PBoC Araştırmacısı: Blockchain’i Daha Merkezi Bir Yaklaşım İçine Sokabiliriz
People’s Bank of China’nın (Çin Merkez Bankası) kripto para birimleri araştırma lideri Yao Qian‘a göre, Blockchain’in tamamen merkeziyetsiz olması özelliğinden feragat etmek bu teknolojinin karşılaştığı bir çok sorunu çözebilir.
Cuma günü Çinli bir iş haberleri sitesi olan Yicai tarafından yayınlanan görüş makalesinde Yao, bitcoin ve blockchain teknolojisinin güncel durumunu özetledi ve bu teknolojinin geleceğini nasıl yol alması gerektiği konusundaki kendi görüşlerini kaleme aldı.
Araştırma takım şefi Yao, Blockchain’in önemli özelliklerinden olan takip edilebilirlik ve akıllı kontrat fonksiyonlarını överken, blockchainin önündeki en büyük engelin iyi organize olmuş topluluk yönetimi ile fikir ayrılığına düşmeden daha büyük boyutlara nasıl ulaşacağı konusu olduğunu belirtti.
Buna ek olarak Yao, endüstrinin %100 merkezileşmemiş sisteme körü körüne bağlı kalmaması gerektiğini ve bunun aksine daha esnek bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Araştırma şefinin açıklamalarının devamı şöyle:
”Tahminlerimize göre gelecekte merkezileşmiş ve merkezileşmemiş kutupları arasında yeni bir bölge ortaya çıkacak. Her blockchain sistemi farklı kullanım alanlarına hizmet edebilmek için kendine has merkezileşmeme seviyelerine sahip olacak.”
”Halka açık blockchainlerdeki merkezileşmeme ile ilgili büyük bir sorun ise, teknolojik bir güncelleme gerektiren acil durumlarla karşılaşıldığında sistemi durdurmanın veya kapatmanın hiçbir yolu olmaması.” diyerek sözlerini bitirdi.
Örnek vermek gerekirse, 2016 yılında ethereum akıllı kontratları dahilindeki kodlama hataları yüzünden çok kötü bir hacklenme olayına maruz kalan The DAO projesi, merkezileşmemiş sistemlerin teknolojik konuları- Yao’nun kendi ifadesiyle- ”karman çorman” hard veya soft forklarla çözmesi gereken bir sorununu açığa çıkardı.
Bu sebeple Yao, blockchainlerin bir ittifak halinde her birinin bir merkez kontrol noktası rolünü üstlendiği merkezileşmemiş bir ağ kurmalarının, blockchain teknolojilerinin gelecekte büyümesi için sırtını dayayabileceği bir adım olduğunu düşünüyor. Buna ek olarak bu olayın teknolojik değişimler ve risk kontrolü için de gerekli bir şey olduğunu da sözlerine ekledi.
Yao’nun bu düşünceleri, Çin Merkez Bankası bünyesindeki diğer yetkililer tarafından kendi devlet destekli kripto parasını çıkartma tasarısını da içeren blockchain teknolojilerinin potansiyel kullanım yolları başlıklı açıklamaları ile örtüşmekte.
Daha önce de yayınladığımız bir haberde de bahsettiğimiz üzere, devletin üst kademelerinden hem Yao hem de PBoC’un başkan yardımcısı Fan Yifan, daha önceleri merkez bankası destekli bir dijital para biriminin kripto paralardan ilham alarak yapılabileceğini ancak eğer yapılırsa merkezi olarak kontrol edilip hükumet tarafından denetlenebilir olacağını vurgulamıştı.