı bir aracı olmaması sebebiyle, senetleri ticarete açmasının yasal olmadığı da belirtiliyor.

Coinbase’in bu sebeple daha sonrasında otoritelerin muhtemel bir uyarısı sonucu kaldırma ihtimali bulunan kripto paraları borsaya eklemeye soğuk baktığı belirtilirken, bu durumla karşı karşıya kalan Hong Kong merkezli borsaların durumuna düşmek istemediği ifade ediliyor.

Romero, Coinbase’in portföyüne yeni kripto paralar eklemeden önce hangi ürünün senet, hangisinin para veya hangisinin emtia olduğunun belirlenmesini isterken, bu durumun işlerine çok yarayacağını belirtiliyor. Romero, sözlerine şöyle devam ediyor:

”Eğer tüm bu düzenleme ile ilgili çıkan birçok haber ve bu olay hakkındaki durumlar bir şekilde açıklığa kavuşur ve kara bulutlar ortadan dağılırsa, işte o zaman Coinbase olarak, platformumuza müşterilerimiz tarafından takas edilsin diye birçok yeni ürünü eklemeyi planlıyoruz.”

Kafalarda Bazı Sorular Var

Tüm bu açıklamaların, şirketin 16 Mart tarihinde attığı ve ”Yeni kripto para eklenme sürecini” anlatan blog gönderilerinden sonra gelmesi de tesadüf değil. Konuyla ilgili iki gönderi yayınlayan borsa, özellikle fork yapan veya airdrop ile verilen koinlere yaklaşımlarının ne olacağı konusunda müşterilerine bilgi vermişti.

Coinbase’in aslında yeni bir kripto para kabul edip etmeyeceği, şirketin Kasım ayında yayınlandığı yeni rehberde üç aşağı beş yukarı belli edilmişti. Dijital Ürünler Hakkında Yönerge ismi verilen bu belgede Coinbase, bir kripto paranın nasıl ”güvenilir” olacağına karar verdikleri sistemden bahsetmişti. Buna göre, Coinbase borsasında bir kripto paranın yer alabilmesi için denetlenebilir olması, iki kez üst üste bakiyeden düşmeden harcanabilir olmaması ve gönderimlerin takibindeki şeffaflık ve güvenlik gibi parametrelerden geçmesi gerekiyor.

Ancak tüm bu belirtilen parametrelere rağmen kripto para çevrelerince Coinbase’in geçmiş dönemde borsasına kattığı kripto paraların tipleri arasında büyük bir tutarsızlık var. Hatta öyle ki, bazı çevreler Coinbase’in kafasına göre hangi kripto parayı alıp hangisini almayacağına karar verdiğini belirtiyor.

Örneğin, bu argümanı güçlendirmek isteyen bazı kişiler, Coinbase’in Ethereum hard fork ürünü olan Ethereum Classic’e borsasında yer vermemesine karşın, Bitcoin hard forku olan Bitcoin Cash’e yer vermesi örneğini kullanıyor.

Konuyla ilgili fikrini belirten bir diğer isim de Chainstarter isimli ICO’ların tanıtımı ve düzenlemesini sağlayan bir şirketin kurucusu Nick Ayton. Geçtiğimiz hafta bir panelde konuşan Ayton, şu ifadeleri kullandı:

”Tüm masalardaki sohbetlerin hemen hemen kripto paralar ile alakalı döndüğü Noel zamanlarında Coinbase, Bitcoin Cash’i listeleyeceğine dair bir açıklama bile yapmamıştı. Millet bir anda uygulamaya indirdi, ‘Aaa Bitcoin Cash gelmiş’ dedi ve olay öyle kapandı. Tekrar ediyorum, açıklama dahi yapılmadı. Bazen gerçekten komik işler dönüyor.”

İlginç bir şekilde, Coinbase’in yönetim ekibi Bitcoin’in Block genişliğini arttırmak istediğini belirtse de, Coinbase borsa olarak daha sonra bu forku dışardan desteklemedi. Bu durum, borsada ellerinde Bitcoin bulunduran insanların hayli tepkisini çekti çünkü Bitcoin Cash hard forkunda, insanlar ellerindeki Bitcoin kadar Bitcoin Cash alacaktı.

Ancak daha sonra Bitcoin Cash’e olan desteğini açıklayan şirket, koini listeledikten kısa bir süre sonra bir anda Bitcoin Cash alım satımlarını bloke etti. Daha sonra da buna sebep olarak çok ciddi artmış arzı gösterdi. Coinbase işi çözmeye çalışırken, Bitcoin Cash tarihte çıktığı en yüksek seviyeleri gördü ve borsa kullanıcıları bu dönemde ellerindeki fırsatı kaçırdı.

Bu konu kendisine spesifik olarak sorulduğunda ise, şirket genel menajeri Romero açıkça şu cevabı verdi:

”Eğer Bitcoin Cash’i Dijital Ürünler Yönergesi’ne göre sürerseniz, bu; yönergeyi geçmiş demektir.”

Her Şey Müşteriler İçin

Elbette ki bu bahsettiğimiz rehber, Coinbase için hangi kripto paranın borsaya girip hangisinin girmeyeceğini belirlemekte tek parametre değil.

Romero’ya göre asıl işleri bu olmasa da, hangi kripto paranın borsaya gireceğine karar veren  kişilik bir ekip var ve bu ekip, dönemsel toplantılar gerçekleştirip müşteri geri bildirimlerini de göz önüne alarak, karar veriyorlar. (Örneğin Bitcoin Cash’te müşterilerin yoğun isteği)

Romero, bu komite hakkında daha fazla bilgi vermekten imtina ederken, komitenin müşteri geri bildirimini toplamak için standart bir yolu olmadığını ve şirket CEO’su Brian Armstrong’un da komitede yer almadığını açıkladı.

Romero, yine hangi kripto paraların yakın gelecekte borsaya eklenip eklenmeyeceği konusunda da ser verip sır vermezken, yine de Coinbase’in geçmiş ürünlerine bir göz atmak, geleceğe dair tahmin yürütürken işimize yarayabilir.

Ünlü kripto para borsası, şu an için Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin gibi kripto paraları bünyesinde barındırırken, artık bir ”Holosko+bir miktar para” klasiğine dönen ”Coinbase Ripple’ı ekliyormuş” haberlerine de yine de dikkat kesilmek gerekiyor.

Şirket, şu aşamada XRP’nin listelenmesi konusunda bir tasarrufları olmadığını belirtirken, yine de Ripple’ın muhteşem rallisini yapıp 3.82 dolar’a çıktığı Aralık ayında kripto paraya olan talep o kadar artmıştı ki tam 26 bin Coinbase kullanıcısı, Ripple’ın borsada listelenmesi için imza atmıştı.

Romero, sonuç olarak Coinbase’te hangi kripto paraların listenelip listenmeyeceğini açıkça, şu şekilde belirterek sözlerini noktaladı:

”Eğer bizim parametlerimizi geçtiğinizi var sayacak olursak, bir sonraki aşama kesinlikle müşterilerimizin ne istediği. Gerçekten müşterilerimiz olan insanlardan bahsediyorum, sosyal medyadaki trend topiclerden değil. Ya da CNBC ne istiyor, o da değil. Müşterilerimizin geri bildirimlerini çeşitli şekillerde, sürekli toplayıp bu yönde çalışmalar yapıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment